Реєстрація місць зберігання алкоголю

19 жовтня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Адресу приміщення, в якому зберігається запас алкоголю чи сигарет для продажу, потрібно внести до Держреєстру місць зберігання. Зберігаєте за місцем торгівлі — нічого реєструвати не треба. 

Реєстрація місць зберігання алкоголю

Які місця реєструвати ФОП

Якщо торгуєте чи тільки плануєте торгувати такими підакцизними товарами, як алкоголь і сигарети, крім того, щоб отримати ліцензію на торгівлю, треба внести до Єдиного держреєстру адреси, де зберігатимете цю продукцію.

Зберігати в незареєстрованих місцях алкоголь незаконно (ст. 15 ЗУ № 481).

Єдинники з алкоголю торгують лише пивом, сидром, перрі й столовим вином. Тому якщо зберігаєте ці напої за іншою адресою ніж місце торгівлі, треба внести її до реєстру.

Як отримати ліцензію на торгівлю алкоголем

Коли до реєстру місця зберігання не вносять

Зберігаєте алкоголь на тій самій точці, де і продаєте (магазин, кафе), — додатково реєструвати нічого не потрібно (ст. 15 ЗУ № 481).

ФОПФізична особа — підприємець торгує вином. Місця зберігання столового вина не потрібно вносити в реєстр (індивідуальне роз'яснення Міндоходів № 2955/Б/99-99-21-02-14). 

Адреса приміщення, де ви зберігатимете алкоголь, вже є в реєстрі (ст. 30 ЗУ № 481). Як таке може трапитися — це міг зробити інший СПДСуб'єкт підприємницької діяльності (підприємці та юридичні особи) , який зберігає алкоголь за тією самою адресою і в якого ви орендуєте частину приміщення на правах суборенди.

Ще раз реєструвати відомості про це приміщення не потрібно. Достатньо, щоб на місці була дійсна довідка про внесення приміщення до реєстру. А особисто у вас — документ, на підставі якого ви використовуєте приміщення для зберігання товару, наприклад договір оренди/суборенди приміщення.

Відстежуйте, чи дійсна довідка. Адже СПД, який вніс до реєстру місце зберігання, може припинити діяльність, і довідка стане недійсною. Тоді ви маєте подати заяву про внесення місця зберігання до реєстру. 

Як зареєструвати місце зберігання

Заяву про реєстрацію місця зберігання подають до регіонального управління Департаменту ДФС, який контролює виробництво алкоголю і тютюнових виробів, за місцезнаходженням місця зберігання, а не за місцем обліку СПД (абз. 6 п. 2.1 Порядку ДПА № 251). 

Подати документи може сам ФОП або його представник, часто такі послуги надають посередники, це зручно, особливо якщо місце зберігання в іншій області.

Заява про внесення місць зберігання алкогольних напоїв (тютюнових виробів) до Єдиного держреєстру

У заяві обов'язково вказуєте вид алкоголю, у ФОП-єдинників — пиво, сидр, перрі.

На кожен вид продукції треба подати окрему заяву. Якщо торгуєте алкоголем і сигаретами й збірігаєте в одному місці, подаєте дві заяви про внесення місця зберігання до Єдиного реєстру й отримуєте окремі довідки (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 115.05).

Ще в заяві вказують площу приміщення, де зберігається алкоголь/сигарети, і адресу, де воно знаходиться.

Дані ФОП: ПІБ, місце проживання, податковий номер.

Разом із заявою обов'язково подають:

  • копію ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем/сигаретами, засвідчену в нотаріуса;
  • копію свідоцтва про право власності або договору оренди на приміщення, де плануєте зберігати алкоголь.

Адреси ваших місць зберігання внесуть до Єдиного реєстру і присвоять їм індивідуальні номери, протягом 7 календарних днів від подання заяви видадуть довідку. По неї можна прийти особисто, відправити представника або її надішлють поштою.

Довідка підтверджує, що ваше приміщення внесено до реєстру, вона завжди має бути в приміщенні зберігання алкоголю/сигарет, а в разі перевірки її треба пред'явити контролерам.

Департамент ДФСДержавна фіскальна служба, який видає довідки, повідомить податкову, де ви перебуваєте на обліку, і за місцезнаходженням приміщення (п. 2.3 Порядку ДПА № 251).

На сайті податкової можна знайти тільки реєстр місць зберігання оптових партій алкоголю, дані про місця зберігання роздрібних партій слід шукати на сайтах обласних податкових.

Зміна відомостей про місце зберігання

  1. Закінчився строк дії алкогольної ліцензії і ви отримали нову, а вона має іншу серію й номер. Ці дані треба відобразити в реєстрі.
  2. У підприємця змінилася адреса реєстрації або прізвище.
  3. Зберігати алкоголь будете в іншому приміщенні, за іншою адресою. Або адреса та сама, але розмір приміщення збільшився чи зменшився після ремонту або орендували додаткові площі.

Подати заяву про зміну відомостей потрібно в той самий департамент податкової, який вносив місце зберігання до Єдиного реєстру. Оновлену довідку на новому бланку видадуть протягом 7 календарних днів (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.05).

Виключити місце зберігання з реєстру

Ліцензію на торгівлю алкоголем або сигаретами можуть анулювати примусово чи ФОП сам може припинити займатися цим бізнесом. В обох випадках треба виключити місця зберігання з Єдиного реєстру. Для цього подаєте заяву, бо автоматично після анулювання ліцензії воно не виключається з реєстру.

На підставі вашої заяви ДФС видасть письмове розпорядження не раніше 10 робочих днів із моменту виникнення підстав.

А протягом трьох робочих днів від дати прийняття розпорядження видасть ФОП засвідчену копію письмового розпорядження, що місця зберігання з реєстру виключено.

Вимоги до місця зберігання

Приміщення, де зберігаєте алкоголь, має бути захищене від доступу прямих променів світла, добре вентилюватися, не мати сторонніх запахів. Треба дотримуватися санітарних норм, правил пожежної безпеки тощо (п. 16 Правил № 854).

У приміщенні для зберігання тютюнових виробів повинно бути сухо, вологість повітря 60% (± 10). Підлога — не нижче 50 см від рівня землі. Ящики із сигаретами розміщують на піддонах чи інших конструкціях мінімум за 10 см від підлоги з проміжками для циркуляції повітря, щоб ящики не деформувалися.

А ще сигарети не можна зберігати в одному приміщенні з продуктами, що швидко псуються, з товарами із сильним запахом і товарами, які вбирають запахи (п.п. 15–16 Правил № 218).

Штрафи

Якщо зберігаєте алкоголь або сигарети для продажу за адресою, яка не внесена до Єдиного реєстру місць зберігання, і це з’ясується, вас оштрафують у розмірі 100% вартості товару, який перебуває в такому місці зберігання, но штраф буде не менше 17 тис. грн (ч. 2 ст. 17 ЗУ № 481).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки