Зарплата працівників ФОП у період карантину

08 квітня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Деякі роботодавці не в змозі своєчасно платити зарплати працівникам, у підприємців немає на це грошей, допомогу та практичні рішення влада не запропонувала, а ось штрафувати порушників обіцяють.

Зарплата працівників ФОП у період карантину

Як штрафують за невиплату і затримку зарплати

Штрафи для роботодавців за несвоєчасну виплату або невиплату зарплати в період карантину ніхто не скасовував.

Це означає, що, як і раніше, діє відповідальність для роботодавців-порушників.

Якщо більше місяця не виплачуєте зарплату або виплачуєте, але не всю суму:

  • штраф буде 14 169 грн (три розміри мінімалки);
  • адмінштраф — від 510 до 5100 грн.

Також можлива кримінальна відповідальність за безпідставну невиплату зарплати більш ніж за один місяць, вчинену умисно:

  • штраф від 8,5 тис. до 17 тис. грн або виправні роботи / позбавлення волі на строк до 2 років  (ч. 1 ст. 175 КК).

Також можлива заборона обіймати певні посади, займатися певною діяльністю до 3 років.

А ще за кожного звільненого під час карантину працівника, роботодавців погрожують штрафувати на 51 тис. грн.

Штраф буде застосовуватися за ст. 172 КК. Санкція за статтею: штраф 34 тис. — 51 тис. грн (це від 2 до 3 тис. НМДГ). Або до 3 років позбавлення права обіймати певні посади / займатися певною діяльністю, або виправні роботи до 2 років.

А Держпраці наполегливо рекомендує працівникам звертатися до місцевих судів для примусового стягнення заборгованості із зарплати. 

Як бути з працівниками під час карантину

Немає грошей, щоб розрахуватися зі звільненим

Якщо ви з тих роботодавців, які домовилися з працівниками про звільнення за власним бажанням, нагадаємо, що суперечки з колишніми співробітниками в більшості випадків виникають через гроші.

Згідно із законом у день звільнення обов'язково треба розрахуватися з працівником, це стосується і звільнень в карантинний період. Треба виплатити зарплату, а ще компенсацію за невикористану відпустку, якщо є заборгованість — її треба виплатити також (ст. ст. 47, 116 КЗпП).

Такий варіант, як «немає грошей, щоб розрахуватися зі звільненим», в законодавстві не передбачається.

Тому, якщо звільните людину із заборгованістю, є ймовірність, що працівник звернеться до суду і буде вимагати виплатити заборгованість, а також середній заробіток за весь період затримки, по день фактичного розрахунку включно.

Експрацівник може звернутися до суду навіть через три роки, уявіть, яку суму доведеться сплатити, якщо він виграє суд. 

Податки із зарплат не скасовували

При виплаті зарплати роботодавці зобов'язані перераховувати ЄСВЄдиний соціальний внесок, ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Нагадаємо, що звільнення від сплати ЄСВ за березень і квітень отримали тільки підприємці, а ось ЄСВ за працівників у карантинні місяці платити треба.

Як платити податки в період карантину

Правда, тимчасово, з 1 березня по 30 квітня не будуть застосовуватися штрафні санкції (п. 911.1 розд. VIII ЗУ «Про ЄСВ»), якщо:

  • сплатите ЄСВ невчасно;
  • сплатите не всю суму ЄСВ одночасно з видачею виплат, на які внесок нараховується (штраф не буде тільки в цей період, що не означає, що ЄСВ ви можете взагалі не сплачувати).

В той же час банки приймають платіжні доручення на видачу зарплати, на яку нараховується ЄСВ. Перераховуються гроші тільки після одночасного подання розрахункових документів про перерахування ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату внеску (лист НБУ від 23.03.2020 р № 57-0009 / 14994).

Обіцяють тимчасово не штрафувати за несвоєчасне подання звітності з ЄСВ.

Також в цей період не буде нараховуватися пеня за внеском, а вже нарахована в ці дати пеня повинна бути списана (п. 911.2 розд. VIII ЗУ «Про ЄСВ»).

Продовжувати платити два рази на місяць

Згідно із законом зарплату треба виплачувати в робочі дні, не рідше двох разів на місяць. Проміжок між виплатами — не більше 16 календарних днів, не пізніше семи днів після закінчення місяця, за який виплачують зарплату (ст. 115 КЗпП).

Якщо аванс 16-го числа, то зарплату за другу половину місяця треба виплатити до 3-го числа наступного місяця.

Як зменшити зарплату

Є роботодавці, які можуть працювати і сподіваються швидко відновитися після карантину, людей не звільняють, але не готові платити зарплату в тому ж розмірі, що і до кризи. Для вас вихід — домовитися про зменшення зарплати чи перевести людину ну іншу посаду.

Як перевести працівника на іншу посаду чи точку

Зниження зарплати вважається зміною істотних умов праці (ст. 32 КЗпП), і за один день ​​все змінити не вийде, це ціла процедура.

Якщо діяти за законом, це виглядає так:

  1. За два місяці повідомляєте працівнику, що зарплата буде переглянута і на руки він отримуватиме менше. У повідомленні вкажіть причини, чому зарплата буде зменшена, що такий крок вимушений. Ці два місяці ви маєте платити людині зарплату в розмірі, про який домовилися раніше.
  2. Отримуєте письмову згоду працівника і вносите зміни до трудового договору.

Працівник може і не погодитися на нові умови, і, якщо іншої роботи для нього у вас немає, можливо, доведеться діяти радикально — звільнити.

Можете перевести співробітника на іншу роботу.

Алгоритм розписаний в окремій статті «Як перевести працівника на іншу посаду або точку», цей процес потребує часу, тому краще запустити його зараз. Якщо людина відмовляється, можна звільнити за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Спробуйте донести, що зменшення оплати або переведення на іншу роботу —  це вимушений крок, поясніть, що гроші на зарплату йдуть з прибутку, не з шухлядки, а зараз ви працюєте в нуль або в мінус.

Що буде, якщо без попередження почати платити працівникам менше: нелояльний співробітник може звернутися до суду й вимагати стягнення моральної (немайнової) шкоди на підставі ст. 237 КЗпП.

В плані зарплати на роботодавця з усіх боків тисне законодавство: ви не маєте права в односторонньому порядку прийняти рішення щодо оплати праці, які погіршують умови, встановлені законодавством (ст. 97 КЗпП і ст. 22 ЗУ «Про оплату праці»).

Як варіант — можна перейти на оплату праці пропорційно відпрацьованому часу —  0,5 / 0,75 / 0,25 ставки.

Якщо перевели працівника на півставки

Треба дотриматися процедури переведення. Якщо перевели працівника на неповний робочий час/  пів ставки, виплачувати зарплату будете в сумі 2361,50 грн на місяць.

Як встановити неповний робочий день

ПДФО: 18% × 2361,5 = 425,07 грн.

ВЗ: 1,5% × 2361,5 = 35,4 грн.

ЄСВ все одно вам доведеться заплатити в розмірі, розрахованому з мінімальної зарплати —  це 4723 грн (ч. 5 ст. 8 ЗУ № 2464).

ЄСВ: 22% × 4723 = 1039,06 грн.

Що собі думають представники влади

Становищем роботодавців ніхто не переймається.

У Мінсоцполітики розробили законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати», яким пропонують вносити в спеціальний реєстр роботодавців, які порушують строки виплати зарплати.

А працівникам хочуть надати право в разі затримки зарплати на строк більше 15 днів припинити виконання роботи.

У разі неплатоспроможності роботодавця надати працівникам право на передання права вимоги до боржника з виплати зарплати — укладати договори відступлення з Держпраці або іншою юридичною особою. Тобто послаблень роботодавцям-боржникам не буде.

Поки законопроект на етапі обговорення.

Та вже зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 3264, яким пропонується:

  • зобов'язати роботодавців платити пеню 0,5% суми боргу за кожен календарний день затримки виплати зарплати;
  • дозволити працівникам тимчасово не виконувати роботу в разі затримки зарплати, але не більше 7 календарних днів;
  • заборонити перераховувати ЄСВ без одночасного подання платіжних доручень та інших розрахункових документів на перерахування зарплати та інші зміни.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки