Які помилки найчастіше допускають ФОП в товарному бізнесі у 2024 році

14 серпня 2024

Продаж товарів як вид підприємницької діяльності багатьом здається привабливим через, здавалося б, простий алгоритм отримання прибутку – «купити дешевше – продати дорожче». Проте підприємці-початківці часто розчаровуються і припиняють займатися продажами в перші місяці роботи в цій сфері. Які помилки найчастіше допускають ФОП в товарному бізнесі, зясуємо далі в статті.

Які помилки найчастіше допускають ФОП в товарному бізнесі у 2024 році

Які помилки найчастіше допускають ФОП в товарному бізнесі

Ведення підприємницької діяльності в сфері продажу товарів має багато нюансів, незнання яких впливає на результати успішності. Часто підприємці-початківці на самому старті роблять помилки, що призводять до негативних наслідків і навіть закриття справи.

1.    Закуповування товарів без належного вивчення попиту на них

Досить поширеною помилкою серед ФОП є вкладення всіх свої коштів на закуповування товарів відразу після того, як вони зареєстрували свій бізнес.

Без розуміння таких важливих аспектів успішних продаж, як цільова аудиторія, попит на товар і реклама, є велика великий ризик, що вся партія товарів так і залишиться на складі. Або ж доведеться збувати її за заниженими цінами.

Перед тим, як робити оптові закупівлі, слід добре вивчити ринок та розібратися, які товарні позиції із обраного сегменту є найбільш популярними серед покупців. Для цього чудово підійде здійснення продаж по системі дропшипінгу. Не ризикуючи своїми власними коштами, за кілька місяців можна визначитися з затребуваними товарами та придбати їх.

Не варто купувати відразу велику партію товару, краще робити запаси на 4-7 днів. Налагоджена робота поштових служб дозволяє успішно працювати в такому форматі, постійно закуповуючи ходові товари. Разом з тим, відсутність великої кількості товарів на складі дозволяє бути мобільним та підлаштовуватися під швидкозмінні запити покупців.

2.    Нереалістичні цілі

Багато підприємців розчаровується, коли в перші місяці продаж вони не досягають того рівня прибутку, який собі запланували. Це пов’язано з нерозумінням специфіки товарного бізнесу і особливостей здійснення продаж.

Відповідно, щоб не мати розчарування, варто перед реєстрацією ФОП скласти бізнес-план, прорахувати всі обов’язкові витрати та визначити середній можливий рівень доходу на початку діяльності. Варто розуміти, що на старті товарний бізнес мало коли приносить великий дохід, натомість витрати можуть бути досить значними (реклама, оплата праці продавців, оренда приміщення, розробка сайту інтернет-магазину, закупівля товарів тощо).

Вже коли діяльність буде налагодженою, а бренд – хоч трішки відомим, можна займатися масштабуванням і збільшенням продаж, що вплине на ріст доходу.

3.    Відсутність звички відслідковувати профіт

В товарному бізнесі важливо постійно фіксувати суми витрат та визначати розмір прибутку. Крім того, потрібно розуміти, яку частину отриманого прибутку потрібно знову вкласти в оборот, а яку підприємець може взяти собі як особистий дохід.

Звісно, краще найняти бухгалтера, який буде вести всі фінансові справи підприємства та надавати потрібну інформацію. Але на першому етапі діяльності часто ФОП самі займаються бухгалтерією, тому важливо щомісячно визначати розмір профіту, щоб розуміти прибутковість бізнесу.

4.    Небажання розвиватися

Нерідко, у підприємців, які вже зайняли свою нішу та вийшли на задовільний для них рівень прибутку, зникає бажання розвиватися, тестувати нові креативи, шукати інші можливості для продажу товарів. Така позиція не є правильною, адже ринок нестабільний, і кожний день може нести нові випробування. Особливо гостро це відчувається с теперішніх умовах економічної нестабільності.

Тому дуже важливо, попри досягнуті результати, продовжувати рухатися далі та розвиватися в своїй справі.

5.    Порушення вимог щодо реєстрації ФОП

Для того, щоб займатися підприємницькою діяльністю в Україні, потрібно мати статус ФОП або юридичної особи. Підприємцям, які тільки роблять перші кроки в сфері продаж, часто бізнес-консультанти не рекомендують відразу реєструвати свою діяльність, тому ще є великий ризик, що бізнес виявиться неприбутковим і його доведеться закривати.

Проте все ж потрібно розуміти, що реєстрація ФОП – обов’язкова умова законного ведення товарного бізнесу в Україні. Тому після того, як є чітке розуміння, що справи йдуть «вгору», потрібно офіційно зареєструвати свою діяльність.

Крім цього, продаж товарів без законних на те підстав може викликати проблеми з проходженням фінансового моніторингу не тільки в банку, а й, наприклад, в Новій Пошті – компанія відслідковує походження товарів та наявність у підприємця законних підстав займатися їх реалізацією.

Підводячи підсумки, зауважимо, що успіху в товарному бізнесі можна досягти за умови ретельного аналізу ринку, вивчення попиту на товари, розрахунку суми обов’язкових витрат на найближчі кілька місяців та наполегливого руху до поставленої цілі. І, звісно ж, важливо діяти в правовому полі та належним чином зареєструватися як ФОП.

Які первинні документи повинні мати ФОП та яка відповідальність за їх відсутність

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки