ВРУ прийняла Закон про роботу домашніх працівників

03 травня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

ВРУ прийняла Закон про роботу домашніх працівників

Оновлено План-графік податкових перевірок на 2024 рік.

29 квітня на вебсайті Державної податкової служби України опубліковано зміни до Плану-графіка документальних планових перевірок на 2024 рік. Зміни внесено до розділів 1 та 2:

  • Розділ 1 «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» з урахуванням коригування 26.04.24.
  • Розділ 2 «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» з урахуванням коригування 26.04.24.
  • Розділ 3 «Документальні планові перевірки фізичних осіб» станом на 29.02.24.
  • Розділ 4 «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» станом на 22.12.2023.

З 1 травня діятимуть зміни в Порядку обміну електронними документами з ДПС.

Наказом Міністерства фінансів України №133 від 18.03.24. «Про затвердження Змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами» внесено зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. Цей Порядок, затверджений Наказом Мінфіну №557 від 06.06.17. із змінами «Про затвердження Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами», приведено у відповідність  до Закону України №2801-9  від 01.12.22.  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації». Зокрема, в частині термінів та їх визначень у відповідність до цього Закону. Так, змінами до Порядку уточнюють:Військовий збір для ФОПів: який розиір доведеться сплачувати

  • створення електронного документа завершується накладанням на нього кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису та печатки (за наявності) підписувача (підписувачів);
  • у разі створення електронного документа з використанням більш як одного електронного підпису та/або більш як однієї електронної печатки, його створення завершується накладанням електронного підпису або електронної печатки останнім підписувачем чи створювачем електронної печатки відповідно до технології створення такого електронного документа.

Порядок набуття статусу суб'єкта електронного документообігу доповнили правилом, що керівник зобов'язаний для надання кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису на електронні документи при їх передачі до ДПС використовувати особистий ключ, кваліфікований сертифікат якого надано керівником до ДПС першим будь-яким електронним документом або повідомленням про надання інформації щодо кваліфікованого або удосконаленого електронного підпису. Документ опублікований 12.04.24. в «Офіційному віснику України», №33. Цей Наказ набере чинності з 1 числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Тобто, він запрацює з 1 травня 2024 року.

Наказ Мінфіну №133

Наказ Мінфіну №557

Закон України №2801-9

ВРУ відхилила прийняття Законопроекту щодо адміністрування ЄСВ.

Верховна Рада України відхилила прийняття Законопроекту №9569 від 07.08.23. «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» про внесення змін щодо адміністрування ЄСВ. Нагадаємо, що Законопроектом було заплановано сплачувати ЄСВ на рахунки Пенсійного фонду України, (ПФУ), а звітувати з ЄСВ - через сайт е-послуг ПФУ. Законопроект відхилено повністю, тому поки що й надалі необхідно  подавати квартальну зарплатну звітність із ЄСВ, ПДФО і ВЗ.

Законопроект №9569

Нові правила видачі закордонних паспортів чоловікам за кордоном.

Уряд Постановою Кабінету Міністрів України  №443 від 23.04.24. «Про внесення змін до пункту 11 Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України» вніс зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, затвердженого Постановою КМУ №678 від 10.06.22. «Про реалізацію експериментального проекту щодо оформлення паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянам України, які перебувають за межами України, оформлення, обміну іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні, посвідки на постійне проживання під час їх перебування за межами України».Спрощена форма чеку для ФОП

З моменту набрання чинності Постановою КМУ №443 , отримання паспорта громадянина України чи паспорта громадянина України для  виїзду за кордон громадянином України чоловічої статі віком від 18 до 60 років здійснюватиметься лише у територіальному підрозділі Державної міграційної служби на території нашої держави. Пересилання таких паспортів до відокремленого підрозділу або закордонної дипломатичної установи України для організації їх видачі не здійснюватиметься. Але нововведення не стосується тих чоловіків призовного віку, які мають право на законних підставах виїжджати за межі України під час воєнного стану.

Постанова КМУ №443  вказує, що  відповідні вимоги не застосовуються до громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, на яких поширюються  положення пунктів 2-1 - 2-3, 2-7  Правил перетинання державного кордону громадянами України (Постанова КМУ №57 від 27.01.95. із змінами «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»). Приналежність до даної категорії підтверджуються документами, оформленими в установленому законодавством порядку. Про ці зміни повідомляє  і інформаційне агентство «УНІАН»:

Постанова КМУ №443

Постанова КМУ №678

Постанова КМУ №57

ВРУ прийняла Закон про роботу домашніх працівників. 

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні Законопроект №5695 від 23.06.21.

«Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників», який має врегулювати роботу домашніх працівників та знизити рівень незадекларованої праці. Про це повідомив у Телеграм-каналі депутат Я. Железняк:

Цим Законопроектом доповнили Кодекс Законів про працю України (КЗпП) новою главою 11-А «Регулювання праці домашніх працівників», що складається з 6 нових статей, якими визначаються поняття домашньої праці та домашніх працівників, закріплюється правовий статус домашніх працівників та особливості його правового регулювання, визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками.

Автори Законопроекту вважають, що специфіка роботи домашніх працівників вимагає спеціального режиму робочого часу та відпочинку, а також особливих процедур та підстав для припинення трудового договору. У разі ухвалення Законопроекту, роботодавців звільнять від необхідності сплачувати ЄСВ (22%). Платити цей податок чи ні - вирішуватиме працівник. Докладніше про це повідомляє «Економічна правда»:

Законопроект №5695

КЗпП України

Законопроект про «клуб білого бізнесу» прийнято у першому читанні.

24.04.24. Верховна Рада України прийняла у першому читанні Законопроект №11084 від 13.03.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства». Про це повідомляє у Телеграм - каналі депутат Я. Железняк:

Законопроектом передбачено що, якщо підприємець  відповідає простим та прозорим критеріям рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищий за середні по галузі рівень заробітної плати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється. Платники податків, які включені до Переліку, отримуватимуть ряд переваг:

  • мораторій на документальні перевірки;
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок у цілях бюджетного відшкодування 5 календарних днів;
  • індивідуальні податкові консультації протягом 5 календарних днів;
  • за платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким платник зможе взаємодіяти із використанням засобів дистанційного зв’язку, у тому числі в режимі відеоконференції;
  • платник податків на свій запит у п’ятиденний строк має право отримати відомості про наявну у ДПС податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики в діяльності платника податків, а також консультацію щодо усунення таких ризиків.

Законопроект №11084

Уряд спростив отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни.

Ухвалена ініціатива Міністерства ветеранів України щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців. Після повномасштабного вторгнення РФ на територію України цей процес був ускладнений, в деяких випадках набуття статусу тривало до 8 місяців та більше. Тепер статус можна буде отримати у 30-денний термін двома шляхами:Які є адреси ФОП

  • у паперовій формі - через ЦНАП незалежно від зареєстрованого місця проживання;
  • в електронній формі - через е-кабінет порталу Дія або єдиного державного реєстру ветеранів війни (електронний продукт у розробці).

Крім заяви із зазначенням відомостей, необхідних для надання статусу, більше нічого не потрібно. Збір відсутніх документів - це обов’язок компетентних органів. Електронний формат подання заяви на встановлення статусів ще доопрацьовується Мінветеранів спільно з Міністерством з питань цифрової трансформації. На першому етапі е-заява буде доступна для військовослужбовців сектору безпеки та оборони (ЗСУ, Нацгвардія, ДПСУ, Нацполіція, СБУ, СЗР), які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також сімей загиблих Захисників і Захисниць цих категорій. Процедура звернення через ЦНАП вже діє для всіх категорій, в тому числі для захисників-добровольців з числа цивільних осіб, представників волонтерських організацій, які отримали інвалідність внаслідок війни.

ФОП –платник ЄП не може здійснювати види діяльності , які не зазначені в його облікових даних.

Головне управління ДПС у Харківській області інформує, що відповідно до п. 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України (ПКУ) визначено, що фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим гл. 1 розд. 14 ПКУ, та реєструється платником ЄП в порядку, визначеному гл. 1 розд. 14 ПКУ. Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату ЄП в порядку та на умовах, визначених гл. 1 розд. 14 ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ). Фізична особа – підприємець – платник ЄП не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

Податковий кодекс України

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки