Порушення, за які ФОП позбавляють права працювати на єдиному податку: найпоширеніші помилки

10 жовтня 2023

Ведення підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування має багато переваг, в тому числі і нижчі податкові ставки та легше заповнення звітності.

Порушення, за які ФОП позбавляють права працювати на єдиному податку: найпоширеніші помилки

В той же час контролюючі органи перевіряють дотримання підприємцями вимог податкового законодавства та приймають міри у випадку виявлення порушень.

Про порушення, за які ФОП позбавляють права працювати на єдиному податку, читайте далі в статті.

Порушення, за які ФОП позбавляють права працювати на єдиному податку

Слід відразу наголосити, що за недотримання вимог до діяльності в рамках обраної групи оподаткування, підприємець може бути позбавлений права працювати на єдиному податку та переведений на загальну систему.

При цьому переведення відбувається з наступного кварталу, в якому були виявлені порушення, і може відбуватися заднім числом. В наслідок цього, будуть перераховані податки, і підприємцю доведеться сплатити борг.

За період діяльності на загальній системі оподаткування, коли було виявлено порушення, і надалі ФОП повинен буде сплачувати 18% ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, 1,5% військового збору, ЄСВЄдиний соціальний внесок та в визначених законом випадках ПДВПодаток на додану вартість .

1.    Недотримання лімітів.

Однією з найбільш поширених причин зняття ФОП з ЄПЄдиний податок є недотримання  встановленого для його групи ліміту доходу.

Нагадуємо, що розмір максимального доходу для «єдинників» встановлюється 1 січня кожного року і залежить від мінімальної заробітної плати.

Так, для першої групи ФОП розмір ліміту становить 167 «мінімалок», для другої – 834, для третьої – 1167.

Що стосується тих ФОП, які працювали на 3 групі на пільгових 2% до кінця липня 2023 року, то сума їх ліміту до кінця 2023 року розраховується пропорційно до місяців, які залишились.

Часто недотримання ліміту по доходу є неумисним порушенням через елементарну неуважність і невміння планувати свою діяльність. Тому рекомендується умовно розбити річний ліміт на 12 місяців і контролювати надходження коштів, щоб не перевищувати «місячний» ліміт. Тоді в кінці року не виявиться велика сума надлишкового доходу для обраної групи.

2.    Найм більшої кількості працівників, ніж передбачено вимогами до податкової групи.

Суворо карається і порушення вимог щодо найму на роботу більшої кількості працівників, ніж це передбачено вимогами до діяльності в рамках займаної групи оподаткування.

Тож, варто пам’ятати, що ФОП:

  • 1 групи – не мають права наймати працівників;
  • 2 групи – можуть найняти не більше 10 працівників;
  • 3 групи – немає обмежень щодо кількості найманих працівників.

3.    Діяльність, яка недозволена в рамках займаної групи оподаткування.

ФОП 1 та 2 групи допускають помилки, здійснюючи діяльність, яка не відповідає займаній групі.

Нагадаємо, що на 1 групі підприємець може продавати товари з торгівельних точок та надавати послуги фізичним особам. З переліком дозволених послуг можна ознайомитися в ст.291.7 ПКУ.

Надавати послуги іншим ФОП, тим паче установам, продавати їм товари, а також реалізовувати товари зі стаціонарних магазинів на 1 групі заборонено.

ФОП 2 групи мають право продавати товари будь-кому, а от надавати послуги можуть тільки фізичним особам та іншим «єдинникам». За надання послуги ФОПу на загальній системі підприємця буде позбавлено привілеїв працювати на ЄП.

4.    Отримання оплати у негрошовій формі.

ФОП на ЄП мають право приймати оплату за надані послуги та продані товари виключно у грошовій формі.

Заборонено отримувати кошти шляхом бартеру, переуступки боргу, взаємозаліку, векселів.

«Єдинники» можуть отримувати дохід у готівковій та безготівковій формі.

5.    Отримання доходу від діяльності, забороненої для ФОП на ЄП.

Перелік видів діяльності, які заборонені для «єдинників» 1-3 групи,  визначений в ст.291.5 ПКУ.

Серед них, робота, пов’язана з проведенням азартних ігор, обмін валюти, діяльність, пов’язана з дорогоцінними металами та ювелірними виробами, продаж підакцизних товарів тощо.

Також ФОП на ЄП не можуть надавати в оренду земельну ділянку, розмір якої перевищує 0,2 га, житлові приміщення площею понад 400 м2 та нежитлові - понад 900 м2.

Краще уникати «єдинникам» і надання поворотної чи безповоротної допомоги, що також може бути розцінено як заборонена фінансова діяльність.

6.    Діяльність по незареєстрованих КВЕД.

Діяльність, яку здійснює ФОП, має бути визначена КВЕДКласифікація видів економічної діяльності та зареєстрована в Реєстрі платників ЄП, а не тільки в ЄДРЄдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Поширеним порушенням є отримання доходу на рахунок підприємця, коли в призначенні платежу неуважні платники вказують вид діяльності, який ФОП не здійснює.

Щоб уникнути такої ситуації рекомендується регулярно перевіряти всі отримані платежі. Це допоможе вчасно прийняти міри.

Нагадуємо, шо законодавством не передбачено обмежень щодо кількості зареєстрованих КВЕД, тому підприємець має право зареєструвати всі види діяльності, які може здійснювати. Внести зміни по КВЕД можна онлайн через сервіс «Дія».

7.    Несплата податкового боргу.

Наявна заборгованість в розмірі понад 3060 грн протягом двох кварталів підряд є підставою для переведення ФОП на загальну систему оподаткування.

При цьому, згідно п. 914.5 Закону №3219, податковий борг, який виник протягом 1 квітня 2022 по 31 липня 2023 не береться до уваги при визначенні розміру заборгованості.

Штрафні санкції та пеня за несплату авансових внесків, які продовжували нараховуватися податковою тим ФОП, які скористалися пільгою і не сплачували ЄП з квітня 2022 року, згідно даного закону, підлягають скасуванню.

Перевірити наявність заборгованості перед ДПС можна в Електронному кабінеті платника в розділі «Розрахунки з бюджетом».

Підводячи підсумки, хочемо наголосити, що вчасне виявлення порушення дає можливість оперативно відреагувати та виправити помилку. Тому дуже важливо здійснювати контроль діяльності свого підприємства протягом всього року.

Адже після переведення на загальну систему ФОП зможе повернутися на ЄП лише через 4 квартали з дати прийняття такого рішення.

Помилки ФОП на ЄП в роботі з податковою

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки