Законодавчі зміни: електронний реєстр та зменшення граничного призовного віку до 25 років

15 квітня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Законодавчі зміни: електронний реєстр та зменшення граничного призовного віку до 25 років

На початку квітня 2024 року у військовому обліку відбулися зміни. Про них потрібно знати як громадянам України, так і працівникам підприємств, установ та організацій на яких покладні обов’язки ведення військового обліку. Зокрема, йдеться про єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних (далі — е-реєстр) та зменшення граничного призовного віку.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» від 16 січня 2024 року № 3549-IX (далі — Закон № 3549), що набрав чинності 4 квітня поточного року. Відтак почав дійти Закон про роботу е-реєстру.Демобілізований ФОП: що платити, як звітувати?

Законом № 3549 внесені зміни до законів «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 16 березня 2017 року № 1951-VIII (далі — Закон № 1951) та «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII. На сьогоднішній день е-реєстр функціонує та постійно вдосконалює роботу. Зважаючи на Закон № 3549, функціонал та наповнення е-реєстру дає можливість в короткі терміни отримати статус учасника бойових дій (УБД) та створити електронний кабінет військовозобов'язаного, резервіста та призовника. Надання статусу УБД відбувається за участі спеціальної комісії, проте в окремих випадках, особа отримуватиме статус автоматично.

ТЕРМІН

Учасник бойових дій — особа, яка брала участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з'єднань, об'єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. 

Військовозобов'язані — особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

Відповідно до статті 14.1 Закону № 1951, електронний кабінет вважається персональним кабінетом, в якому призовник, військовозобов’язаний та резервіст мають право отримати доступ до інформації про його персональні (стаття 7 Закону № 1951) та службові дані (стаття 8 Закону № 1951), на підставі частини 1 статті 6 Закону № 1951, а також до наявного переліку послуг. Для цього особі необхідно пройти відповідну електронну ідентифікацію з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу. В кабінеті міститься персональна інформація про особу та службова. У разі відсутності окремих відомостей до Реєстру вноситься відмітка про їх відсутність.Працівника, який перебуває на навчальних військових зборах, не можна звільнити

В ситуації, коли особа знайшла в електронному кабінеті недостовірні дані про себе, то таку інформацію необхідно повідомити до ТЦК та СП.

Отже, в електронній інформаційно-комунікаційній системі збиратиметься, зберігатиметься, оброблятиметься та використовуватиметься інформація про військовозобов'язаного, резервіста та призовника. Держава створила е-реєстр з метою ефективного та якісного забезпечення військового обліку громадян України, зменшення впливу людського фактору з метою уникнення помилок. На законодавчому рівні визначено, що до е-реєстру заноситься інформація стосовно усіх громадян України віком від 18 до 60 років.

Набрання  чинності Закону № 3549 дає можливість налагодити та ефективніше використовувати ресурси е-реєсту, бо система взаємодіє зі всіма державними реєстрами, розширюючи таким чином та покращує перелік даних про військовозобов'язаних. Електронна інформаційна взаємодія між Е-реєстром та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідно до законодавства та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Зменшення граничного призовного віку до 25 років

Не менш важливі зміни відбулися в квітні 2024 року, що вплинуть на ведення військового обліку українських роботодавців. Глава держави підписав підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 30 травня 2023 року № 3127-IX, відповідно до якого знижено граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років. Таких осіб потрібно перенести до військовозобов’язаних. До 4 квітня 2024 року такі громадяни вважалися призовниками.

Роботодавці, зважаючи на законодавство України, зобов’язані вести, постійно контролювати та тримати в належному стані військовий облік на підприємствах, установах та організаціях. В Списку № 4 (список персонального військового обліку призовників) можуть бути включені особи старші 25 років.

ТЕРМІН

Призовники — це особи, приписані до призовних дільниць.

Зважаючи на чинність Закону № 3127, відповідальній особі за ведення військового обліку, доведеться в короткі терміни привести військово-облікові документи підприємства, установи чи організації  у відповідність до законодавства. Проводиться перевірка (внутрішній аудит) особових справ призовників, які виконують посадові обов’язки в роботодавця. Це потрібно зробити з метою аналізу та виявлення осіб від 25 до 27 призовного віку, які відтепер є військовозобов’язаними. Отже, таких осіб вже можуть мобілізувати.Трудові гарантії для працівників, які вступили до територіальної оборони

В разі виявлення працівників від 25 до 27 років, їм необхідно вручити індивідуальні повідомлення (під особистий підпис працівника) про зміни в законодавстві, проінформувавши осіб про зниження призовного віку та необхідність оновлення військово-облікових документів. Працівник повинен звернутися до ТЦК та СП, щоб замінити посвідчення про прописку до призовної дільниці (прописка призовника, що раніше видавалася до досягнення особою 27-річного вік, що підтверджує перебування на військовому обліку) на новий  військовий квиток. До речі, виклику від ТЦК чекати не потрібно. Цей документ надається роботодавцеві — відповідальній особі за ведення військового обліку.

На підставі отриманого документа, роботодавець таку особу включає до списку персонального військового обліку військовозобов’язаних.

Відмова працівника з’явитися до ТЦК вважатиметься порушенням правил військового обліку, зважаючи на текст Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервісті, затверджений постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487.

Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки