Фіскальні й товарні чеки: коли видавати

03 квітня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Як мають виглядати чеки, щоб не оштрафували податківці, як оформити оплату частинами: готівкою і на рахунок.

Фіскальні й товарні чеки: коли видавати

Запитання від читача: Розкажіть про товарні та фіскальні чеки. Коли їх видають і якими вони мають бути, щоб податкова не оштрафувала? Як оприбуткувати готівку через РРО без наявності товару, на підставі договору (товар за індивідуальним замовленням або посередництво)? Як оформляти оплату, коли частину клієнт оплачує на розрахунковий рахунок, а частину — готівкою через РРО, іноді кількома частинами?

Готівкові розрахунки ФОП

Є правило, якого мають дотримуватись усі підприємці, що працюють із готівкою: отримали гроші від покупця — оприбуткуйте їх.

Якщо використовуєте касовий апарат — проведіть оплату на повну суму через РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)..

Працюєте без РРО — оформте товарний чек (квитанцію) на повну суму і внесіть запис до книги обліку.

Розрахунки готівкою у підприємців

Товарні й фіскальні чеки

Фіскальний і товарний чеки — це розрахункові документи. Підтверджують факт продажу товару або надання послуги.

Якщо використовуєте касовий апарат, видаєте покупцям фіскальні чеки, надруковані на РРО. Форма й наповнення фіскального чека РРО затверджені наказом Мінфіну № 13, і виглядає він так.

Якщо касовий апарат не використовуєте — документом, який підтверджує, що гроші отримали, а товар/послугу передали, буде товарний чек. Його можна заповнити від руки.

Товарний чек

Форма і зміст товарного чека законодавчо не затверджені, а це означає, що можна видавати клієнтам товарні чеки довільної форми (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.10). Щоправда, він має містити напис «Товарний чек» та обов'язкові відомості про операцію (п. 2 р. II Положення № 13).

Використовуєте РРО — не можете видавати клієнтам товарні чеки, адже підприємницький дохід ви зобов'язані оприбуткувати через РРО.

Фіскальний чек РРО видати покупцеві ви зобов'язані, а ось товарний чек видаєте, якщо клієнт попросить (п. 15 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Оприбуткувати готівку через РРО без товару

Ви запитали, як оприбуткувати готівку через РРО, якщо оплата надійшла за «товар за індивідуальним замовленням або посередництво».

У такому випадку ви продаєте не товар, а послугу — виготовлення продукції чи свої послуги посередника. Але оформляти оплату потрібно так само, як при продажі товару — фіскальним або товарним чеком.

Замість товару ви вкажете найменування послуги, її ціну й загальну суму операції.

Частина оплати — на рахунок, частина — через РРО

Є правило, що операції через РРО обов'язково проводити на повну суму покупки з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін товарів/послуг та обліку їх кількості (ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

А це означає, що оформлення фіскальних чеків залежатиме від кожного конкретного випадку.

Якщо за договором продаєте кілька найменувань товарів (послуг), їх можна розбити на кілька операцій, тоді частина буде оплачена готівкою через РРО, а частину оплати вам перерахують на рахунок безготівково.

Через РРО можна провести операцію попередньої (авансової) оплати або оплати з відстроченим платежем. У фіскальному чеку буде зазначено, що це «передоплата товарів», а при розрахунку за відстроченим платежем — із використанням режиму попереднього програмування «погашення кредиту» (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.02).

Остаточний розрахунок готівкою за відстроченим платежем слід провести через РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування, цін і обліку кількості товарів/послуг.

Або, наприклад, покупець оплатив 40% вартості товарів, а на 60% йому надали відстрочення платежу, і цю суму він сплатить вам на рахунок. У цьому разі ви оформляєте один фіскальний чек на всю вартість, вказуєте дві форми оплати: «готівка» на суму в 40%, яку отримали від покупця; «кредит» — на решту 60%, які отримаєте через банк на рахунок.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки