Ветерани зможуть отримати гранти на відкриття власного бізнесу

19 квітня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Ветерани зможуть отримати гранти на відкриття власного бізнесу

ДПСУ оновила Державний  реєстр РРО.

Державна податкова служба України Наказом №266 від 09.04.24. « Про внесення змін до наказу ДПС від 21.12.2020 №744» внесла зміни до Наказу №744 від 21.12.20. « Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» та затвердила в новій редакції Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій. Оновлений Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинну реєстрацію яких заборонено, в кількості 205 моделей. У попередньому реєстрі було 209 моделей, реєстр зменшився на 4 моделі. Переглянути новий реєстр РРО можна за посиланням.Etsy – основні аспекти роботи з платформою та оподаткування отриманих доходів

Наказ ДПС №266

Наказ ДПС №744

Нові правила мобілізації: Президент підписав Закон.

16 квітня Президент В. Зеленський  підписав Закон України №3633-9 від 11.04.24. «« Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (Законопроект №10449 від 30.01.24.). Новим Законом удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби. Основна частина Закону набирає чинності через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування. Із норм повністю вилучено положення щодо демобілізації.  Коротко про основні норми, які прийняті після розгляду у ВРУ великої кількості правок:

  • У Законі залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю. Також буде відбуватися демобілізація у зв’язку зі звільненням з полону (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).
  • Всі громадяни України, що раніше були визнані ВЛК  обмежено придатними до служби, будуть зобовʼязані пройти повторний медичний огляд протягом 12 місяців.
  • Тепер військовослужбовці в разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 % від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки. Військовослужбовці також  мають право на сертифікат на купівлю авто на 150 000 грн.
  • Ті громадяни, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.
  • Усім військовослужбовцям виплачуватимуть щомісячну винагороду за особливості проходження служби у розмірі 10 000 грн.
  • Після введення в дію Закону, будуть виплачувати 70 000 грн щомісячних виплат тим, хто бере участь у бойових діях « на нулі», і виконує завдання з контрнаступу, а також додаткова винагорода за знищену техніку. Це можуть бути гроші або відпустка.  
  • Вводиться обмеження консульських послуг для чоловіків від 18 до 60 років без військово-облікових документів, а також обмеження на керування транспортними засобами чоловікам відповідного віку за вимогою ТЦК. Забирати транспортні засоби можуть, якщо в людини їх більше одного.
  • Відповідно до норм нового Закону, всі військовозобов'язані мають з'явитися до ТЦК самостійно. Також всі мають носити з собою військово-облікові документи.

Про Закон №3633-9  докладніше повідомляє і «Укрінформ»:

Закон України №3633-9

Терміни проведення перевірок щодо визначення суми ПДВ , яка підлягає бюджетному відшкодуванню, скорочуються.

Головне управління ДПС у Рівненській області інформує, що 16 березня 2024 року набрали чинності окремі норми Закону №3603-9 від 23.02.24. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», якими внесено зміни до  Податкового кодексу України (ПКУ). Законом №3603-9 з 1 липня 2024 року скорочуються терміни проведення перевірок щодо визначення суми ПДВ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню. Тобто, платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування відповідно до ст. 200 ПКУ та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке відшкодування в разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, що проводиться протягом 20 календарних днів, наступних за граничним строком подання податкової декларації або уточнюючого розрахунку (у разі подання). До 1 липня 2024 року контролюючий орган має право протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, провести документальну перевірку платника податку.Заборони для ФОП на ЄП у 2024: що потрібно знати підприємцям про вимоги до діяльності в рамках «своєї» групи

Закон №3603-9

Податковий кодекс України

Оновлено програмне забезпечення ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

05.04.24. Державне підприємство «Національні інформаційні системи» оновило  програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Поточним оновленням реалізовано функціонал виключення інформації про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи державним реєстратором на підставі вказівки Міністерства юстиції України. Також доопрацьовано функціонал ЄДР, а саме:

  • покращено функціонал роботи з чернетками в частині коректного відображення даних для залежних полів від атрибуту типу «ознака» (наприклад: «Сімейне фермерське господарство», «Керівник відсутній» тощо);
  • оптимізовано функціонал по роботі з криптобібліотекою в процесах авторизації;
  • усунуто помилку типу «java.lang.NullPointerException...», що виникала під час формування витягів з ЄДР стосовно деяких суб’єктів.

Ветерани зможуть отримати гранти на відкриття власного бізнесу.

Оголошено конкурс для ветеранів та членів їхніх сімей на отримання гранту у розмірі до 400 тис. грн на відкриття малого бізнесу. Він проводиться в межах проекту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей». Така ініціатива реалізується представництвом німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народних університетів» (DVV International) за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. Про це йдеться на сайті представництва. Участь у конкурсі можуть взяти:

  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • члени сімей ветеранів/ветеранок війни.

Обов’язковою умовою конкурсу є проживання і планування ведення бізнесу у таких регіонах: Вінниця, Запоріжжя, Львів, Миколаїв, Нікополь, Полтава та Суми. Для заявки необхідно заповнити онлайн-форму. Заявку необхідно заповнити та надіслати до 26 квітня 2024 року включно на електронну пошту. Докладніше про умови конкурсу:

Майнові податки: за що та скільки сплачують українці.

Фахівці Головного управління ДПС у Полтавській області підготували інфографіку, присвячену майновим податкам. Зокрема, висвітлено питання сплати податків громадянами, які мають у власності:

  • будинок, квартиру;
  • земельну ділянку;
  • автомобіль.

Податківці зазначили, що податки необхідно сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Позика авто у фізичної особи: хто сплачує податкові зобов’язання.

Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що згідно з ст. 827 Цивільного кодексу України (ЦКУ) за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. При цьому, ст. 828 ЦКУ встановлено, що договір позички транспортного засобу, в якому хоча б однією стороною є фізична особа, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Звертаємо увагу, що відносини, які виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Податковим кодексом України (ПКУ). Згідно з пунктом 164.2 ст. 164 ПКУ, такий дохід вважається додатковим благом і підлягає оподаткуванню на загальних підставах, якщо він не відшкодовується відповідно до Закону за рахунок бюджету чи не звільняється від оподаткування згідно з розділом 4 ПКУ.Відкриття рахунку за кордоном у 2024 році: Wise, Zen, Genome, PayPal, Revolut – який сервіс обрати

В ситуації, коли фізична особа - уклала договір позики власного транспортного засобу із юридичною особою, то такий договір позички транспортного засобу є правочином, що покладає на його сторони (позичкодавця та користувача) взаємні зобов’язання. Тож, в розумінні ПКУ податковий обов’язок зі сплати податкових зобов’язань може виникнути як у позичкодавця, так і у користувача, в залежності від прав та обов’язків, які фактично виникають у таких осіб на підставі цього договору. Для прикладу: якщо на підставі договору користувач проводить поточний ремонт та технічне обслуговування транспортного засобу за власні кошти, то для позичкодавця такі дії не призведуть до податкових наслідків. В ситуації, коли позичкодавець проводить за власні кошти капітальний ремонт транспортного засобу, а власник не відшкодовує суми таких витрат, то у нього ( власника) виникає дохід у вигляді додаткового блага.

Податковий кодекс України

ЦКУ

Індивідуальні податкові консультації для платників податків.

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що для формування та надсилання звернення на отримання індивідуальної податкової консультації (ІПК) в електронній формі платник може скористатися меню «Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків» приватної частини е- кабінету (cabinet.tax.gov.ua) При формуванні індивідуальної податкової консультації (ІПК):

  • оберіть контролюючий орган,
  • заповніть адресу для листування, контактний телефон, електронну адресу,
  • зазначте необхідність отримання податкової консультації,
  • збережіть, підпишіть та надішліть сформоване звернення. 

Інформація щодо отримання і реєстрації звернення в контролюючому органі та надіслана в е- кабінет ІПК в електронній формі містяться в режимі «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи».

Презентаційні матеріали щодо подання звернення на ІПК в е-кабінеті:

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки