РРО/ПРРО для бізнесу вдома

14 жовтня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

РРО/ПРРО для бізнесу вдома

В умовах ведення бізнесу вдома підприємець може зіткнутися з проблемою РРО-розрахунків із контрагентами. У цьому матеріалі розповімо, як долати проблеми з готівкою під час роботи із замовниками.

Проводимо реєстрацію касового апарату вперше

У цьому розділі мова піде про випадок, коли фірма не мала потреби у застосуванні РРО або ПРРО, оскільки не проводила розрахункових операцій. Однак подібна потреба невдовзі виникла. Припустимо, що замовник захотів оплатити надану послугу за готівкою. Що слід зробити?Коли ФОП потрібний бухгалтер обов’язково, а коли можна обійтися без нього

Існує два можливі варіанти:

  1. Або замовник вироблятиме готівковий розрахунок за місцем реєстрації компанії, з якого і наводиться вся його госпдіяльність;
  2. Або готівкові розрахунки матимуть місце за місцем перебування замовника.

Важливо розуміти! В обох випадках можна застосувати як класичний РРО, оскільки вони можуть бути не тільки стаціонарними, а й портативними, так і ПРРО, який вважається портативним.

При цьому згідно з передумовами п.1 ст.3 Закону про РРО потрібно здійснювати розрахункові операції на повну величину купівлі (послуги) за допомогою зареєстрованих, опломбованих у законному порядку та переведених у фіскальний режим роботи РРО або за допомогою зареєстрованих фіскальним сервером контролюючої інстанції ПРРО.

Важливо пам'ятати! РРО можна застосовувати лише у зазначеній у реєстраційному посвідченні господарській одиниці, а ПРРО – у тій, відомості про яку занесено до Реєстру ПРРО. Релевантну нормативку ви зможете знайти у п. 3 розд. III Порядку № 547 та п. 2 розд. IV Порядку №317.

Іншими словами, РРОшне законодавче регулювання вносить заборону застосування касового апарату за місцем його реєстрування. Враховуючи цей нюанс, розглядатимемо нюанси реєстрації РРО/ПРРО для кожного з наведених вище варіантів розрахунків.

Проведення розрахунків за місцем реєстрації компанії

З урахуванням специфіки цієї ситуації, постає закономірне питання: чи можливе проведення реєстрації РРО/ПРРО у квартирі керівника, за адресою якої пройшла реєстрацію ця фірма?

Загалом тут немає нічого надприродного. Якщо території даної квартири відбувається реалізація товарів/ надання послуг і проводяться розрахункові операції, з погляду РРОшной нормативки вона вважається господарської одиницею.

Найменування та адреса подібної господарки буде друкуватись у змісті фіскального чека. При цьому процедура проведення реєстрації не матиме відмінностей від стандартного для релевантного різновиду касового апарату.

Проведення розрахунків за місцем перебування замовника

У такому разі вважаємо, що можна наслідувати поради фіскалів з консультації в БЗ 109.07, хоча в ній використовується конструкція «надання послуг за місцем перебування замовника», а не «проведення розрахунків за місцем перебування замовника». Однак вважаємо, що це вада формулювання.

Оскільки саме надання послуг без розрахунків, не слід РРОшити. Таким чином, касовий апарат необхідно застосовувати не там, де і коли послуги були надані, а там і тоді, де і коли вони були надані та проплачені або принаймні проанвансовані.Статутний капітал. Як з цим працювати?

Однак у змісті іншої консультації (див. БЗ 109.20) податківці висловлювалися правильно: «ФОП проводить розрахункову операцію вдома у замовника». За даними причин наведені консультації призводять до такого результату: «при проведенні розрахунків за надані послуги СГ за місцем перебування замовника:

  • із застосуванням ТЗ, яке використовується СГ, РРО/ПРРО слід реєструвати на таке ТЗ;
  • без застосування ТЗ, РРО/ПРРО слід реєструвати на стаціонарну господарку (офіс, магазин, склад).

Іншими словами, якщо керівник зустрічатиметься із замовниками в автомобілі/мотоциклі, яким володіє компанія чи орендує, касовий апарат потрібно реєструвати на таке авто чи мотоцикл. Якщо ж керівник пересуватиметься громадським транспортом, касовий апарат потрібно реєструвати на квартиру керівника.

Форма №20-ОПП – умова реєстрації

За будь-якого розкладу, направлення повідомлення ф.20-ОПП на релевантну господарку (стаціонарну або пересувну) передуватиме проведенню реєстрації РРО/ПРРО. Рекомендації зможете знайти в БЗ 116.11 - цій і цій (обидві про транспортний засіб).

Без проведення цієї процедури неможливо провести реєстрацію касового апарату (див. абзац шостий п. 8 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547 / абзац п'ятий п. 6 розд. ІІ Порядку № 317). Тому якщо ви досі цього не зробили, обов'язково цим займіться. Далі скажемо кілька слів щодо самої процедури реєстрації.

Класичний РРО

Для проведення реєстрації класичного РРО потрібно направити до ДПС за основним місцем обліку релевантну заяву за ф. № 1-РРО (п. 3 гл. 2 розд.ІІ Порядку № 547). Його форму можна знайти у додатку 1 до Порядку № 547. Його можна направити і у віддаленому режимі через електронний кабінет чи іншими засобами комунікації.

Розділ 3 цієї заяви наводить дані про господарку, зокрема її адресу та найменування.

Важливо пам'ятати! Дані про господарку, наведену в реєстраційній заяві, повинні відповідати даним, зафіксованим у ф.№20-ОПП. А саме, графа «ідентифікатор об'єкта оподаткування» з розділу 3 реєстраційної заяви за ф.№1-РРО оформляється згідно з даними графи 5 «Ідентифікатор об'єкта оподаткування» ф.№20-ОПП (БЗ 109.06).

Оскільки КОРО на РРО зараз не імперативно, складаємо цю тему для самостійного вивчення для тих, хто все ж таки захоче провести реєстрацію КОРО (див. БЗ 109.09).

Програмний РРО

Для проведення реєстрації ПРРО у контролюючій інстанції за основним місцем обліку надсилають в електронному вигляді заяву за ф. № 1-ПРРО (п. 3 розд. II Порядку № 317). Його форму можна знайти у додатку 1 до Порядку №317.

Під час проведення реєстрації ПРРО у квартирі керівника у розділі 4 «Дані щодо ПРРО» слід обрати тип ПРРО «стаційарний» у реєстраційній заяві. Це означає, що подібний ПРРО встановлюється на конкретну господарку і застосовується за адресою, прописаною в релевантній заяві (БЗ 109.01).

При реєстрації ПРРО на ТЗ слід вибрати тип ПРРО «пересувний». Це означає, що подібний ПРРО зареєструється на конкретній хазяйниці (наприклад, авто), проте може застосовуватися на всій території України (БЗ 109.01). Більше відомостей у консультаціях БЗ 109.20 — цієї та цієї.

Застосовуємо раніше зареєстрований

Можливий випадок коли фірма вже має зареєстрований РРО/ПРРО, який застосовувався в офісі або на складі. Однак зараз штату співробітників немає, і керівник самостійно провадить діяльність зі своєї квартири, за адресою, де зареєстрована фірма.

У такому разі постає інше питання: чи можна застосувати касовий апарат, зареєстрований на іншій господарки, для проведення розрахункових операцій у квартирі керівника.

На жаль, ні. Таким чином, заборонено просто перемістити РРО/ПРРО з однієї стаціонарної господарки на іншу і почати пробивати фіскальні чеки за новою адресою.Якщо директор підприємства є ФОП, чим це загрожує?

Однак є легітимний вихід із цієї ситуації. Достатньо провести перереєстрацію касового апарату за новою адресою. А перед тим повідомити ДПС за новим місцем обліку про нову господарку (квартиру керівника, якщо це не проводилося раніше).

Перереєстрація РРО

Цю процедуру прописано в гол. 3 розд. ІІ Порядку № 547. Для проведення перереєстрації класичного РРО слід направити до ДПС за основним місцем обліку:

  • реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація»;
  • реєстраційне посвідчення.

Після опрацювання такої заяви ДПС видано нове реєстраційне посвідчення з адресою нової господарки – квартири керівника (п. 2 гл. 3 розд. ІІ Порядку № 547). Подробиці можна знайти у БЗ 109.06.

Якщо на цей РРО було зареєстровано КОРО, слід взяти до уваги таке.

На думку фіскалів (див. БЗ 109.09), при перереєстрації РРО та КОРО у зв'язку зі зміною адреси господарки для КОРО ця адреса буде змінена автоматично.За цими причинами направляти заяву за ф.№1-КУРО не потрібно. Потрібно лише попросити фіскалів внести релевантні зміни до титульної сторінки КУРО.

Перереєстрація ПРРО

Для цього до ДПС надсилається заява за ф. № 1-ПРРО із позначкою «Перереєстрація» (п. 8 розд. ІІ Порядку № 317). Інші деталі процедури прописані у БЗ 109.20.

Не забувайте при зміні касира, який застосовуватиме ПРРО після реєстрування, направити в електронному вигляді повідомлення за ф. №5-ПРРО про ЕЦП нового касира.

Висновки

  1. Розрахунки за місцем реєстрації підприємства (квартира директора): - Необхідно зареєструвати РРО/ПРРО на цю адресу.
  2. Розрахунки готівкою замовника: - З використанням транспортного засобу підприємства: РРО/ПРРО реєструється на транспортний засіб. - без використання транспортного засобу підприємства: РРО/ПРРО реєструється на квартиру директора.
  3. Використання РРО/ПРРО: - РРО/ПРРО можна використовувати лише у господарській одиниці, на яку вони зареєстровані.
  4. Щоб використати касовий апарат, зареєстрований на іншу господарську одиницю, для розрахунків на квартирі директора, його необхідно перереєструвати на нову адресу.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки