Що треба знати про ПДВ підприємцю

27 травня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Коли і як зареєструватися платником ПДВ, облік податку, як формувати ціну на товар з урахуванням ПДВ.

Що треба знати про ПДВ підприємцю

Що таке ПДВ

Простими словами ПДВПодаток на додану вартість — це надбавка до ціни товару/роботи/послуги: покупець сплачує ПДВ, коли купує у вас продукцію, товари, замовляє послуги, а обов'язок вести облік з податку і сплатити його в бюджет лежить на СПД.

За законом, об'єкт оподаткування ПДВ — операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України (що здійснюються як резидентами, так і нерезидентами), ввезення товарів і послуг (у тому числі у вигляді оренди або лізингу) і вивезення товарів і послуг за межі митної території України (п. 185.1 ПКУ).

Ставки ПДВ: 0% і 7%, 20% бази оподаткування, тобто вартості товару.

Стандартно СПДСуб'єкт підприємницької діяльності (підприємці та юридичні особи) сплачують ПДВ за ставкою 20%. Ставка податку 7% застосовується в ряді випадків при поставці медвиробів, препаратів і медобладнання, повний перелік є в ст. 193 ПКУ.

Ставкою 0% оподатковують товари для заправки або забезпечення повітряних, морських суден, космічних кораблів, військового транспорту тощо, які експортуються з України, весь перелік такої продукції — у ст. 195 ПКУ.

Не оподатковуються ПДВ страхові послуги, зарплати, дивіденди, роялті, ввезені на територію України товари, сумарна митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, на адресу одного одержувача — юрособи чи ФОП. Усі операції перераховані в ст. 196 ПКУ.

Платники ПДВ

Платять ПДВ юрособи та ФОП на загальній системі й спрощеній.

На спрощеній ПДВшникам доступні:

  • 3-я група — для юросіб і ФОП, для них ставка ЄП 3% від доходу, а не 5%, як у неплатників ПДВ;
  • 4-а група — для юросіб.

Якщо в юрособи є філіали, окремими платниками ПДВ вони не вважаються, оскільки входять до складу головної юридичної особи.

Чому компанії-покупці хочуть працювати з постачальниками із ПДВ

Якщо ви плануєте працювати з покупцями — платниками ПДВ, для вас теж бажаний статус ПДВшника, і ось чому.

Ваш покупець — платник ПДВ, а ви — постачальник без ПДВ, виходить, якщо покупець укладе з вами угоду, він не отримає податковий кредит і не зможе зменшити своє податкове зобов'язання, і, як наслідок, йому доведеться сплатити більшу суму податку до бюджету.

Якщо постачальник — ви, для вас не такий важливий ПДВ-статус покупця, він просто дорожче купує товар, бо в його вартість включений ПДВ.

Як зареєструватися платником ПДВ

На загальній системі обов'язково реєструватися платником ПДВ, якщо обсяг доходу за останні 12 календарних місяців перевищив 1 млн грн (ст. 181 ПКУ).

Для єдинників такого зобов'язання немає. Тому, якщо ви на 2-й і 3-й групі отримали дохід більше 1 млн грн, максимум, що ви зобов'язані зробити, — почати використовувати РРО. Реєструватися платником ПДВ — ні, законодавство не вимагає цього від вас.

При держреєстрації ФОП або юрособи. Разом із реєстраційною заявою держреєстратору подається заява про реєстрацію платником ПДВ із зазначенням бажаної дати реєстрації (п. 183.7 ПКУ).

Добровільна реєстрація платниками ПДВ на 3-й групі:

  • при зміні ставки ЄП з 5% на 3%;
  • при зміні групи ЄП: з 1-ї або 2-ї переходите на 3-ю зі ставкою ЄП 3%.

Зміна системи оподаткування. Ви обов'язково маєте отримати статус платника ПДВ при переході зі спрощеної системи на загальну, якщо сума оподатковуваних ПДВ операцій за останні 12 місяців перевищила 1 млн грн.

Перехід: із загальної системи на спрощену, з єдиного податку на ЗС

При переході із загальної на спрощену. Якщо на загальній системі мали статус платника ПДВ, а на спрощеній хочете працювати без ПДВ, наприклад на 2-й групі, просто відмовтеся від реєстрації платником ПДВ.

Заява на реєстрацію

Процедура реєстрації для всіх платників однакова, у податкову, де перебуваєте на обліку, подаєте форму 1-ПДВ.

Подати 1-ПДВ можна тільки в електронному вигляді. Зробити це можна через кабінет платника: у меню «Ведення звітності» вибираєте форму F1310108.

У заяві заповнюєте реєстраційні дані СПД, причину реєстрації ПДВшником.

І бажану дату реєстрації, втім, дату можна не вказувати. Вона залежатиме від того, новостворений ви СПД чи працюєте давно, реєструєтеся добровільно чи вимушено.

Якщо реєструєтеся платником ПДВ через те, що перевищили 1 млн грн доходу за останні 12 календарних місяців, треба вказати, коли це сталося.

Строки подання заяви

Строки подання залежать від того, добровільно реєструєтеся платником ПДВ чи ні (п. 183.9 ПКУ):

  1. Дохід за 12 календарних місяців перевищив 1 млн грн. Причина реєстрації платником ПДВ, яку вказуєте в заяві — п. 181.1 розділу V ПКУ.Подати заяву треба протягом 10 днів місяця, що настає за місяцем перевищення (п. 183.2 ПКУ). Платником ПДВ станете з дня внесення запису до реєстру платників ПДВ. Якщо не зареєструватися вчасно і це виявлять податківці під час перевірки, вам нарахують штрафи, виходячи із зобов'язань за весь період, коли ви працювали без ПДВ, а повинні були. Штраф: 25% від суми зобов'язань за перше порушення, 50% за повторні.
  2. Добровільно реєструєтеся платником ПДВ. Причина реєстрації для заяви — п. 182.1 розділу V ПКУ. Новостворені СПД подають заяву не пізніше ніж за 10 днів до початку місяця, з якого планують стати ПДВшником. 
  3. Перехід зі спрощеної системи на загальну, якщо перевищено 1 млн грн доходу. Причина для заповнення заяви —  п. 181.1 розділу V ПКУ. Подати сділ не пізніше 10-го числа першого місяця, з якого перейшли на ЗС. Якщо подаєте заяву заздалегідь, платником ПДВ станете з дня внесення запису до реєстру ПДВшників, а це може бути до переходу на ЗСЗагальна система оподаткування.
  4. Перехід зі спрощеної системи на загальну, у момент переходу ліміт в 1 млн грн не перевищений. Причина переходу — п. 183.4 розділу V ПКУ, а також п. 182.1  розділу V ПКУ.  Подати заяву можна не пізніше ніж за 10 днів до початку місяця, з якого плануєте стати ПДВшником (п. 183.9 ПКУ).
  5. Змінюєте ставку ЄП на 3-й групі з 5% на 3%. Причина переходу в заяві — пп. «в» п. 293.8 розділу XIV ПКУ та п. 183.4 розділу V ПКУ. Подати заяву слід не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку місяця, з якого буде застосовуватися нова ставка. 
  6. Переходите із загальної системи на спрощену на 3-ю групу з ПДВ. Причина переходу в заяві — пп. «в» п. 293.8 розділу XIV ПКУ. Подати заяву треба не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, з якого почнете працювати на спрощеній системі.

Якщо у податківців немає причин відмовити в реєстрації, до реєстру платників ПДВ ваш СПД внесуть протягом 3 днів з моменту подання заяви (п. 183.9 ПКУ). Присвоять індивідуальний податковий номер (ІПН), це 12-значний код, за яким ваше підприємство будуть ідентифікувати в податковій звітності.

Перевірити свої дані в реєстрі платників ПДВ, там же можете перевіряти ПДВ-статус контрагентів. 

Якщо в СПД змінюється адреса, найменування юрособи або ПІБ підприємця, вам треба подати заяву про внесення змін до реєстру. А якщо закриваєте ФОП — знятися з реєстрації платником ПДВ.

Облік ПДВ

З моменту реєстрації ПДВшником ви зобов'язані виділяти у вартості вашого товару/роботи/послуги ПДВ і оформляти всі операції податковими накладними.

І якщо, приміром, раніше ФОП працював на спрощеній системі без бухгалтера, то на ПДВ без фахівця з ведення обліку вам не обійтися. Це ціла система зі своїми нюансами та розрахунками.

Ключові поняття для обліку ПДВ.

  • Податкове зобов'язання — загальна сума ПДВ, яка міститься у вартості проданих вами товарів/робіт/послуг за місяць. Часто називають ще «вихідний ПДВ».
  • Податковий кредит — загальна сума ПДВ, яка міститься в складі вартості придбаних вами товарів/робіт/послуг за період. Часто називають ще «вхідний ПДВ». На цю суму ви зменшуєте своє зобов'язання з ПДВ.

Різниця між цими величинами — це сума ПДВ, яку потрібно буде сплатити до бюджету, якщо податкове зобов'язання більше кредиту і значення додатне.

А от якщо податковий кредит вище зобов'язання, ця сума підлягає відшкодуванню вам із бюджету держави.

Як виглядає процес обліку протягом місяця:

  1. Формуєте податкове зобов'язання. всі вихідні первинні документи оформляєте з виділенням суми ПДВ у вартості товару. За першою подією (п. 187.1 ПКУ) — продали товар або отримали передоплату від покупця — виписується і реєструється податкова накладна клієнту. Якщо припустилися помилки або товар вам покупець повернув, проводиться коригування накладних.
  2. Податковий кредит. Коли купуєте протягом місяця товари/роботи/послуги у платників ПДВ, вам постачальники реєструють податкові накладні. Важливо: якщо постачальник — неплатник ПДВ, вартість таких товарів включити до податкового кредиту ви не можете.
  3. За результатами місяця підраховуються суми податкового зобов'язання і податкового кредиту й відображаються в податковій декларації з ПДВ. Якщо зобов'язання більше за кредит, різницю потрібно сплатити в бюджет, якщо менше — платити нічого не потрібно, цю різницю вам може компенсувати бюджет. На включення податкової накладної до податкового кредиту відводиться 1095 днів (ст. 198.6 ПКУ). Тож, якщо постачальник не вчасно зареєстрував вам податкову накладну, можете включити її в кредит у наступних періодах. Буває і так: у вас більшість постачальників ПДВшники і загальна сума вхідного ПДВ перевищує вихідний. Тоді різницю можна подати на бюджетне відшкодування. Або перенести на наступний період.
  4. Заповнюєте і подаєте податкову декларацію і, якщо є ПДВ до сплати, платите.

Облік ПДВ автоматизований, через кабінет платника або програму M.E.Doc можна вести і контролювати облік ПДВ. Можна вивантажувати і надсилати документи контрагентам, контролювати своєчасну реєстрацію накладних з їхнього боку, подавати звітність, поповнювати свій спецрахунок із ПДВ.

Як формувати ціну на товар з урахуванням ПДВ

Розглянемо на прикладі.

ФОП 3-ї групи ЄП, платник ПДВ, купив товари на суму 1500 грн, у т. ч. ПДВ, і отримав від продавця податкову накладну.

У цій вартості вже є вхідний ПДВ, його легко порахувати, розділивши вхідну суму на 6 (чому саме на 6: це негласне правило розрахунку, бухгалтери використовують для зручності).

Вхідний ПДВ = 1500/6= 250 грн, а вартість закупівлі товару без ПДВ = 1500 – 250 = 1250 грн. Ці суми є в податковій накладній від постачальника.

ФОП хоче продати цей товар зі своєю націнкою і з урахуванням вихідного ПДВ.

Вартість закупівлі товару без ПДВ — 1250 грн. ФОП хоче закласти націнку 750 грн.

Ціна реалізації без ПДВ дорівнює: 1250 + 750 = 2000 грн. Тепер на цю ціну слід нарахувати 20% ПДВ.

2000 × 20% = 400 грн — це ваше податкове зобов'язання.

Ціна реалізації товару з ПДВ становить: 2000 + 400 = 2400 грн.

Що отримуємо:

  • податковий кредит (вхідний ПДВ) — 250 грн,
  • податкове зобов'язання (вихідний ПДВ) — 400 грн;

ПДВ до сплати = 400 − 250 = 150 грн.

ПДВ додатний (податковий кредит менше податкового зобов'язання), потрібно сплатити його в бюджет.

Бувають ситуації, коли постачальники — неплатники ПДВ податкові накладні не надають. А отже, ви не можете включити в податковий кредит вартість ПДВ з таких товарів, відтак втрачаєте частину вхідного ПДВ.

Виходить більша різниця між податковим кредитом і зобов'язанням, і до бюджету доведеться сплатити більшу суму ПДВ. Саме тому СПД-ПДВшникам невигідно мати постачальників — не ПДВшників.

Буває і навпаки: більшість постачальників ПДВшники, і загальна сума вхідного ПДВ перевищує вихідний ПДВ. Тоді різницю можна подати на бюджетне відшкодування.

Звітність і сплата ПДВ

Подавати декларацію з ПДВ потрібно раз на місяць, тільки в електронному вигляді.

Діє правило: якщо були об'єкти оподаткування в поточному періоді або переносяться показники з минулих періодів, декларація подається. Якщо діяльність не велась і відсутні показники, які відображають у звітності, декларацію не подаєте (ст. 49 ПКУ).

Строки подання декларації. Раніше єдинники мали привілей: вони могли вибрати квартальний податковий період, але 23 травня набув чинності ЗУ № 466-IX, згідно з яким єдинники 3-ї та 4-ї груп теж зобов'язані подавати звітність раз на місяць.

Виходячи з цього, строк подання декларації — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.

Задекларований ПДВ треба сплатити протягом 10 календарних днів після останнього дня подання декларації (п. 203.2 ПКУ). 

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки