Військовий збір для ФОПів: який розиір доведеться сплачувати

25 квітня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Військовий збір для ФОПів: який розиір доведеться сплачувати

ФОПом вважається фізична особа, яка  реалізує здатність до праці шляхом самостійної, на власний ризик, діяльності з метою отримання прибутку. Законодавство, що регулює діяльність ФОПів постійно доповнюється новими змінами, а їх оподаткування відбувається відповідно до Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі — ПК). Такі особи вважаються суб’єктами господарювання, проте виключно після проходження державної реєстрації, що визначена на законодавчому рівні.

На сьогоднішній день визначено 4 групи оподаткування для ФОПів. Важливо правильно обрати групу оподаткування саме перед проведенням державної реєстрації. Потрібно уточнити чи дозволено на законодавчому рівні займатися діяльністю (класифікаційні види економічної діяльності — КВЕД) на обраній групі. Для кожної групи визначено перелік податків, ліміти доходів, звітність, наявність найманих працівників та інші особливості.

ФОП може працювати як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування. При загальній системі оподаткування  сплачується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО — це 18%), єдиний соціальний внесок (ЄСВ — 22%) та військовий збір (1,5%). Значно м’якшою вважається спрощена система оподаткування при якій потрібно сплатити єдиний податок, проте не потрібно оплачувати податок на додану вартість. ЄСВ оплачується фіксований, незалежно від доходу. Особливість спрощеної системи оподаткування полягає в тому, що у фізичної особи відсутня можливість обрати будь-який вид діяльності.Заборони для ФОП на ЄП у 2024: що потрібно знати підприємцям про вимоги до діяльності в рамках «своєї» групи

Починаючи з серпня 2014 року, в Україні введено новий тимчасовий податок — військовий збір, кошти з якого сплачуються до бюджету країни. Та як свідчить практика, тимчасовий характер збору поки що є постійним, а на сьогодні для сплати військового збору планується запровадити нові критерії. Введення військового збору дасть можливість збільшити надходження до бюджету України вже в 2024 році, зважаючи на повномасштабну агресію сусідньої країни. 

Ставка військового збору з 2014 року не змінилася та дорівнює 1,5 % від суб’єкта оподаткування. Відповідно до статті 16.1 підрозділу 10 ПК встановлювався тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. До речі, чинний глава держави, підписав Закон, відповідно до якого військовий збір надходить до Державного бюджету країни, а не до місцевого, як це було до 2023 року.

Військовий збір для ФОПів 1 та 2 груп оподаткування

Наразі обговорюється запровадження військового збору на продаж нерухомості, ювелірних виробів, а також для ФОПів, що працюють за спрощеною системою оподаткування. Такі нововведення плануються для всіх чотирьох груп єдиного податку, можливо, вже в І півріччі поточного року.

Для ФОПів, які працюють на загальній системі оподаткування, зміни не торкнуться, адже вони й надалі продовжуватимуть оплачувати військовий збір. Суми військового збору ФОПи оплачують за найманих працівників, які працюють на спрощеній системі вже сьогодні. Отже, якщо зміни й справді запрацюють, то доведеться оплачувати 1,5% не лише за працівників, а й за себе. Сума щомісячного фіксованого додаткового фінансового навантаження — 120 грн (1,5% від мінімальної заробітної плати).

Мінімальна заробітна плата з 1 квітня – 8 000 грн (48 грн в погодинному розмірі), відповідно до статті 8 Закону України від 9 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

Це стосується ФОПів 1 та 2 груп. До речі, для ФОПів, що на 1 групі, можливо, 1,5% доведеться оплачувати не від мінімальної заробітної плати, а від суми прожиткового мінімуму.Зарплата працівника ФОП у 2024: терміни виплати, оподаткування, платіжні документи

Інформація відображатиметься в додатку до єдиного податку та єдиного соціального внеску. Дані про сплачені дані заноситимуться до декларації, яку заповнюють ФОПи — документ доповниться новими колонками для внесення інформації.

Військовий збір для ФОПів  3 та 4 груп платників податку

Планується збільшити податкове навантаження й на 3 та 4 групи. Наголошуємо, що введення військового збору для всіх груп ФОПів наразі лише обговорюється та не затверджено на законодавчому рівні. Відтак військовий збір може мати інший відсоток, інші характеристики чи умови оплати тощо.

Що стосується 3 та 4 груп, то на них можуть працювати не лише фізичні особи, але й юридичні особи, отже, нововведення торкнуться й до них. ФОПи та юридичні особи на 3 та 4 групах оподаткування можуть сплачувати військовий збір 0,1% від продажу товарів і послуг, тобто від усього обороту. Як бачимо, на відміну від ФОПів, що працюють на 1 та 2 групах оподаткування, військовий збір кожного місяця буде різним та залежатиме виключно від прибутку. Відображатиметься нарахування та сплата військового збору також в декларації: документ зміниться, якщо буде введено військовий збір.

Автор: Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки