З 1 липня запрацюють нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

23 червня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

З 1 липня запрацюють нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

З 16 червня діє оновлене Положення про ДПС України.

13.06.23. Уряд затвердив Постанову щодо змін до Положення про Державну податкову службу України. Про це повідомив представник Уряду у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі.

15.06.23. на сайті КМУ було оприлюднено текст Постанови №598 від 13.06.23. «Про внесення змін до Положення про Державну податкову службу України».

Постанову опубліковано в «Урядовому кур’єрі» 16 червня.Як безкоштовно обміняти долари старого зразка на нові

Тож з 16.06.23. до основних завдань ДПС відносяться:

  • здійснення податкового контролю за контрольованими іноземними компаніями;
  • забезпечення ведення обліку єдиного внеску, а також облік руху коштів на єдиному рахунку;
  • забезпечення ведення та оприлюднення Реєстру керівників платників податків-боржників;
  • здійснення контролю за своєчасністю та повнотою сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств платниками податків, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

З 1 липня запрацюють нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів України Наказом №148 від 22.03.23. «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі її повернення» затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, інших платежів, а також у разі їх повернення.

Порядок №148 почав діяти ще з 1 квітня 2023 року, але до 30 червня можна заповнювати платіжки ще за старими правилами. А от з 1 липня у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ ( у більшості випадків -101) та наводити назву податку або ЄСВ та звітний період сплати.Виплата лікарняних у 2023 році

Міністерство фінансів також підкоригувало порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку. Його приведено у відповідність до Закону №2888 -9 від 12.01.23. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг» та нового порядку заповнення платіжок.

Закон №2888-9 

НБУ пом’якшує валютні обмеження: кого це стосується?

Національний банк України з 16.06.23. надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов’язань за зовнішніми кредитами та позиками, які:

  • забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації;
  • надані за участю іноземного експортно-кредитної агенції чи іноземної держави через уповноважену нею установу або через іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

НБУ також визначив, що резиденти матимуть змогу здійснювати такі операції згідно з термінами повернення коштів та сплати процентів, передбаченими умовами кредитного договору. За оцінками НБУ, завдяки запровадженню такого пом’якшення, обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну значно перевищують їх відплив унаслідок повернення та обслуговування існуючих позик. Надання можливості переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик поліпшить умови залучення  коштів в Україну. Крім того, такі зміни сприятимуть розширенню можливостей міжнародних партнерів спрямовувати фінансування на відновлення української економіки.

Наведені зміни внесені постановою НБУ №73 від 15.06.23. «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року №18».

У ВРУ зареєстровано законопроект про зміни в ПКУ у зв’язку із закінченням карантину.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект №9385 від 14.06.23.«Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України, пов’язаних із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID -19, спричиненої коронавірусом SARS-CоV-2».

За повідомленням представника Уряду у ВРУ  Т. Мельничука у Телеграм-каналі, законопроектом передбачено скасування функції, що тимчасово здійснювалась контролюючими органами в частині формування Реєстру набувачів одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату ЄСВ за найманих осіб, та здійснення розрахунку розмірів сум таких компетенцій для їх виплати суб’єктам господарювання -юридичним особам. Також пропонується виключити підпункти 29-3.3, 29-3.4 та 29-3.5 із п. 29-3 підрозділу 5 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ, яким встановлюється тимчасовий порядок відвантаження спирту етилового для виробництва дезінфекційних засобів.

Нагадуємо, що 05.05.23. ВООЗ оголосила про скасування статусу пандемії COVID -19. Однак в Україні ще продовжується карантин до 30.06.23.

Податковий кодекс України

ДПС України затверджено Методику проведення перевірки нарахування та сплати податку на прибуток.

Наказом ДПСУ №445 від 09.06.23. « Про затвердження Методики проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на прибуток» затверджено Методику перевірки нарахування та сплати податку на прибуток.

Перевірка податку на прибуток передбачає такі напрями дослідження:

  • достовірність реєстрації підприємства як платника податку на прибуток, враховуючи особливості його практики підприємницької діяльності;
  • правильність формування обчислення бази (об’єкта) оподаткування податком на прибуток;
  • обгрунтованість застосування ставок податку та правомірність використання пільг;
  • дотримання вимог ведення поточних записів у первинному, аналітичному та синтетичному обліку господарських операцій, виходячи з яких нараховується податок на прибуток;
  • достовірність арифметичних розрахунків сум податкових зобов’язань з податку на прибуток;
  • правильність розрахунку податкових різниць;
  • правильність складання і дотримання термінів подання податкових декларації контролюючим органам;
  • правомірність відображення збитків у податковій звітності;
  • реальність відображення залишків заборгованості  в розрахунках з бюджетом з податку на прибуток в обліку та звітності тощо.

Для цілей, визначених Методикою, перевіркою вважається документальна перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати податку на прибуток.

ВРУ підтримала законопроект щодо відпусток військовим.

Верховна Рада України підтримала у другому читанні і в цілому законопроект №9378 від 10.06.23. «Проект Закону про внесення змін до пункту 18.ст.10-1 Закону України « Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо відпусток військовослужбовців».

Про це повідомив народний депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі.

Варто зауважити, що законопроект №9378 пропонує викласти в новій редакції п.18 ст.10-1 Закону України №2011-12  «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».Як правильно вести товарний облік при інтернет-торгівлі?

Після оновлення ця норма передбачатиме, що в особливий період під час воєнного стану військовослужбовцям всіх видів військової служби (тобто і строковикам) може надаватися щорічна основна відпустка, тривалістю 30 календарних днів за повний рік служби, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Щорічна основна відпустка може бути надана частинами тричі на рік за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

У разі підписання законопроекту Президентом, Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон № 2011-12

Чи має право роботодавець вимагати при  працевлаштуванні військовий квиток?

Відповідають спеціалісти Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Порядок прийняття на роботу . а також документи, які має подати кандидат на посаду визначає ст.24 КЗпП, яка зобов’язує кандидатів подати з-поміж іншого військово-обліковий документ.

Додаткові вимоги встановлює Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, який Кабінет Міністрів України затвердив Постановою №1487 від 30.12.22. (далі-Порядок).«Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів».

Роботодавець зобов’язаний перевірити в особи, яка працевлаштовується, наявність: військово-облікового документа; відмітки у військово-обліковому документі про взяття на військовий облік (абзац 2 п.34 Порядку).Застосування РРО/ПРРО при інтернет-продажах

З метою ведення військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють: перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у п.20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія.

Постанова №1487

КЗпП

Які документи потрібно надати особі з інвалідністю при працевлаштуванні?

Відповідь спеціалістів Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці. Держави –учасниці Конвенції про права осіб з інвалідністю визнають право осіб з інвалідністю на працю нарівні з іншими; воно включає право на отримання можливості заробляти собі на життя працею, яку особа з інвалідністю вільно вибрала чи на яку вона вільно погодилась. Про це зазначено в ст.27 «Конвенція про права осіб з інвалідністю». №995_g71 набрала чинності для України 06.03.10.

Для працевлаштування особі з інвалідністю необхідно надати роботодавцю такі документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  • трудову книжку;
  • документ про освіту;
  • довідку медико-соціальної експертної комісії, де вказується строк, група інвалідності та її причина;
  • індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю, яка є обов’язковою для виконання всіма роботодавцями.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки