Контрагенти-підприємці в 1ДФ

05 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Я ФОП-єдинник, купувала товар в іншого підприємця на ЄП, я маю за ним здати звіт 1ДФ?

Контрагенти-підприємці в 1ДФ

Як показати в звіті

Податківці наполягають: якщо виплачуєте підприємцю доходи, то повинні відобразити їх у формі № 1ДФ. Ознака доходу для таких виплат — «157».

Податковий розрахунок № 1ДФ

Система оподаткування підприємця-контрагента значення не має, треба показувати і єдинників, і загальносистемників (пп. 165.1.36 ПКУ, консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 103.25).

Виплачену суму відображаєте і в розділі II форми № 1ДФ, в рядку «Військовий збір», у стовпчиках «нарахований/виплачений дохід» (консультація в ЗІР, підкатегорія 103.25).

Правда самі підприємці та бухгалтери розрахунок 1ДФ щодо нарахувань і виплат на користь контрагентів-ФОП не подають, виходячи з логіки, що ФОП не є податковим агентом іншого ФОП. В такому випадку можете спиратися на судову практику, наприклад, рішення Вищого адмінсуду України від 08.06.2016 року № К/800/51452/14.

А якщо не хочете суперечок з податковою, просто подайте розрахунок.

Податки не утримуєте

А от податки з доходу, виплаченого ФОПФізична особа — підприємець, ви не утримуєте, якщо він підтвердив свій підприємницький статус: надав копію документа, що підтверджує держреєстрацію (витяг з Держреєстру), виписку з реєстру платників ЄПЄдиний податок

Додатково ви самі перевірили, що в реєстрі на сайті Мін'юсту такий підприємець є.

Це потрібно, щоб упевнитися, що контрагент справді є ФОП, у нього зареєстровані КВЕДи, за якими надає вам послуги/роботи чи продає товари.

Не потрібно утримувати ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й військовий збір, навіть якщо в облікових даних вашого контрагента-єдинника немає КВЕД, за яким він із вами працює (ІПКІндивідуальна податкова консультація. ДФС від 02.03.2018 р. № 845/6/99-99-13-01-01-15/ІПК і від 02.11.2017 р. № 2490/6/99-99-13-01-01-15/ІПК).

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Контрагент отримує дохід за незареєстрованими КВЕД — це його ризики, а не ваші. Головне, щоб ви показали в своїй звітності виплати за вашими операціями.

Якщо ФОП-єдинник отримав доходи за видами діяльності, які не вніс до реєстраційних даних, це вважається його доходом фізособи (п. 177.6 ПКУ). Він має подати декларацію про доходи і сплатити 18% ПДФО й 1,5% ВЗВійськовий збір із такого доходу (консультація в ЗІР, підкатегорія 138.01).

КВЕД зареєстрував, але не вніс до реєстру єдинників — заплатить із нього 15% єдиного податку і має перейти на загальну систему.

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

Контрагент з зони АТО

ФОП із місцем проживання в зоні АТОАнтитерористична операція на сході України.. Виплачуєте доходи таких підприємців — доведеться утримати й перерахувати до бюджету ПДФО та військовий збір незалежно від системи оподаткування (п. 38.9 підрозділ. 10 розд. ХХ ПКУ).

Не заплатили виконавцю

Послугу отримали, акт приймання-передачі підписали, а гроші поки не заплатили. Усе одно треба показати суму операції в звіті 1ДФ. Спочатку в тому кварталі, коли нарахували, але не виплатили, повторно — коли фактично заплатили гроші контрагенту, тільки в різних графах.

Наприклад, дохід був нарахований у лютому, це перший квартал, а виплатили у квітні, тобто в II кварталі. Отже, в 1ДФ за I квартал нараховану суму відображаєте в графі 3а «Сума нарахованого доходу». У формі за II квартал виплачену суму показуєте в графі 3 «Сума виплаченого доходу».

А от графи 4а «Сума нарахованого податку» й 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються, оскільки податок ви не утримуєте.

Не подали 1 ДФ

Гроші за угодою підприємцю заплатили, а 1ДФ не подали. Це порушення порядку подання інформації про фізосіб — платників податків. І до вас як до податкового агента застосують штраф 1020 грн, за повторне протягом року порушення — 2040 грн (п. 119.2 ПКУ).

Розрахунок № 1ДФ: коли подавати і як заповнити

Податкова автоматично звіряє інформацію зі звітів податкових агентів і платників податків. Так, якщо ви показали виплату неоподатковуваного доходу, то ваш контрагент-ФОП має показати цю саму суму в своїх доходах, сплатити з неї єдиний податок або ПДФО й ВЗ. Якщо ж він цього не зробив, це вже вважається приховуванням доходів і стовідсотковим приводом для перевірки.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки