Що не включають до доходу єдинника

21 вересня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Стаття буде корисною, якщо ви відкрили ФОП або хочете розумітися на обліку.

Що не включають до доходу єдинника

Не всі гроші, які підприємець отримав готівкою чи на рахунок, потрібно включати до доходу ФОПФізична особа — підприємець. Річ у тому, що не всі про це знають, а нюансів, як завжди, вистачає.

Повернення покупцям і замовникам

У підприємницькій практиці повернення грошей покупцям — звичайна справа: хтось просить повернути аванс або передоплату, інший невдоволений товаром і вимагає назад гроші. Виходить, спочатку ви віднесли цю виручку до доходу, тепер дохід потрібно скоригувати на суму повернення. У книзі обліку доходів навіть є графа «3», куди ви вписуєте суму повернення.

Повернення коштів важливо правильно оформити, у вас має бути лист-заява від покупця чи документ, що підтверджує розірвання договору з контрагентом (пп. 5 п. 292.11 ПКУПодатковий кодекс України).

Вам теж можуть повернути раніше сплачені гроші, в дохід ви їх не включаєте. Якщо суму отримали на рахунок — важливо, щоб платіж пройшов із відповідним коментарем, що це повернення завдатку (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.04).

Все, що потрібно знати підприємцю про книгу обліку доходів

Помилкове надходження грошей на рахунок

Якщо на підприємницький рахунок помилково перерахували кошти, ви маєте повернути їх. Віддасте в тому самому періоді, коли отримали, — до доходу цю суму не включаєте (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Повернете в наступному кварталі — тоді треба буде спочатку врахувати цю суму в доходах за квартал, а при поверненні провести перерахунок доходу.

Якщо у вересні контрагент помилково перерахував вам 5 тис. грн, а ви повернули їх тільки в жовтні, доведеться врахувати цю суму в підприємницькому доході за III квартал. А вже в IV-му скоригувати дохід на 5 тис. грн.

І обов'язково отримайте від банку та особи, яка перерахувала гроші, письмове пояснення, що ці кошти до вас потрапили помилково.

Помилитися можете й ви: перерахувати гроші не тому контрагенту. Коли контрагент їх поверне, треба зібрати документальні підтвердження, що це і так ваші гроші, які ви раніше вже включили до доходу, і повторно цього робити не потрібно (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Переказ між рахунками підприємця

У вас може бути два і навіть три підприємницькі рахунки в різних банках. Ви скільки завгодно можете переказувати між ними гроші — такі надходження не вважатимуться доходом. Адже ви вже включили їх до підприємницького доходу при отриманні (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Внесення виручки на підприємницький рахунок

Вносити на свій рахунок ФОП готівкову виручку, яку раніше вже відобразили в доходах, треба з правильним призначенням платежу: «Внесення торгової виручки за __ року», «Виручка за (період)», це допоможе уникнути сперечань із податковою (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Також у вас мають бути документи, які підтверджують, що це справді ваш підприємницький дохід.

А ще важливо, щоб внесені на рахунок гроші не перевищували суму доходу, показану за цей період у книзі обліку доходів.

Уникайте ситуацій, коли готівкову виручку на ваш рахунок ФОП вносить ваш працівник, помічник чи дружина: довести, що це ваші кошти, буде складно.

Поворотна фіндопомога

Якщо отримали поворотну фінансову допомогу й повернули її протягом 12 календарних місяців з дати отримання, до підприємницького доходу ці гроші не включають (пп. 3 п. 292.11 ПКУ).

Строк повернення за договором може бути й два, три роки, але для того, щоб ці гроші були для вас безкоштовними, повернути їх маєте за 12 місяців. Не віддали в цей строк — неповернену суму доведеться включити до доходу й відобразити у звітності, а 3-й групі ще й ЄПЄдиний податок з неї сплатити.

Підприємець отримав ПФДПоворотна фінансова допомога — це гроші, які підприємець отримує в користування і зобов'язаний повернути. Видається за письмовим договором, у якому прописаний строк повернення і сума.  15.10.2022 р., у III кварталі ця сума до доходу не зараховується. Але якщо до 15.10.2023 р. він не поверне всю суму тому, хто її надав, то в III кв. 2023 р. йому доведеться включити до доходу неповернену частину.

Важливо знати:

Підприємці-єдинники не мають права надавати фіндопомогу, на думку податкової, фіндопомога — це фінпослуги, а код КВЕД 64«Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» заборонений на спрощеній системі. Не бажаєте сперечатися з податківцями — гроші у вигляді фіндопомоги краще не давайте. Якщо таки надали — коли гроші вам повернуть, потрібно включити повернення до доходу, сплатити з нього 15% ЄП і перейти на загальну систему з наступного кварталу після отримання грошей.

Раніше ви працювали на загальній системі й надали фіндопомогу, а отримали її назад після того, як стали ФОП-єдинником. Така сума включається до доходу й оподатковується єдиним податком за ставкою 15%, а ваша реєстрація платника ЄП анулюється. 

Підприємець до переходу на єдиний податок отримав фіндопомогу, а повернув її після того, як став єдинником, і пізніше 12 календарних місяців з дати отримання. Тоді сума неповернення відноситься до доходу, якщо ви на 3-й групі — оподатковуєте ЄП за звичайною ставкою. Лише якщо граничний обсяг доходу перевищений, застосовують ставку 15%, а ФОП має подати заяву про перехід на наступну групу ЄП чи на загальну систему оподаткування.

Якщо отримали фіндопомогу й до закінчення 12-місячного строку повернення закрили ФОП на ЄП, суму фіндопомоги треба показати в декларації фізособи.

Дохід фізособи

Якщо продаєте приміщення чи авто, яке використовували як підприємець, але належить воно вам як фізособі, не потрібно включати до підприємницького доходу його вартість. Але мусите сплатити ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб та військовий збір як звичайна фізособа. Це стосується продажу будь-якого рухомого й нерухомого майна.

Якщо здаєте в оренду нерухомість, але відповідні коди КВЕД не реєстрували, це також вважається доходом фізособи, і ви зобов'язані сплачувати з цих сум ПДФО і ВЗВійськовий збір.

Цільові кошти та податки

  1. Гроші, які отримали від Пенсійного фонду й соцстраху, на виплату лікарняних і декретних, допомоги ФОП і його працівникам. Гранти від держфондів.
  2. Переплати з податків і зборів, які вам повернули готівкою чи на рахунок.
  3. Кредитні кошти.
  4.  Податки та збори, які ви утримали як податковий агент (ПДФО і ВЗ з найманих працівників, туристичний збір з клієнтів тощо), але потім перерахували до бюджету.
  5. Суми ПДВПодаток на додану вартість , отримані платниками ПДВ 3-ї групи ЄП.

Транзитні кошти

Гроші, які ви отримуєте як посередник за договором доручення, комісії, транспортного експедирування, агентським, до доходу не включають. Ваш дохід — винагорода, яку вам заплатили за послуги.

Наприклад, гроші, отримані від клієнта за договором транспортного експедирування для організації послуг перевезення, не потрапляють до доходу (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Найбезпечніший для вас варіант — отримувати винагороду окремим платежем. І не забувайте, що транзитний характер грошей ви маєте підтвердити документально.

Оплата отримана до переходу на єдиний податок

Якщо ви надаєте товари (роботи, послуги), за які вам уже сплатили до переходу на спрощену систему, то доходу не виникає, адже грошей ви не отримуєте.

А ще на 1-й групі можна працювати тільки з фізособами, а на 2-й групі не можна отримувати оплату від юросіб на загальній системі. Якщо візьмете оплату від забороненого контрагента, доведеться сплатити з цього доходу ЄП за ставкою 15% і відмовитися від єдиного податку (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

Пасивні доходи та відшкодування

Не включають до підприємницького доходу пасивні доходи: відсотки, дивіденди, роялті; страхові виплати та відшкодування; відшкодування й компенсації, отримані за рішенням суду за минулі періоди (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

А ще кошти, які банк повернув з депозитного рахунку ФОП на поточний рахунок після закінчення строку депозитного договору. Щоправда, за умови, якщо ці гроші раніше включили до підприємницького доходу й з них сплатили ЄП (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки