В  Дії  запрацювало електронне бронювання

26 липня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

В  Дії  запрацювало електронне бронювання

Уряд пропонує підвищити податки для ФОП, юридичних та фізичних осіб.

18 липня Уряд схвалив проект змін до Держбюджету на 2024 рік щодо збільшення фінансування сектору безпеки і оборони на 500 млрд грн, а також проект змін до Податкового кодексу України (ПКУ). Про це повідомив Представник КМУ у Верховній Раді України Т. Мельничук у Телеграм-каналі:

Депутат  Я. Железняк розмістив пояснювальну записку до майбутнього Законопроекту у своєму Телеграм-каналі:Аутсорсинг та аутстафінг: що таке і як працює

Задля цього Уряд пропонує підвищити ставки окремих податків і розширити базу оподаткування, а саме:

  • Підвищення ставки військового збору для фізичних осіб з 1,5% до 5,0%.
  • Запровадження військового збору для юридичних осіб на загальній та спрощеній системі оподаткування 1% від доходу.
  • Запровадження військового збору для ФОП  1, 2 та 4 груп у розмірі 5% з двох мінімальних зарплат та 3 групи - 1% від доходу.
  • Запровадження військового збору на окремі операції: у розмірі 5% від вартості банківських металів при покупці у банків, у розмірі 5% від доходу з продажу одного об’єкта нерухомості, у розмірі 5% від вартості послуг мобільного зв’язку, у розмірі 15% від вартості авто (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю).
  • Підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці, які реалізують ювелірні вироби, сплачують військовий збір у розмірі 30% від вартості реалізованих ювелірних виробів.
  • Щомісячна сплата авансових внесків з податку на прибуток підприємств платниками податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним.
  • Встановлення специфічної ставки акцизного податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр солодких напоїв газованих.
  • Оподаткування імпортним ПДВ товарів, вартість яких не перевищує 150 євро. При цьому не будуть оподатковуватися імпортні товари, сумарна вартість яких не перевищує 45 євро, для одного одержувача - фізичної особи.

18 липня  Урядовий Законопроект був зареєстрований під  №11416 « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». У разі прийняття, цей Закон набере чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його опублікування.

Докладніше:

Законопроект №11416

Зміни про рух кадрів можна подати до Пенсійного фонду до 1 серпня 2024 року.

Пенсійним фондом України реалізовано можливість подання роботодавцями в режимі реального часу відомостей про прийняття працівника на роботу, його переміщення з одного структурного підрозділу до іншого, переведення на іншу постійну посаду, звільнення, поновлення на роботі, тимчасове припинення, або відновлення дії трудового договору через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду. Дана норма визначена Постановою Кабінету Міністрів України №650 від 05.06.24. «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану», яка набрала чинності 8 червня 2024 року. Звертаємо  увагу, що відомості про трудові відносини з працівниками, що мали місце в період з 08.06.24. року по теперішній час, роботодавці можуть подати до завершення апробації запровадженого на вебпорталі е- послуг ПФ в кабінеті страхувальника нового сервісу, а саме до 01.08.24.

Важливо, що після 1 серпня можна буде подати лише відомості про рух кадрів, які відбулись не пізніше, ніж протягом наступного дня після настання відповідної події.

Постанова КМУ №650

До уваги небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей!

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що у зв’язку із набранням чинності з 16.03.2024 Законом України №3603-9 від 23.02.24. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», яким внесено зміни до підпункту 69.32 підрозділу 10 розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПКУ), встановлено термін (01.08.24.) для подання повідомлень небанківськими надавачами платіжних послуг/емітентами електронних грошей про відкриття рахунків/електронних гаманців, не закритих на день набрання чинності Законом України №2888-9 від 12.01.23. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» (01.04.23.).  

Отже, небанківські надавачі платіжних послуг/емітенти електронних грошей, які у період до 01.04.23. відкривали рахунки/електронні гаманці платникам податків, визначеним пп. 69.1 ПКУ, у термін до 01.08.24. мають повідомити контролюючі органи про відкриті до 01.04.23. і не закриті на цю дату рахунки/електронні гаманці у порядку та за формою, встановленими Порядком подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків/електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах  до контролюючих органів, затвердженим Наказом Мінфіну №721 від 18.08.15 із змінами

«Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків / електронних гаманців платників податків у банках, інших фінансових установах до контролюючих органів». Після 01.08.24. здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем, відкритим до 01.04.23., дозволяється за умови отримання повідомлення контролюючого органу про взяття рахунку/електронного гаманця на облік. У разі неподання до 01.08.24. зазначеного повідомлення вважатиметься, що небанківський надавач платіжних послуг/емітент електронних грошей розпочав здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем до отримання повідомлення ДПС про взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючих органах.

Закон України №3603-9

Закон України №2888-9

Наказ Мінфіну №721

Верховна Рада України підвищила акцизи на пальне.

18 липня Верховна Рада ухвалила Законопроект №11256-2  від 29.05.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку» про підвищення акцизного податку на пальне. Крім того, була ухвалена правка, яка підвищує акциз на газ. Передбачено поетапне підвищення акцизів на різні види пального до 01.01.28. Перехідний етап має розпочатися з 01.09.24. І ціна на бензин і дизель вже зросте на 1,66 грн у вересні цього року. На кінцевому етапі з 2028 року акциз на бензин становитиме 359 євро за 1000 літрів, на дизельне пальне - 330 євро за 1000 літрів, а на скраплений газ - 250 євро за 1000 літрів. Підвищення відбуватиметься у 5 етапів:

  • з 1 вересня 2024 року;
  • з 1 січня 2025 року;
  • з 1 січня 2026 року;
  • з 1 січня 2027 року;
  • з 1 січня 2028 року.

Прийнятий Законопроект набере чинності з 1 вересня 2024 року.

Законопроект №11256-2

До уваги бізнесу –зміни в правилах перетину державного кордону.

Відповідно до інформації, отриманої від Міністерства інфраструктури України, запланованими є 2 зміни, які вплинуть на транспортні перевезення та подорожі до 30 європейських країн.

Перша – Система в’їзду-виїзду (EES), яка вимагає від усіх громадян країн, що не є державами-членами ЄС, реєструвати свої відбитки пальців та зображення обличчя на кордоні. Її буде запроваджено восени 2024 року. Ці нововведення вимагатимуть від транспортних компаній внесення змін до своїх систем бронювання та реєстрації пасажирів, адаптації до нових вимог з безпеки та перевірки документів.Електронні трудові книжки: звільняємо працівника

Друга – Європейська інформаційна система авторизації подорожей, схожа з американською ESTA. Авторизація через ETIAS буде вимагатися від усіх громадян подати онлайн-заявку до початку своєї подорожі та сплатити збір у розмірі 7 євро. ETIAS буде запроваджено в середині 2025 року для в’їзду до 30 європейських країн. Тож просимо врахувати дані нововведення у своїй роботі, зокрема, в підготовці транспортних компаній, перевізників до нових вимог від ЄС. Якщо ж ви є компанією-членом Європейської Бізнес Асоціації та вам потрібна додаткова консультація з даного питання – можна звернутись до Комітету з логістики ЕВА.

В  Дії  запрацювало електронне бронювання.

Відтепер керівники критично важливих підприємств та підприємств, що забезпечують потреби Сил оборони можуть забронювати співробітників через портал Дія. Про це повідомляє Мінекономіки у Телеграм-каналі:

Отримати результат можна протягом доби. Для цього необхідно:

  • Керівник подає через портал Дія заяву про бронювання та засвідчує її електронним підписом.
  • Система автоматично перевіряє по реєстрах:
  • чи справді військовозобов’язаний працевлаштований офіційно;
  • чи є дані про нього у реєстрі «Оберіг».
  • Якщо перевірка успішна - інформація про бронювання зʼявляється в застосунку «Резерв+».

Згодом витяг про бронювання можна буде завантажити на порталі Дія й за потреби роздрукувати. Також за бажанням документи на бронювання можуть бути подані в паперовому форматі. Обидві форми подачі документів матимуть однакову вагу.

Щодо неведення або неналежного ведення обліку доходів ФОП – платників ЄП.

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що відповідно до абзаців першого - другого п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України (ПКУ) для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів,  пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим п. 44.1 ст. 44 ПКУ. Облік доходів та витрат можна вести в паперовому або електронному вигляді, у тому числі через е- кабінет (абзац четвертий п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Згідно з абзацом першим п. 296.1 ст. 296 ПКУ фізичні особи – підприємці (ФОП) – платники ЄП першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Тобто, такі ФОП повинні вести облік доходів з урахуванням вимог п. 44.1 ст. 44 ПКУ та підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу. При цьому нормами ПКУ та Кодексу України про адміністративні правопорушення №8073-9 від 07.12.84. із змінами, не передбачено відповідальності до платників ЄП – ФОП за неведення або неналежне ведення обліку доходів в довільній формі (у тому числі за не відображення помісячно отриманих доходів).За які роки ФОП надано право на знищення документів?

Водночас п. 121.1 ст. 121 ПКУ передбачена фінансова відповідальність у разі незабезпечення ФОП зберігання первинних документів, облікових, інших регістрів, бухгалтерської звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПКУ строків їх зберігання. 

Податковий кодекс України

КУпАП

Скасовано перехід на літній час.

16 липня Верховна Рада України ухвалила Законопроект №4201  від 09.10.20.  «Про обчислення часу в Україні», яким скасовано переведення часу в Україні з зимового на літній. Згідно Закону, цього року ми ще в останню неділю, (27-го) жовтня переведемо стрілки на зимовий час  і далі вже переведення на літній час з 2025 року не буде.

Закон України №4201

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки