У 2025 році ФОП знову зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок

27 вересня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

У 2025 році ФОП знову зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок

Як будемо працювати та відпочивати у жовтні 2024 року?

У жовтні ми маємо державне свято - День захисників і захисниць України 1 жовтня. Цього року 1 жовтня припадає на вівторок. За правилами мирного часу, цей день мав би бути вихідним та неробочим. Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 10 листопада. У період дії воєнного стану не застосовуються норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Чи працювати 1 жовтня керівник підприємства або фізична особа-роботодавець у 2024 році вирішує самостійно. Чи законне скорочення штату/числа працівників у період ВП?

КЗпП

Юридичні особи на ЄП 3 групи будуть сплачувати військовий збір за себе: Законопроект №11416-д.

Ми вже повідомляли, що 17 вересня Верховна Рада України прийняла у повторному першому читанні Законопроект №11416-д  від 30.08.24.« Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Законопроектом №11416 -д передбачається:

  • підвищення ставки військового збору (ВЗ) працівників з 1,5% до 5%;
  • встановлення ВЗ для ФОП 1,2 та 4 груп у розмірі 10% від МЗП;
  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для  ФОП та юридичних осіб 3 групи ЄП;
  • підвищення ВЗ обмежене податковим періодом, в якому буде скасовано воєнний стан;
  • ВЗ буде спрямовуватись через спецфонд виключно на фінансування ЗСУ;
  • запровадження щомісячної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року.

Які наслідки змін для юридичних осіб 3 групи на ЄП?

За текстом Законопроекту №11146-д  обов’язок сплати ВЗ вводиться і для юридичних осіб 3 групи на ЄП.  Тобто, вони повинні будуть платити утриманий ВЗ, за працівників та інших фізичних осіб,  яким виплачують доходи, та окремо самі за себе. Об’єктом оподаткування ВЗ є доходи, визначені ст. 292 Податкового кодексу України (ПКУ). А ставкою буде 1% від доходу, визначеного згідно ПКУ. За себе вперше юридичні особи 3 групи на ЄП будуть сплачувати ВЗ за підсумками звітування за 4 квартал 2024 року. Окремого звіту для ВЗ за себе не буде, ця інформація буде міститься у Декларації з ЄП для юридичних осіб 3 групи, яка буде оновлена. Нагадаємо, що Законопроект поки прийнято тільки в першому читанні, але незалежно від дати його прийняття у другому читанні та в цілому, його норми будуть діяти з 1 жовтня 2024 року. Про це також повідомляє журнал «Дебет-Кредит» на своєму сайті:

Законопроект №11416-д

Податковий кодекс України

У 2025 році ФОП знову зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок.

У 2025 році ФОП знов зобов’яжуть сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Про це повідомила член  Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Н. Южаніна у Телеграм-каналі:Як правильно фіксувати доходи у валюті ФОП

Депутат зазначила, що зупинення дії цієї норми Закону про ЄСВ ( №2464- 6 від  08.07.10. із змінами «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування») передбачено п. 3 прикінцевих положень проекту Державного бюджету на 2025 рік (Законопроект №12000). « Відповідні зміни було внесено на початку повномасштабного вторгнення, а саме: з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців всі підприємці мають право не нараховувати, не обчислювати і не сплачувати ЄСВ за себе. Право сплачувати ЄСВ добровільно весь цей час було, і податкова неодноразово наголошувала, що сплата ЄСВ впливає на зарахування страхового стажу». За її словами, довоєнну систему оподаткування можна буде вважати остаточно  повернутою. Також Н. Южаніна зазначила, що ще одна норма щодо ЄСВ, передбачена в Законопроекті про Держбюджет на 2025 рік, - збільшення розміру максимальної бази для нарахування ЄСВ з нинішніх 15 до 20 мінімальних зарплат (ст. 40 проекту). «Тобто наступного року внесок нараховуватиметься із зарплат на 40 тисяч більших, ніж сьогодні, - до 160 тис. грн. Максимальна сума ЄСВ становитиме 35200 грн (сьогодні 26400 грн). Внесок за новими правилами сплачуватимуть як роботодавці, так і ФОП за себе»,- пояснила депутат.

Законопроект №12000

Закон України №2464-6

ВРУ прийняла Закон про Державний аграрний реєстр.

19.09.24. Верховна Рада України ухвалила в цілому Законопроект №11063-д від 25.06.24. «Проект Закону про інформаційно-комунікаційну систему «Державний аграрний реєстр». Про це повідомили в Мінагрополітики, зазначивши, що це приятиме подальшій цифровізації українського агросектору, що є однією з вимог міжнародних партнерів. Згідно з прийнятим Законом передбачається:    

  • розширення кола користувачів ДАР;
  • врегулювання правового статусу ДАР та джерел його фінансування;
  • визначення повноважень держателя, адміністратора та технічного адміністратора ДАР, об'єктів ДАР;
  • забезпечення можливості формування витягів з ДАР;
  • визначення прав та обов’язків користувачів ДАР;
  • визначення обов’язкового використання даних ДАР та/або програмних засобів ведення ДАР під час надання державної підтримки, надання часткових гарантій за кредитними зобов'язаннями суб'єктами малого і середнього бізнесу, надання підтримки страхування сільськогосподарської продукції;
  • приведення положень, які регулюють функціонування ДАР, у відповідність до вимог ЗУ «Про публічні електронні реєстри»;
  • формування окремих підсистем (розділів) реєстру, що забезпечить можливість чинний Державний аграрний реєстр, перетворити на Державний реєстр виробників сільськогосподарської продукції (фермерський реєстр);
  • впровадження моніторингу цільового використання державної підтримки і допомоги, грантів у сільському господарстві з урахуванням позиції міжнародних партнерів;
  • абезпечення електронної інформаційної взаємодії ДАР з іншими інформаційно-комунікаційними системами, електронно-інформаційними ресурсами, кадастрами та системами.

Онлайн платформа Державний аграрний реєстр була запущена 12 серпня 2022 року за підтримки Європейського Союзу. Платформа була створена для допомоги українським агровиробникам. Станом на 18 вересня 2024 року в Державному аграрному реєстрі зареєстровано більше 176 тисяч сільгосптоваровиробників. Протягом зазначеного періоду через Державний аграрний реєстр було реалізовано більше 50 програм підтримки.

Докладніше:

Законопроект №11063-д

Мінекономіки адаптувало правила реєстрації торговельних марок до вимог Європейського Союзу.

Міністерство економіки України адаптувало до вимог Європейського Союзу правила складання, подання заявок, проведення експертизи та міжнародної реєстрації торговельних марок з поширенням на Україну. Відповідний Наказ Мінекономіки затвердило 06.08.24., він набув чинності 18.09.24. (Наказ Мінекономіки №19889 від 06.08.24. «Про затвердження Правил складання, подання заявки на торговельну марку, заявки на міжнародну реєстрацію торговельної марки та проведення експертизи заявки на торговельну марку, міжнародної реєстрації торговельної марки з поширенням на Україну»). Нові правила адаптовані до регламентів ЄС та враховують міжнародні та євроінтеграційні зобов’язання України, зокрема за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Це сприятиме просуванню продукції українських виробників на європейські ринки під торговельними марками, зареєстрованими за європейськими стандартами. Правила регламентують:

  • хто має право подати заявку;
  • перелік документів для заявника;
  • процедури подання міжнародних торговельних марок за Мадридською системою реєстрації;
  • особливості проведення експертизи заявок, поданих за національною та міжнародною процедурами.

Докладніше:

Наказ Мінекономіки №19889

З 1 жовтня ліміт на карткові перекази між фізичними особами – 150 тисяч грн на місяць.

З 1 жовтня Національний банк України запроваджує ліміт у 150 тисяч грн на місяць для переказів фізичних осіб «з картки на картку»(P2P) для боротьби зі злочинними переказами через картки підставних фізичних осіб. Про це повідомила Пресслужба НБУ, передає «Укрінформ». Зазначається, що ліміт діятиме протягом шести місяців і стосуватиметься лише вихідних переказів за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб. У НБУ зауважують, що обмеження не застосовуватиметься до рахунків волонтерів, які відповідають визначеним критеріям, та осіб з підтвердженими щомісячними доходами, що перевищують встановлений ліміт. За даними регулятора, запроваджені обмеження не вплинуть на фінансову активність 98% банківських клієнтів, оскільки їхні щомісячні перекази не перевищують вказану суму. Головною метою нововведення є мінімізація використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків «дропів» - осіб, які за оплату передають реквізити своїх карткових рахунків третім особам для незаконних фінансових операцій. НБУ також планує ряд додаткових заходів для боротьби з використанням ринку платіжних послуг у протиправних цілях, включаючи законодавчі зміни, створення реєстру скомпрометованих карток та посилення вимог до банків щодо виявлення нетипової поведінки клієнтів.Документи було ліквідовано: що з фінзвітністю?

Докладніше:

Статистична звітність -2025: з'явилися проекти табеля та альбому форм.

На сайті Держстату у розділі «Для респондентів» оприлюднено на 2025 рік:

  • Проект Альбому форм державних статистичних спостережень на 2025 рік. В Альбомі представлені бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік за розділами по галузям економіки.
  • Проект загального табеля (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2025 рік. Табель містить перелік форм державних статистичних спостережень: форм звітності, анкет, інших статистичних формулярів, необхідних для проведення державних статистичних спостережень. Перелік форм організовано відповідно до плану. Для кожної форми згідно з наказом про її затвердження зазначаються найменування, індекс, періодичність, інформація про подавачів і встановлені строки подання.

Чи є обмеження щодо надсилання платником протягом одного дня декількох звітних документів?  

Відповідають податківці ДПС у Луганській області. Якщо платником податків надіслано до ДПС кілька примірників одного е-документа (у разі виправлення, неотримання першої квитанції тощо), оригіналом вважається е- документ, надісланий до ДПС останнім до закінчення граничного строку, встановленого законодавством, за умови, що його було сформовано правильно та прийнято (зареєстровано), про що автору надійшла друга квитанція про прийняття. Такі вимоги визначені п. 12 Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, який затверджено Наказом Мінфіну №557 від 06.06.17. (Порядок № 557). «Про затвердження Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами».  Тобто, обмежень щодо надсилання платником протягом одного дня декількох звітних документів в електронному вигляді за різними податковими деклараціями немає. Крім того, платник податків має право повторно відправляти податкові декларації, розрахунки, звіти у разі виправлення помилок до закінчення їх граничного строку подання, вказавши при цьому тип документа «звітний новий».

Наказ Мінфіну №557

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки