Як отримати ліцензію на торгівлю алкоголем

23 жовтня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Ліцензію оформляють на точку продажу алкоголю, на кожен РРО окремо, розміщають на видному місці й платять за неї щороку.

Як отримати ліцензію на торгівлю алкоголем

Хто отримує

Алкоголь — підакцизний товар, а підприємці, які торгують алкоголем у закладі чи в магазині, отримують ліцензію (ч. 12. ст. 15 ЗУ № 481).

Підприємці-єдинники з підакцизних товарів можуть торгувати тільки пивом, сидром і перрі, а значить вони теж мають отримати алкогольну ліцензію.

Без ліцензії можна торгувати безалкогольним пивом і столовими винами.

Які КВЕДи реєструвати

Щоб торгувати алкоголем у роздріб, потрібно зареєструвати коди КВЕД: 47.11Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами., 47.25 Роздрібна торгівля напоями в спеціалізованих магазинах.

Ці КВЕДи передбачають і торгівлю сигаретами, тому єдинникам при реєстрації цих кодів окремо треба дописати «крім торгівлі тютюновими виробами».

Чим не можна займатися на єдиному податку

Умови для видачі ліцензії

Одна точка — одна ліцензія. Алкогольну ліцензію видають на місце торгівлі, а не на ФОПФізична особа — підприємець.

Адреса точки вказується на лицьовому боці документа: так, якщо у вас кафе і магазин, потрібно отримати дві ліцензії (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 115.03).

Інакше кажучи, один ФОП може отримати скільки завгодно ліцензій, а от використовувати одну ліцензію відразу на кількох точках не може.

Якщо змінюєте місце торгівлі, потрібно отримати нову ліцензію (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.03).

Один РРО — одна ліцензія. За законом, якщо ФОП торгує алкоголем, потрібно використовувати касовий апарат. Коли будете отримувати ліцензію на алкоголь, у вас уже має бути зареєстрований касовий апарат, дані про нього вказують у заяві на отримання ліцензії.РРО у 2023 році: для яких підприємств обов’язковим є застосування касових апаратів

Якщо в магазині два і більше РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат)., ліцензію потрібно отримати на кожен пристрій.

Відпускатимете алкоголь тільки через один РРО — на нього і треба отримати ліцензію.

Також на точці повинна бути КОРОКнига обліку розрахункових операцій. , куди записується виручка від продажу алкоголю.

Вимога до приміщення. Торгувати алкоголем можна в приміщенні площею мінімум 20 кв. м (ст. 1 ЗУ № 481). Якщо торгуєте пивом, обмежень немає.

Приміщення має бути обладнане вітринами і прилавками, охоронною і протипожежною сигналізацією, добре освітлене, з опаленням і вентиляцією. У момент видачі ліцензії все це, можливо, і не перевірять, а от надалі можуть прийти з перевіркою із СЕС, пожежної охорони, і якщо виявлять недоліки, ліцензію анулюють.

А ще ліцензію не видадуть, якщо збираєтеся торгувати алкоголем з рук у непристосованому приміщенні або ваша точка розташована на території дитячого садка, навчального закладу, лікарні та інших місцях, визначених місцевою радою у вашому місті або районі, — це заборонено (п. 22 Порядку № 493).

Де видають ліцензії

У Києві по ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем треба звертатися в ГУ ДФС за адресою вул. Шолуденка, 33/19.

Підприємці в регіонах отримують ліцензію в Головних управліннях податкової в області або в ЦОПах.

Документи слід подати в ДФС за місцем ведення діяльності, а не в податкову, де стоїте на обліку як ФОП.

Подавати документи можна особисто, через уповноважену особу, надіслати поштою або передати через центр обслуговування платників податків (п. 2.1 Рекомендацій № 213). Часто підприємці звертаються до посередників, щоб оформити ліцензію.

Які документи подавати

У заяві на отримання ліцензії ви вказуєте дані свого ФОП, РРО та точки торгівлі.

На сайті ДФС зазначено, що заява подається в довільній формі, але є розпорядження податкової від 28.02.2018 № 18-р згідно якого, з 02.08.2018 вводиться єдиний зразок заяви на отримання, продовження, переоформлення ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем.

Заява на алкогольну ліцензію (роздрібна торгівля)

У заяві вказують: 

  1. Найменування і код податкової, куди подаєте заяву. Це податкова за місцем ведення діяльності.
  2. Дані підприємця: ПІБ, податковий номер, адресу й ДФС, де перебуваєте на обліку як ФОП.
  3. КВЕД, за яким торгуватимете алкоголем.
  4. Відмічаєте «Видача ліцензії» і ставите відмітку напроти «роздрібна торгівля алкогольними напоями».
  5. Указуєте адресу місця, де будете торгувати алкоголем, і його площу.
  6. У п. 10 указуєте податкову за місцем торгівлі та її код. Приміром, заяву ви подаєте в Харківську обласну ДФС, а торгувати будете в Чугуєві, значить у п. 10 указуєте Чугуївську ДПІ.
  7. Перелічіть усі РРО (КОРО), які зареєстровані на точку торгівлі, та інформацію про них: реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), дату початку їх обліку у фіскальній службі, модель тощо. Ця інформація відображатиметься в додатку до ліцензії.
  8. Ще треба вказати дані про оплату ліцензії — номер платіжного документа й дату. Саму копію платіжного доручення з відміткою банку про оплату й довідку про фактичне надходження коштів у бюджет треба прикласти до заяви (п. 34 Порядку № 493).

У своїй консультації податківці зазначають, що довідку про реєстрацію РРО (КОРО) оформляє уповноважена особа управління або відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів податкової й додає до заяви на ліцензію, вона не видається підприємцеві (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.06).

Якщо документи в порядку, ліцензію видадуть протягом 10 днів, коли щось не так, також у письмовій формі вам видадуть рішення про відмову з обґрунтуванням.

Наступний крок — зареєструвати ліцензію у своїй ДПІ, а якщо торгуєте алкоголем у сільській місцевості, то ще й в органах місцевого самоврядування. Граничний строк для реєстрації не встановлений (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.03).

Реєстрація місць зберігання алкоголю

Скільки коштує алкогольна ліцензія

Ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем купують на рік, вартість залежить від розміру населеного пункту, де ведете торгівлю, і виду алкоголю (ст. 15 ЗУ № 481).

І ще раз нагадуємо, що ліцензію ви отримуєте на кожен окремий РРО (КОРО), його дані будуть зазначені в ліцензії. Якщо їх кілька, вартість ліцензії треба помножити на кількість РРО, через які будете торгувати алкоголем на точці.

  • 8000 грн — якщо будете торгувати алкоголем, крім сидру та перрі без додавання спирту, у межах міста.
  • 8000 грн — для торгівлі в межах міст обласного значення й Києва на відстані до 50 км. Для торговельних залів більше 500 кв. м (крім сидру й перрі без додавання спирту).
  • 500 грн — якщо торгуватимете на території сіл і селищ, розташованих за межами території міст.
  • Торгуєте лише сидром і перрі без спирту — ліцензія вам обійдеться в 780 грн незалежно від розташування точки.

Якщо отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, маєте право продавати сидр і перрі без додавання спирту, окрема ліцензія на ці напої не потрібна.

Платити за ліцензію потрібно щокварталу рівними сумами (ч. 17 ст. 15 ЗУ № 481):

  • першу частину сплачують до одержання ліцензії, а дані платежу вказують у заяві;
  • решту платежів — до закінчення строку, зазначеного на зворотному боці ліцензії у відмітці про поточне (щоквартальне) внесення плати за ліцензію.

Оплату перераховуєте на рахунок казначейства адміністративно-територіальної одиниці, де торгуєте алкоголем, реквізити можна дізнатися на сайті ДФС.

Про кожен платіж треба повідомляти в податкову (ч. 4 ст. 16 ЗУ № 481 і п. 3.10 Рекомендацій № 213), потрібно подати:

  • копію платіжного доручення з відміткою банку про оплату;
  • ліцензію. На звороті проставлять відмітку, що черговий платіж зроблений;
  • заяву з відміткою «Внесення чергового платежу (щоквартальна сплата за ліцензію)». Хоча в ЗІР є консультації, де зазначено, що цю заяву можна писати в довільній формі (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.03).

Протягом 10 календарних днів ДПІ має повернути ліцензію з відміткою.

Поки оригінал ліцензії перебуває в податковій, на видному місці потрібно розмістити копію ліцензії, щоб не припиняти торгівлю (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.03). А от без ліцензії на точці торгувати алкоголем не можна.

Якщо прострочите сплату чергового платежу, ДФС розпорядиться призупинити дію ліцензії до сплати заборгованості. Тільки-но оплата надійде у бюджет, дію ліцензії поновлять.

ФОП-загальносистемники включають вартість ліцензії до складу витрат за фактом сплати на підставі підтвердних документів (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.05).

Коли можуть анулювати ліцензію

Податкова може анулювати алкогольну ліцензію на підставі вашої заяви, а ще:

  • якщо закрили ФОП і в держреєстр внесено відповідний запис;
  • не сплатили черговий квартальний платіж за ліцензію протягом 30 календарних днів з моменту її призупинення;
  • є рішення суду: встановлено, що торгували алкоголем без марок акцизного податку або що він завезений через кордон незаконно;
  • продавали алкоголь покупцям до 18 років або в місцях, де торгувати алкоголем заборонено.

Ліцензія вважається недійсною з моменту, коли ФОП отримав письмове розпорядження про її анулювання (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.03).

Змінюються відомості

Коли змінюються відомості, зафіксовані в ліцензії, потрібно отримати ліцензію на новому бланку зі зміненими даними.

Які це можуть бути відомості: змінилося місце торгівлі, адреса місця зберігання алкоголю, установили на точці новий РРО і продаватимете через нього алкоголь, змінилося прізвище ФОП або його податкова адреса.

Треба звернутися в ДФС із заявою з відміткою напроти «Переоформлення ліцензії», і протягом трьох робочих днів вам видадуть ліцензію на новому бланку.

Як отримати дублікат

Якщо ліцензію втратили або зіпсували, потрібно отримати дублікат. Це коштує 780 грн. Подаєте в податкову ту ж таки форму заяви з відміткою «Видача дубліката ліцензії».

Дублікат буде готовий протягом 3 днів.

Строк дії дубліката такий самий, як і ліцензії, яку пошкодили чи загубили.

Штрафи

Якщо ризикнули працювати без ліцензії, приготуйтеся заплатити 200% вартості отриманої партії товаруПартія товару — продукція одного або кількох найменувань, отриманих за одним товаросупровідним документом (консультація в ЗІР, підкатегорія 115.06)., але не менше 17 тис. грн, якщо це виявлять.

Якщо будете торгувати алкоголем через РРО (КОРО), які не зазначені в ліцензії, оштрафують на 200% вартості проданого через такий РРО товару, але не менше 10 тис. грн.

За продаж алкоголю в заборонених місцях і покупцям до 18 років оштрафують на 6,8 тис. грн.

Також є адмінштраф за роздрібну торгівлю алкоголем і сигаретами без ліцензії — від 3,4 тис. до 10,2 тис. грн (ст. 156 КпАП).  

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки