Коли ФОП ведуть КОРО

19 квітня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Коли вести книгу обліку розрахункових операцій обов'язково, як зареєструвати, як заповнювати, звітність з КОРО і штрафи.

Коли ФОП ведуть КОРО

КОРОКнига обліку розрахункових операцій. реєструють на касовий апарат і ведуть, коли він не працює. Але є ряд ФОПФізична особа — підприємець, які навіть без РРО зобов'язані зареєструвати книгу на господарську одиницю і вести її кожен день.

Наразі діє новий Порядок ведення РК і КОРО (наказ Мінфіну № 547). СПД дозволили не друкувати й не підклеювати в КОРО Z-звіти або взагалі не вести її при роботі з РРО. А подати заяву на реєстрацію книги можна в електронному вигляді.

Ведення КОРО на РРО

Підприємець може зареєструвати таку КОРО (додаток 1 до наказу № 547), щоб не зупиняти діяльність і проводити розрахунки, коли на точці не буде світла або касовий апарат зламається.

Коли реєструватимете РРО, зареєструйте КОРО й РКРозрахункова книжка на пристрій, дані за ними вказують у заяві за формою № 1-РРО. На всі РРО зареєструвати одну КОРО не можна — на кожен пристрій потрібна окрема книга.

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Законодавство дозволяє працювати і без КОРО. Але тоді, якщо РРО не працює, розрахунки готівкою проводити не можна (п. 1 гл. 1 розд. ІІ Порядку № 547), доведеться відправляти покупця в найближчий банк, а це не найкращий варіант.

Щоб працювати без КОРО, видайте внутрішнє розпорядження. 

Під час реєстрації РРО копію такого розпорядження прикладіть до заяви про реєстрацію і вкажіть це в п. 6 (п. 5 наказу Мінфіну від 20.09.2018 р. № 773).

Заява на реєстрацію РРО (форма 1-РРО)

У реєстраційному посвідченні на касовий апарат має бути зазначено «Книга ОРО на цей РРО не реєструвалася. У випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється».

Раніше зареєстрували КОРО, а тепер не хочете її вести — подайте в податкову заяву про скасування реєстрації КОРО.

Зараз діють старі форми заяв і самої КОРО, а нові будуть актуальні, коли набудуть чинності накази Мінфіну про затвердження порядків ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСОЦентр сервісного обслуговування РРО РРО. І заяви можна буде подати в електронній формі, у тому числі через кабінет платника податкової (п.п. 6–7 гл. 2 розд. ІІ Порядку № 547).

Продовжуєте вести КОРО:

  • зберігаєте її на місці, де проводите розрахунки через РРО;
  • коли РРО зламався або відключили світло: ведете в книзі облік розрахункових квитанцій.

 За новими правилами роботи з КОРО вже не треба:

  • щодня підклеювати в неї Z-звіти (вони зберігаються в електронному вигляді 1095 днів);
  • щодня фіксувати рух грошей і суми розрахунків у розділі 1. Його заповнюють тільки в дні, коли були розрахунки без РРО; 
  • вести облік ремонтів і техобслуговування пристрою.

Ведення КОРО на господиницю

Господиниця — це приміщення чи пересувний об'єкт, де підприємець торгує або надає послуги й проводить розрахунки з клієнтами.

Перелік видів торгівлі, при яких не потрібно використовувати РРО, але обов'язкова КОРО, є в постанові КМУ № 1336. Ось деякі з них:

  • торгівля продтоварами — це стосується єдинників;
  • торгівля з пересувних засобів — автомагазини, цистерни, хот-доги й кава на колесах;
  • торгівля на ринках і ярмарках;
  • турпослуги, проведення екскурсій, якщо розрахунки проводяться в приміщенні.

Реєструвати КОРО треба на кожну господиницю (додаток 2 до наказу № 547).

Як зареєструвати КОРО

КОРО реєструють безкоштовно протягом 2 днів з дати подання заяви (п.п. 2, 11 гл. 1 розд. II Порядку № 547).

Заява на реєстрацію (форма № 1-КОРО)

Нести заяви треба в податкову, де перебуваєте на обліку як ФОП. За раз можна подати скільки завгодно заяв і книг.

Перед реєстрацією потрібно пронумерувати сторінки прошнурованої КОРО, встановити засіб контролюСпеціальна номерна пломба у вигляді прямокутника, розмір 79 × 24 мм, із фігурною вирубкою на краях, розділений лінією перфорації на дві частини. Складається з трьох шарів: клейовий шар, папір, фольга гарячого тиснення (голографічна наклейка зі спеціальними символами). (додаток до наказу ДПАУ № 485).

На титульній сторінці книги треба вказати відомості про ФОП, кількість аркушів, номер засобу контролю, дані про РРО, на який реєструєте книгу: модель, заводський і фіскальний номери, версія ПЗ; або адреса точки, якщо реєструєте КОРО на господиницю.

Якщо вперше реєструєте КОРО на РРО, подаєте заяву про реєстрацію РРО, у ній також треба вказати дані про КОРО. Окремо заява про реєстрацію КОРО не подається (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.07).

КОРО закінчилася. Для реєстрації нової заповніть паперову заяву за формою № 1-КОРО, вкажіть дату.

Реєструєте КОРО на господиницю. На одну господиницю можна зареєструвати відразу кілька КОРО.

Книзі присвоять фіскальний номер. Інформацію про КОРО можна перевірити на сайті ДФС.

Подавати заяви в усіх цих випадках можна як в електронному вигляді, так і на папері. Порядок і строк розгляду документів від цього не зміниться.

Коли перереєструють КОРО

Не пізніше ніж через 5 робочих днів після зміни даних підприємця, РРО або господиниці треба подати в податкову КОРО й заяву за формою № 1-КОРО з відміткою «Перереєстрація» і вказати причину:

  • змінилися паспортні дані або податковий номер ФОП;
  • орендуєте приміщення за іншою адресою, змінилася назва — наприклад, магазин називався «Кондитерська», а став Bakery;
  • змінилася сфера застосування РРО, наприклад замість продажу товарів надаєте послуги;
  • виправляєте помилки, які наробили під час заповнення титульної сторінки книги;
  • оновили ПЗПрограмне забезпечення на касовому апараті.

Реєструють зміни протягом двох днів, нові записи на титульній сторінці книги засвідчать підписом фахівця й печаткою податкової.

Як скасувати реєстрацію КОРО

Якщо скасували реєстрацію касового апарата, автоматично скасують і реєстрацію КОРО. А за вашою заявою — у таких випадках: 

  1. Втратили чи зіпсували КОРО або книгу вкрали. У разі крадіжки також подаєте документ від поліції, який підтверджує, що ви повідомили про зникнення.
  2. Вирішили, що не будете працювати, вести КОРО, коли РРО зламається й відключать світло, і видали розпорядження про це.
  3. Якщо суд визнав договір оренди недійсним і використовувати КОРО на господиниці неможливо (якщо просто переїхали — перереєструєте КОРО за іншою адресою).
  4. Закрили ФОП, підприємця визнали недієздатним, він помер або зник. 

Заяву треба подати протягом 2 днів від дня виникнення підстав. Якщо причини для скасування реєстрації є, але заяву не подали, податкова скасує КОРО сама протягом місяця.

Скасування реєстрації КОРО (форма №3-КОРО)

На титульній сторінці КОРО зроблять запис про скасування реєстрації, засвідчать підписом і печаткою податкової, а інформація про скасування потрапить в інформаційну систему податкової.

Податківці можуть скасувати реєстрацію КОРО, якщо виявлять, що пошкодили чи підробили засіб контролю або його номер не такий, як у реєстраційній заяві.

Хто заповнює КОРО

Підприємець відповідає за схоронність і внесення записів у КОРО, коли їх потрібно вносити. Але заповнювати книгу самостійно ви не зобов'язані й можете довірити це продавцю, менеджеру чи бухгалтеру.

Як заповнювати КОРО на РРО

Наразі діє нова форма КОРО, стару ж можна вести, поки не закінчаться аркуші або ви скасуєте реєстрацію (п. 4 наказу № 773).

Заповнюєте КОРО, тільки якщо РРО не працює, але не більше 7 робочих днів:

  • вийшов із ладу до підключення резервного пристрою;
  • нема світла.

Поки РРО не працює, оформляйте продажі розрахунковими квитанціями й на їх підставі робіть записи в КОРО.

Заповнюйте розділ 2, тут враховуються розрахункові квитанції, які оформили, поки РРО не працював.

Графи 1–5 заповнюють до початку використання РК. У гр. 3 проставляєте номер РК, яку використовуєте, поки не працює РРО, гр. 4 — дата й час початку використання РК. У графі 5 — серія й номер першої квитанції із сумою виручки в ящику РРО перед вимкненням. У самій квитанції робите запис «Службове внесення».

Якщо протягом дня РРО так і не запрацював, графи 1 і 2 заповнюють тільки в перший день роботи без РРО, а графу 8 — тільки в останній день використання РК, решту граф — щодня.

Зараз не треба щодня робити записи, підклеювати щоденні Z-звіти, вести облік ремонтів і техобслуговування РРО. А в новій формі КОРО навіть немає розділів для таких записів. 

У новій редакції КОРО ці розділи прибрали (розділи 2 і 3 старої КОРО стануть розділами 1 і 2).

На підставі розрахункових квитанцій щодня роблять записи в розділі 1.

У записах за перший день — суми розрахунків, які провели з початку робочого дня до вимкнення РРО (гр. 3–10), за контрольною стрічкою РРО.

Ви можете самі вводити додаткові графи (у межах граф 5–10) для сум розрахунків, ПДВ, акцизного податку абощо, видачі грошей, якщо оформляєте повернення, можна зробити додаткові графи для введення підсумкових записів за день чи місяць.

Що записують у КОРО на господиницю

КОРО завжди має бути на місці проведення розрахунків, адже записи в ній треба робити щодня. Ведуть її в парі з розрахунковою книжкою.

Отримані від покупців і видані їм суми записують окремо. Ще вказують реквізити розрахункових квитанцій, які видаєте покупцям до початку використання розрахункової книжки й після закінчення в межах робочого дня або зміни.

На точці може бути кілька місць, де приймають гроші від покупців, тоді записи про реквізити РК (серія та номер квитанції) і рух готівки роблять окремо у свою РК і КОРО.

Додаткові графи вводити не можна.

Записи в КОРО потрібно робити щодня — у графи 5 і 6: окремо суми, які отримали від покупця (гр. 7–9), і окремо — які видали (гр. 12).

Як виправляти помилки

Помилки в КОРО може виправити той, хто їх наробив, або особи, що виконують їхні обов'язки на момент виправлення. А підприємець засвідчує виправлення своїм підписом.

Якщо на одному аркуші більше п'яти виправлень, перекресліть його по діагоналі з обох боків і напишіть «Анульовано», поставте дату й підпис. Записи перенесіть на новий аркуш, номер аркуша повторюєте.

Скільки зберігати КОРО

Коли КОРО закінчилася, проставте дату на титульній сторінці, а до останньої підклейте акти про видачу коштів і скасування помилково проведених розрахунків. Зберігати книгу треба 3 роки (п. 6 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

Звітність

КОРО на господиницю. Ви зобов'язані щомісяця подавати звіт за формою № ЗВР-1 (наказ Мінфіну № 13). Оскільки КОРО й РК ведуть у парі, звітність за цими книгами ви подаєте разом.

Звіт з КОРО та РК (форма № ЗВР-1)

Строк подання звіту за КОРО й РК — не пізніше 15-го числа місяця, який настає за звітним (п. 7 ст. 3 ЗУ «Про РРО»). Якщо це вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем вважається перший після нього робочий день.

КОРО на РРО. Подавати звіт треба лише за місяці, коли касовий апарат не працював і ви використовували КОРО й РК (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.12).

 У складі звіту треба подати й Довідки про використані РК (додаток до Порядку № 13).

Декілька КОРО. Подавайте один звіт і заповнюйте дані за всіма книгами, які використовували у звітному місяці. Не треба заповнювати різні звіти за різними КОРО.

Уточнюючих звітів з КОРО немає (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.12).

Штрафи

Оскільки записи в КОРО роблять на основі записів у розрахунковій книзі, штрафують насамперед за РК.

Провели розрахунки через РК на неповну суму вартості товару або послуг чи взагалі проводите розрахунки без РК — за перше порушення оштрафують на 1 грн, а за кожне наступне — на 100% вартості проданих із порушеннями товарів (послуг) (п. 1 ст. 17 ЗУ «Про РРО»).

Повинні, але не використовуєте РК або використовуєте, але неправильно зареєстровану, порушили порядок використання, не зберігали три роки — штраф 340 грн.

За неподання звітності з КОРО штраф 170 грн (п. 9 ст. 17 ЗУ «Про РРО»), адмінштраф від 85 до 170 грн, за повторне порушення — від 170 до 340 грн (ст. 1551 КпАП).

Адмінштраф від 85 до 170 грн можуть застосувати до ФОП за будь-які порушення розрахунків готівкою.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки