Які проблеми можуть виникнути від податкової після поповнення рахунку ФОП власними коштами?

01 серпня 2024

Які проблеми можуть виникнути від податкової після поповнення рахунку ФОП власними коштами?

Лист Податкової служби від 03.05.2024 № 2535/ІПК/99-00-24-03-03 ІПК

Що випливає з цього документа?

Прибуток для тих, хто на єдиному податку (далі ЄП) не включає власні кошти, що були вкладені на рахунок у банківській установі фізичної особи підприємця (далі ФОП), якщо ці кошти підпадали під податок у період їх нарахування або виплати і, якщо були документи , які це доводять. Таким підтверджуючим аргументом будуть дані з Держреєстру про джерела сум нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору, розрахункових документів тощо.

Скільки існують нововведення згідно із законодавством, стільки підприємці та роздумують, яким чином їм чинити у разі поповнення власним коштом, як реагувати на дії податківців. Останні, до речі, мали кілька періодів спрощень у плані таких дій з боку ФОП. Навесні було опубліковано кілька роз'яснень щодо цього, які були дуже схожі, а також це було співзвучно з думкою Міністерства фінансів.

Що пояснювалося раніше?

У питанні поповнення рахунку ФОП без сплати податків фіскали мали жорстке ставлення. У них була на все одна відповідь. Якщо підприємця цікавило, чи вносяться до доходу ФОП (будь-яка з груп) власні кошти, які заходили на рахунок підприємця, то вони відповідали приблизно так: ті гроші, що зайшли на рахунок підприємця і були отримані від його бізнес-діяльності, входять до доходу ФОП - платника єдиного податку з урахуванням вимог ст.292 ПКУ (категорія 107.01.03 БЗ).

І тут був одиничний випадок, коли внести кошти можна було без сплати податків. Що стосується, якщо підприємець поповнює реквізити готівкою, які у період були враховані, а платіжці було зазначено призначення платежу і це була виручка за період.

Роз'яснення є, до речі, на ресурсах податківців.

Не дивно, що це розпорядження заперечувалося у судах. Але й там для підприємців зробили не надто втішні висновки.

Суд ухвалив, що поповнення власною готівкою можливе без сплати податків. Але у тому варіанті, коли це не перевищує готівковий дохід від підприємницької діяльності (пост. від 13 липня 2023 року).

Не забувайте, це рішення несе сенс у питанні обороту готівки та внесення її як готівкового доходу. Цілісне звільнення за спрощеною системою від РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). відсутнє (якщо підприємець не на І групі. Коли йдеться про готівку, що належить до прибутку за певний термін, її вже зобов'язані були провести через РРО (нехай навіть через КОРОКнига обліку розрахункових операцій. та РКРозрахункова книжка). І тут сплата податків за ту готівку йде в залежності від її надходження, а не за часом зарахування на рахунок ФОП. І такі випадки були не тільки в теорії, але підприємцям конкретно доводилося проводити такі операції.

Немає варіанта самому собі позичати кошти. Немає навіть сенсу намагатися обійти ситуацію і як фізична особа домовлятися зі своїм ФОП про позику чи повернення. Така стратегія приречена на провал та й сума не буде позикою. Взагалі, такі позики дуже не люблять ні податківці, ні судова влада. Ось доказ того, що поповнення ФОП готівкою не стало розглядатися як повернення фіндопомоги та були оцінені як дохід платника податків на ЄПЄдиний податок (пост. від 19 березня 2024 року)

Як мають намір вирішувати питання податківці?

З кінця цієї весни в Податковій службі дійшли певного висновку.Те, що роз'яснювали раніше було подано як інформацію для консультування підприємців, що звернулися. Під ЄП підпадає варіант поповнення за рахунок власних коштів, коли вони вже оподатковувалися під час нарахування та у плані встановлених ПКУПодатковий кодекс України норм за наявності кожного підтверджуючого документа.

Таке трактування все ж таки не укладається в попередні варіанти пояснень від ДПСУ. І хочеться вірити, що тепер зміниться і сам підхід до поповнення рахунків за рахунок інших, відмінних від підприємницьких коштів. Але в Базі поки що цього не сталося, і діють старі підходи на початок літа. 

Такий новий підхід полягає у неоподатковуванні повторним податком раніше оподаткованих ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб суми. Механізм, однак, не ґрунтується на нормах закону. І вже тут набирає чинності сумнівність у впровадженні цієї концепції. Давайте пройдемося по порядку.

  1. Податкова використовувала формулювання "під час їх нарахування (виплати)", тому варто її розуміти так, що податком не будуть обкладені кошти, внесені на рахунок, якщо їх раніше обкладали ПДФО (не ЄП) у плані компетенції податкового агента.
    Ще є умови, коли з боку Податкової служби вимагають додаткової інформації, підтвердженої документально щодо цієї операції. Підприємець через особистий кабінет надає запит у ДПСУ на підтвердження нарахування та сплати ПДФО і далі використовує його, щоб фіскали переконалися, що його слова доведені документально. Інформацію знову ж таки показують фіскалам при питаннях після поповнення рахунку.
  2. Цікаво, що гра з пошуком джерела використовуваних засобів продовжується на підвищеному рівні. Потрібно саме знайти ті доходи, які були обкладені ПДФО. Яка різниця, чи були це просто легальні, отримані від іншої діяльності кошти підприємців (купівля-продаж транспортного засобу, наприклад, або позики, а саме фіскалам потрібно довести таке джерело. Ну, що ж, це їх спосіб дії, нам залишається тільки спостерігати та уважно стежити за оновленнями їх ресурсів.
  3. Але як же діяти, коли йдеться про плату ЄП з тих коштів, у яких неможливо довести сплату підприємцем ПДФО? За базовою ставкою ЄП обкладається в повному обсязі доходи коммерсантів. А лише прибуток від підприємництва. І то з урахуванням отримання прибутку від того, що він вказав у КВЕДКласифікація видів економічної діяльності, що було додано до Реєстру платників ЄП. І тоді, якщо підприємець має прибуток нехай і від своєї діяльності, проте його неможливо порівняти з видами діяльності щодо КВЕД, це вже підпадає під серйозну санкцію через порушення підходу до використання спрощеної системи оподаткування. За таке комерсантів карають і вони мають заплатити з цього прибутку ЄП за ставкою 15%. І звичайно ж їх прибирають із спрощеної системи.

Але ж ми говорили про інше. Не загалом про види підприємництва чи прибутки від них, а про те, як слід поповнювати рахунок та які санкції очікуються, як не помилитися та не стати об'єктом уваги податківців. Тому варто звернути увагу, якщо за те, щоб поповнити рахунок з особистих доходів очікується так багато проблем, а також податківці вимагають настільки непомірні докази, цього краще не варто робити. Краще внести гроші на рахунок з боку абсолютно сторонньої фізособи як зворотна допомога за типом позики. І повернути гроші слід за 12 календарних місяців після надходження.

За які роки ФОП надано право на знищення документів?


Суди та податківці вкрай негативно ставляться до випадків поповнення власними коштами рахунка ФОП.

Для внесення коштів, щоб їх повторно не оподатковували, необхідно зібрати чимало доказів про те, що вони раніше були обкладені ПДФО.

Як джерело поповнення рахунку слід використовувати третю особу, яка поповнить ваш рахунок як позики. Головне, не забути протягом року повернути ці кошти назад.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки