ФОП приймає оплати на особисту карту: хвилюється, що попадеться

05 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Для отримання підприємницького доходу не можна використовували свої особисті картки.

ФОП приймає оплати на особисту карту: хвилюється, що попадеться

Запитання: Я косметолог на 2-й групі, ще консультую і продаю професійну косметику в інстаграмі та в кабінеті, коли приймаю клієнтів у салоні. Завжди працювала з готівкою, а зараз прошу надіслати оплату на картку. Як мене зачепить обмеження в 5 тис. грн?

Підприємцю не можна приймати оплати на особисту картку

Для отримання підприємницького доходу не можна використовували свої особисті картки, які ви відкрили як звичайна фізособа для особистих потреб. Це незаконно, але все одно так робить багато підприємців.

Податкова не має можливості стежити за рухом грошей на ваших особистих рахунках, цю інформацію вони можуть одержати тільки за рішенням суду в рамках провадження.

Якщо не боїтеся податкової — є фінмоніторинг банку, він може заблокувати операції, які видадуться підозрілими, і запитати документи, що підтверджують походження грошей.

Фінмоніторинг: які операції СПД банки вважають підозрілими

Вам треба відкрити підприємницький рахунок для приймання оплат від клієнтів і покупців. До рахунку вам видадуть картку. Якщо клієнтам зручно платити з картки на картку, ви зможете передавати їм номер картки, прив'язаної до рахунку. Гроші потрапляють на розрахунковий рахунок, і ви їх записуєте в книгу доходів.

Як працювати з рахунком ФОП

Якщо комусь зручно платити за реквізитами, можете давати реквізити для оплати.

Важливо, щоб гроші надходили на підприємницький рахунок, а не повз касу, інакше у вас можуть бути проблеми.

Обмеження на готівкові перекази

Ви запитали про перекази сум, що перевищують 5 тис. грн: швидше за все, запитання продиктоване панікою навколо нового Закону про фінмоніторинг, який набув чинності 28 квітня (ЗУ № 361-IX).

Так от, безготівкові платежі з картки на картку або з рахунку на рахунок можна проводити без обмежень, без розбивки на дрібні суми, це може 5 тис., 10 тис. грн і більше. Особи платника та одержувача грошей ідентифіковані, а це важливо для банку.

Новий закон зобов'язує банки аналізувати операції на суми від 400 тис. грн.

Також вашу картку не повинні заблокувати, якщо за один день ви одержали по 5 тис. грн від одного чи декількох платників. Але нагадуємо, що підприємницький дохід не можна отримувати на картку фізособи.

Якщо людина перераховує гроші вам на картку готівкою через термінал. Технологічно ПТКСПрограмно-технічний комплекс самообслуговування (платіжний термінал). може верифікувати платника, якщо зчитує дані його картки, і такий платник може переказати вам на картку суму більше 5 тис. грн.

А якщо платник не може верифікувати себе, то відправити вам може суму до 5 тис. грн.

Нацбанк дав зрозуміле роз'яснення щодо сум переказів, додатково можете ознайомитися за посиланням.

Види діяльності

Ми звернули увагу, що, крім косметологічних послуг, ви також консультуєте клієнтів і займаєтеся продажем косметики. А це все різні коди КВЕД.

Крім КВЕД 96.02, за яким ви працює як косметолог, у вас мають бути зареєстровані КВЕД: 20.42 «Виробництво парфумних і косметичних засобів», 47.75 «Роздрібна торгівля косметичними товарами та туалетними приналежностями в спеціалізованих магазинах», 47.91 «Роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет» у частині онлайн-торгівлі.

Як зареєструвати новий КВЕД

Ви вказали, що консультуєте клієнтів, тому краще зареєструвати КВЕД 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н.в.і.у.».

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки