Торгівля столовим вином без ліцензії, як відмовитися від РРО

11 липня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Якщо ФОП здійснюватиме діяльність, яка не передбачає обов'язкового застосування РРО, можна скасувати його реєстрацію.

Торгівля столовим вином без ліцензії, як відмовитися від РРО

ФОП отримує оплати від юросіб на рахунок: що з РРО

ФОП 3-ї групи ЄП надає послуги юрособам, оплату отримує виключно на поточний рахунок з рахунків замовників. Він запитав у ДПС, чи обов'язково має використовувати РРО/ПРРО взагалі та після перевищення ліміту в 1 млн 320 тис. грн зокрема.

Податківці відповіли, що в цьому разі РРО/ПРРО можна не застосовувати незалежно від обсягу доходу протягом календарного року, якщо оплати від юросіб ФОП отримує шляхом переказу коштів з розрахункового рахунку замовника на свій розрахунковий рахунок через установу банку з використанням реквізитів рахунку, зазначених відповідно до стандартів IBAN Registry: 2009, NEQ, ДСТУ-Н 7167:2010 (у тому числі онлайн-банкінг).

І нагадали, що рахунок, відкритий для особистих потреб, не може використовуватися для проведення операцій, пов'язаних із веденням підприємницької діяльності.

ІПК від 02.07.2021 р. № 2594/ІПК/99-00-07-05-01-06 

Чи можна в чеку вказувати лише назву алкогольного коктейлю

ФОП на загальній системі торгує алкогольними коктейлями, запитав податківців, чи можна в розрахунковому документі вказувати назву коктейлю одним чи кількома словами без зазначення, що це коктейль. Наприклад, «мохіто».

Що відповіла ДПС.

Форма і зміст розрахункового документа визначені Положенням Мінфіну № 13, у якому передбачено, що рядки чека повторюються відповідно до кількості найменувань товарів/послуг, оплачених за одним касовим чеком. 

ЗУ «Про бухоблік» передбачає, що обов'язковим реквізитом первинних документів є зміст, обсяг і одиниця виміру госпоперації. Для товарів це найменування, кількість, одиниця виміру.

У ЗУ «Про РРО» йдеться, що розрахунки за підакцизними товарами треба проводити з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії УКТ ЗЕД, найменування, цін і обліку кількості товарів (пп. 11 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

Для підакцизної групи товарів установлено особливий режим програмування, що не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), у чеках треба вказувати найменування конкретної одиниці підакцизного товару, його УКТ ЗЕД, ціну й кількість.

Якщо підакцизному товару присвоєно власне ім'я в облікових і розрахункових документах, така назва може містити якісні та споживчі характеристики, які дають змогу однозначно ідентифікувати такий товар.

Якого висновку дійшли податківці: загальноприйняті назви «класичних» алкогольних коктейлів, які дають можливість однозначно ідентифікувати товар, як «Мохіто», «Кривава Мері», «Маргарита», «Мартіні-драй» тощо, можна використовувати без зазначення загальної назви «коктейль», але лише за умови зазначення коду УКТ ЗЕД і власного імені такого напою.

ІПК від 29.06.2021 р. № 2543/ІПК/99-00-07-05-01-06

Торгувати столовим вином можна без ліцензії

Податківці роз’яснили: торгувати виключно столовими винами в роздріб можна без ліцензії. 

Вони нагадали, що ліцензія на роздрібну торгівлю є обов'язковою при роздрібній торгівлі алкогольними напоями (крім столових вин), тютюновими виробами, рідинами для електронних сигарет, пальним (ч. 20, ст. 15 ЗУ № 481).

При торгівлі столовим вином слід дотримуватися тих самих норм, що і при торгівлі будь-яким іншим алкоголем: не продавати дітям до 18 років, у не визначених для такої торгівлі місцях тощо (ст.ст. 152–153 ЗУ № 481). 

Чи можна відмовитися від застосування РРО

ФОП у 2020 році перевищив ліміт доходу в 1 млн грн, після чого зобов'язаний використовувати РРО; запитав податківців, чи може він скасувати реєстрацію РРО, якщо протягом календарного року не досягне обсягу доходу в 1 млн 320 тис. грн.

ДПС нагадала, що після перевищення ліміту 1 млн грн обов'язково треба почати використовувати РРО з першого числа першого місяця кварталу, який настає після виникнення такого перевищення, і продовжувати використовувати у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єктом господарювання як платника ЄП. 

При цьому скасування реєстрації РРО/ПРРО — право підприємства, яке приймається ним самостійно. І якщо ФОП здійснюватиме діяльність, яка не передбачає обов'язкового застосування РРО, він може скасувати його та здійснювати діяльність виключно в безготівковій формі розрахунків за допомогою переказу коштів з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через установу банку або внесенням готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування.

Типова форма для обліку у ФОП на ЗС

Мінфін затвердив типову форму для ведення обліку доходів і витрат і порядок її ведення для ФОП-загальносистемників і фізосіб, які провадять незалежну профдіяльність, — Наказ № 261. Типова форма вводиться замість книги обліку.

Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році

Наказ набуде чинності з дня офіційного опублікування, після чого стара форма буде скасована.

Облік доходів і витрат можна вести в паперовому або електронному вигляді, у тому числі в кабінеті платника. Якщо вирішите вести в паперовому вигляді, реєструвати типову форму в податковій не потрібно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки