Заборони для ФОП на ЄП у 2024: що потрібно знати підприємцям про вимоги до діяльності в рамках «своєї» групи

09 квітня 2024

Спрощена система оподаткування передбачає менше податкове навантаження на підприємців, в порівнянні із загальною, а також простіші вимоги до звітності та до ведення діяльності загалом. Разом з тим, дотримання вимог роботи на єдиному податку суворо контролюється податківцями, і в разі їх порушення, ФОП загрожує переведення на загальну систему оподаткування та інші неприємні наслідки. Які заборони для ФОП на ЄП діють у 2024 році, з’ясуємо далі.

Заборони для ФОП на ЄП у 2024: що потрібно знати підприємцям про вимоги до діяльності в рамках «своєї» групи

Заборони для ФОП на ЄП

Для «єдинників» існують загальні заборони, що визначаються податковим законодавством для всіх підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування. Також є окремі заборони для кожної групи ФОП, які розраховані тільки на конкретну групу і не поширюються на інші.

Таким чином, в 2024 році підприємцям на ЄПЄдиний податок заборонено здійснювати наступні дії.

1.    Розраховуватися та приймати платежі у негрошовій формі.

Як і раніше, згідно ст. 291.6 ПКУ, ФОП на ЄП можуть здійснювати розрахунки виключно у грошовій формі. Це можуть бути готівкові кошти чи безготівкові (оплата через сервіси онлайн-банкінгу, переказ на рахунок, оплата POS-терміналом тощо).

Розрахунки у негрошовій формі для «єдинників» заборонені.

Нагадаємо, що «єдинники» мають право приймати електронні гроші, які з 2023 року прирівняні до грошової форми розрахунків.

Проте варто мати на увазі, що розрахунки дозволені в національній валюті через електронні гаманці, при цьому емітент електронних грошей повинен бути резидентом України та мати відповідний дозвіл від НБУ.

До того ж, до кінця воєнного стану банки не випускають електронні гроші, не розповсюджують їх та не поповняють ними електронні гаманці.

Якщо ж є необхідність прийняти оплату електронними грошима від нерезидента України, то їх можна отримати у валюті на електронний гаманець, відкритий також у емітента електронних грошей-нерезидента України.

Проте така платіжна установа повинна:

  • мати законне право надавати платіжні послуги в країні реєстрації;
  • забезпечити виведення електронний грошей і зарахування їх на рахунок підприємця в українському банку.

Максимальний розмір фінансової операції в разі отримання коштів на електронний гаманець, відкритий нерезидентом України, не повинна перевищувати 400 тис. грн.

2.    Займатися забороненими для «єдинників» видами діяльності.

Види діяльності, якими забороняється займатися платникам ЄП на 1-3 групі, визначені ст. 291.5.1 ПКУ.

Що стосується продажу підакцизних товарів, то «єдинники» можуть здійснювати роздрібну реалізацію алкоголю, якщо в ньому не міститься спирт та столові вина (пиво, сидр), а також продавати пально-мастильні матеріали в ємностях до 20 л.

Крім перелічених видів діяльності, підприємцям на ЄП забороняється проводити технічні випробовування та дослідження.

Також не дозволяється здавати в оренду земельні ділянки площею понад 0,2 га, житлові приміщення – понад 400м2 та нежитлові – понад 900 м2.

При цьому, щоб обійти ліміт, здавати в оренду частину приміщення як «єдинник», а частину на загальних підставах не можна.

3.    Займатися забороненими для «своєї» групи видами діяльності.

Крім загальних видів діяльності, які заборонені для всіх «єдинників», для кожної групи ще передбачені й окремі заборони.

ФОП 1 групи на ЄП дозволяється:

  • здійснювати роздрібну торгівлю на ринках;
  • надавати послуги (перелік послуг визначений ст.291.7 ПКУ).

Як продавати товари, так і надавати послуги на 1 групі можна тільки фізичним особам.

ФОП 2 групи можуть надавати послуги не тільки фізичним особам, а й іншим ФОП чи юрособам на ЄП. 

А от надавати послуги ФОП на загальній системі, самозайнятим особам та юрособам, які не є платниками ЄП, «єдинникам» на 2 групі заборонено.

Здійснювати продаж товарів підприємцям на 2 групі можна як фізичним особам, так і «єдинникам», а також «загальносистемникам» та юрособам.

Що стосується видів діяльності, то на 2 групі заборонена діяльність в сфері надання послуг інтернет-зв’язку (провайдерів), здійснення операцій з нерухомістю (посередників) та торгівлі ювелірними виробами.

ФОП 3 групи не мають таких обмежень щодо отримувачів послуг, як 1 та 2 групи, підприємці мають право надавати послуги та здійснювати роботи як фізособам, так і юрособам різних форм власності, в тому числі і закордонним компаніям.

4.    Отримувати оплату за незареєстровані види діяльності.

Позбавлення права працювати на спрощеній системі оподаткування загрожує підприємцям, в яких буде виявлено отримання платежів за незареєстровані види діяльності.

Тому дуже важливо при відкритті ФОП вказувати всі заплановані КВЕДКласифікація видів економічної діяльності, по яких планується робота в майбутньому. Або ж вчасно вносити нові КВЕД в реєстр, якщо в процесі ведення бізнесу додаються нові види діяльності.

Також поширеною є ситуація, коли через неправильне зазначення призначення платежу покупцями чи клієнтами ФОП, він отримує оплату за той вид діяльності, якого не реєстрував. Щоб уникнути таких помилок, варто регулярно перевіряти призначення платежів на відповідність здійснюваному виду діяльності ФОП.

5.    Мати податковий борг.

У випадку наявності податкового боргу у розмірі 3060 грн і більше протягом 2 календарних місяців підряд, ФОП переводиться на загальну систему оподаткування.

6.    Перевищувати встановлений для «своєї» групи ліміт доходу.

Діяльність на 1,2 чи 3 групі ФОП можлива лише при дотриманні вимоги щодо ліміту доходу на рік.

У разі виявлення перевищення граничної межі доходу, «єдинник» переводиться на загальну систему з наступного календарного кварталу.

Щоб уникнути випадкового перевищення, підприємцям рекомендується умовно розбити річний ліміт на 12 і протягом всього року дотримуватися «місячних» меж доходу.

7.    Наймати більшу кількість працівників, ніж дозволено для займаної групи.

Згідно чинного законодавства, нині діють наступні вимоги до кількості найманих працівників:

  • 1 група – не можна наймати;
  • 2 група – не більше 10 працівників;
  • 3 група – немає обмежень щодо кількісті найманих працівників.

При розрахунку кількості працівників, спеціалісти, які призвані на військову службу у зв’язку із мобілізацією, не враховуються. Також не враховуються жінки, які перебувають у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами та робітники, що перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років.

Підводячи підсумки, варто відмітити, дотримання підприємцем вимог щодо діяльності на спрощеній системі оподаткування – важлива вимога, яка суворо перевіряється ДПС. Їх порушення матиме для ФОП невідворотні наслідки.

Також зауважимо, що на даний момент на розгляді комітетів ВРУ перебувають законопроекти, якими передбачаються внесення змін, що мають сприяти розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Зокрема, зміни стосуватимуться збільшенню граничних меж доходів ФОП, збільшенню кількості найманих працівників, які підприємці можуть наймати на роботу, розширенню можливостей для е-резидентів тощо.

Яку відповідальність несе підприємець за відсутність подання звіту щодо сплати єдиного податку

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки