Як скасувати реєстрацію ПРРО

18 жовтня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Як скасувати реєстрацію ПРРО

Верховна Рада розблокувала підписання Законопроекту про підвищення податків.

10 жовтня Верховна Рада України прийняла у другому читанні читанні та в цілому Законопроект №11416-д від 30.08.24. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» про внесення змін до Податкового кодексу України (ПКУ) щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. 14 жовтня ВРУ розглянула та не підтримала всі 13 проектів Постанов про скасування рішення ВРУ про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану  (№11416-д). Про це повідомив депутат Я. Железняк у своєму Телеграм-каналі:

Відповідно, Законопроект №11416-д  вже може бути підписаний спікером ВРУ та Президентом. Підкреслимо, доки Закон не буде офіційно опублікований та не набере чинності, його норми не діють! Нагадаємо, що 11 жовтня Голова податкового Комітету ВР Д. Гетманцев у Телеграм-каналі оприлюднив текст остаточної редакції Законопроекту №11416-д :РРО/ПРРО для бізнесу вдома

Детальний аналіз Закону ми наведемо пізніше. Але ми всі чекаємо детального розʼяснення від ДПС та Мінфіну стосовно практичного застосування норм Закону щодо початку дії нової ставки ВЗ та порядку сплати ВЗ платниками ЄП. Про це пише журнал «Дебет-Кредит» на своєму сайті.

Докладніше:

Законопроект №11416-д

ДПСУ оприлюднила ставки місцевих податків і зборів на 2025 рік.

Відповідно до вимог Податкового кодексу України (ПКУ) контролюючі органи (ДПС) не пізніше 25 серпня поточного року складають зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та/або зборів на відповідних територіях, а також про встановлені на відповідних територіях податкові пільги (Зведена інформація) та подають її в е-формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику. ДПСУ не пізніше 25 вересня поточного року оприлюднює на своєму офіційному вебсайті Зведену інформацію. З метою виконання вимог ПКУ та інформування платників податків -  ДПС забезпечено розміщення Зведеної інформації на 2025 рік у розрізі регіонів та територіальних громад за посиланням:

головна / законодавство / податки, збори, платежі / ставки місцевих податків і зборів / назва області / зведена інформація про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків і зборів, а також про встановлені податкові пільги, які будуть діяти у 2025 році:

За вказаним посиланням також розміщено перелік територіальних громад (у розрізі областей), які у встановленому порядку не надали інформацію щодо ставок та податкових пільг з місцевих податків і зборів, які будуть діяти у 2025 році.

Докладніше:

Внесено зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ.

Міністерство фінансів України Наказом №454 від 19.09.24. внесло зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Зміни внесено у зв’язку з ухваленням Закону України №3680-9 від 25.04.24. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників», яким внесено зміни до Закону №2464-6 від 08.07.10. із змінами «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Таким чином, виникла необхідність внесення змін до розділу 5 Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ та додатків 3, 4 до неї, затвердженої Наказом Мінфіну №449 від 20.04.15. («Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»):

  • оповнено перелік документів, необхідних для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (Договір) домашніми працівниками, копією трудового договору (внесено зміни до абзацу 6 пп. 1 п. 3 розділу 5 Інструкції);
  • особам, які є домашніми працівниками та виявили бажання укласти Договір, надано можливість зазначити про це в додатку 3 до Інструкції шляхом проставляння відповідної позначки (п. 1 додатка 3 до Інструкції доповнено новим пп. 3);
  • у разі припинення трудового договору з домашнім працівником, такий працівник повідомляє про це ДПС, оскільки це є підставою для дострокового розірвання Договору (доповнено пп. 2 п. 2 розділу 2 Договору новим пп. 3, доповнено п. 1 розділу 7 Договору новим абзацом 4).

Цей Наказ набере чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування. Про це повідомляє видавництво «Професійні видання» на своєму сайті:

Наказ Мінфіну №454

Закон України №3680-9

Закон України №2464-6

Наказ Мінфіну №449

Дерегуляція: Держпраці позбавляється деяких невластивих функцій.

Верховна Рада України прийняла в цілому проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розмежування повноважень центральних органів виконавчої влади у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» (реєстр. №9219). Законопроект розроблений Міністерством економіки України для розмежування політик промислової безпеки, охорони праці, поводження з вибуховими матеріалами, здійснення державного гірничого нагляду. Це дозволить перерозподілити та оптимізувати функції між відповідними центральними органами виконавчої влади. Іншим органам передаються такі функції Держпраці:Коли ФОП потрібний бухгалтер обов’язково, а коли можна обійтися без нього

  • реєстрації та обліку великотоннажних транспортних засобів та інших технологічних транспортних засобів - до МВС;
  • контролю за дотриманням законодавства про рекламу (щодо змісту реклами про вакансії) - до Держпродспоживслужби.

Крім цього, для дотримання принципу неприпустимості дублювання повноважень органів державного нагляду (контролю) з одного й того самого питання, Держпраці не проводитиме технічне розслідування обставин та причин виникнення аварій, пов’язаних з використанням газу в побуті.

Законопроект №9219

Верховна Рада ухвалила Закон про боротьбу з «дропами» та розширила повноваження НБУ.

8 жовтня Верховна Рада України прийняла у другому читанні  Законопроект №11043 від 28.02.24. «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг» щодо удосконалення функцій НБУ з державного регулювання ринків фінансових послуг. Про це повідомив Голова податкового Комітету ВР Д. Гетманцев, зазначивши, що цей Закон серед іншого допоможе боротися з різними фінансовими шахрайствами. Він уточнив, що у Законопроекті до другого читання були відпрацьовані механізми реагування надавачами платіжних послуг у разі отримання запиту від Нацполіції щодо ознак кримінального правопорушення у здійснених платіжних операціях. «Передбачається, що такі процедури допоможуть визначити місцезнаходження зловмисників та напрямок, куди кошти перераховувалися до моменту зняття готівки», - зазначив парламентар. Також, додав він, передбачено можливість швидкого викриття неналежних користувачів карток, так званих, «дроперів», які надають свої картки зловмисникам для перерахування вкрадених коштів. «Крім того, зазначається, що змінено підходи до того, які саме платіжні послуги, що надаються операторами мобільного зв'язку, будуть вважатися обмеженими платіжними. Зміни враховують позиції, досягнуті в результаті доопрацювання та погоджені комітетом, операторами мобільного зв'язку та регулятором платіжних систем - Нацбанком»,- зазначив Гетманцев.

Докладніше:

Законопроект №11043

Бізнес озвучив актуальні потреби у пом’якшенні валютних обмежень.

8 жовтня представники Європейської Бізнес Асоціації зустрілись з керівництвом Національного банку України для обговорення питань валютного регулювання.

Голова НБУ А. Пишний поділився з присутніми оглядом макроекономічної ситуації, подякував бізнесу за діалог та розповів про зусилля регулятора в напрямі валютної лібералізації в рамках Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості курсу та повернення до інфляційного таргетування, прийнятої в липні 2023 року.

Бізнес подякував представникам НБУ за відкритий діалог і прийняті у 2024 році пом’якшення валютних обмежень. Також бізнес презентував актуальні потреби в напрямі валютної лібералізації за результатами спеціального опитування Асоціації. Зокрема, є потреба у розширенні чинного ліміту у розмірі 1 млн євро на квартал для погашення процентних платежів за зовнішніми кредитами, зважаючи на обсяги фінансових зобов’язань бізнесу. Крім того, варто переглянути вимогу здійснювати виплати процентів у найбільш віддалену дату за договором. Важливо також дозволити оплату заборгованостей по імпорту товарів, що накопичилися до 23 лютого 2022 року. Повний

пакет пропозицій Асоціація відправила на розгляд регулятору 4 жовтня. Зі свого боку Голова НБУ зазначив, що валютно-курсова політика спрямована на утримання балансу між підтримкою ділової активності та збереженням макрофінансової стабільності.

Докладніше:

Оподаткування власної вирощеної сільськогосподарської продукції. 

Головне управління ДПС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до норм Податкового кодексу України, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, для ведення садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва; особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості). Слід враховувати, що отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 12 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої Законом на 1 січня звітного (податкового) року. У разі, якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи, самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з суми такого перевищення.Який вибір кращий: ФОП чи юрособа?

Як скасувати реєстрацію ПРРО?

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що для скасування реєстрації програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО) необхідно подати Заяву про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316605) з позначкою «Скасування реєстрації». Така заява подається за основним місцем обліку суб’єкта господарювання засобами е- кабінету чи засобами телекомунікацій. Також скасувати реєстрацію ПРРО можна на підставі Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою №2-ПРРО (ідентифікатор форми J/F1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа» шляхом виключення його з реєстру ПРРО та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі. В окремих випадках реєстрація ПРРО скасовується автоматично фіскальним сервером.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки