Один РРО на два підприємства, штраф за повторне порушення щодо РРО, перевірки Держпраці за наводкою ДПС

21 лютого 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Продаж товару без застосування РРО/ПРРО не є триваючим порушенням і невидача касового чека при кожному продажі визнається окремим порушенням.

Один РРО на два підприємства, штраф за повторне порушення щодо РРО, перевірки Держпраці за наводкою ДПС

РРО і продаж ліцензій на використання сервісу аналітики

ФОП-єдинник продає ліцензії на використання онлайн-сервісу з аналітики якості реклами та поведінки відвідувачів на сайтах клієнтів.

Оплату отримує в безготівковій формі із застосуванням платіжних карток / електронних платіжних засобів, у т. ч. через платіжну систему WayForPay. Перевищив ліміт доходу 1 млн грн в 2020 році.

Запитав у податківців, чи треба йому використовувати РРО. ДПС відповіла в індивідуальній консультації від 16.01.2021 р. № 174/ІПК/15-32-07-05-06.   

Одеські податківці висловилися, що вважають діяльність ФОП наданням послуг доступу до веб-сайтів в інтернеті на платній основі.

З 10.12.2020 р. набула чинності норма (п. 14 ст. 9 ЗУ «Про РРО»), за якою РРО не застосовують при розрахунках за послуги виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів.

Це означає, що при розрахунках виключно в безготівковій формі (шляхом переказу коштів замовниками з розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через банк або внесення через касу банку) чи за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування і/або сервісів переказу коштів застосовувати РРО і/або ПРРО необов'язково.

Чи можна застосовувати один РРО на двох підприємствах

Два підприємства зареєстровані за однією юрадресою, об'єдналися для досягнення спільної мети. Цікавляться, чи можна використовувати один РРО на двох, попередньо встановивши черговість (тиждень через тиждень, або по парних/непарних числах, або у вихідні/робочі дні тижня).

Податківці нагадали, що реєструють РРО в контролюючому органі на конкретний СПД і конкретний господарський об'єкт. Що відмічається в заяві на реєстрацію РРО.

Формою реєстраційного посвідчення № 3-РРО передбачено вказувати в ньому дані про суб'єкт господарювання, зокрема найменування й податковий номер.

ДПС зробила висновок, що РРО може використовувати лише той суб'єкт господарювання, який зареєстрував його в контролюючому органі. Тобто два підприємства не можуть використовувати один РРО.

ІПК ДПС від 25.01.2021 р. № 273/ІПК/99-00-07-05-01-06 

Коли застосовується повторний штраф щодо РРО

У 2021 р. діють штрафи для тих, у кого при перевірці виявили розрахункові операції, не проведені через РРО/ПРРО або проведені не на повну суму:

  • 10% вартості товару (робіт, послуг) за перше порушення;
  • 50% вартості товару (робіт, послуг) за кожне наступне порушення.

У податківців запитали, яке порушення вважається наступним.

Податківці зазначили, що оскільки продаж товару без застосування РРО/ПРРО не є триваючим порушенням і невидача касового чека при кожному продажі визнається окремим порушенням, то наступне незастосування РРО/ПРРО при продажі товарів (наданні послуг) є окремим порушенням.

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

Інакше кажучи, наступне незастосування РРО/ПРРО або невидача чека при продажі товару вважатиметься повторним порушенням.

А це означає, що, якщо при перевірці податківці виявлять факти неодноразових порушень вимог щодо застосування РРО/ПРРО, до СПД застосовуються фінансові санкції:

  • 10% вартості товару (робіт, послуг) за перше порушення;
  • 50% вартості товару (робіт, послуг) за кожне наступне.

Консультація в ЗІР, підкатегорія 109.20.

Звернення податківців не може бути підставою для позапланової перевірки Держпраці

ФОП оскаржив рішення про позапланову перевірку регіонального управління Держпраці та накладення штрафу за неоформлених працівників.

Позивач послався на те, що позапланова перевірка була призначена з порушенням законодавства. Адже серед підстав для її проведення немає звернення податкової інспекції (ст. 6 ЗУ № 877). 

А колегія суддів Верховного суду у своїй постанові від 09.02.2021 р. у справі № 822/620/17 вказала, що підставою для проведення перевірки Держпраці у ФОП послужило саме повідомлення від податківців, але його не можна співставити з будь-якою підставою, передбаченою у вичерпному переліку підстав для проведення позапланових перевірок у ст. 6 ЗУ № 877

Суд визначив, що ні в ЗУ «Про основні засади держнагляду», ні в іншому законі як акті аналогічної юридичної сили не передбачена така підстава для позапланової перевірки, як за зверненням юрособи. 

І зробив висновок, що Держпраці при перевірці вийшла за межі своїх повноважень.

Тому суд дійшов висновку, що в розумінні рішення КСУ від 09.07.1998 р № 12-рп/98 підзаконний акт не може застосуватися всупереч ЗУ № 877, установлюючи додаткову підставу для проведення перевірки, що заборонено безпосередньо положеннями ч. 2 ст. 6 ЗУ № 877

Мінфін оприлюднив проєкт типових форм для ведення обліку

Мінфін оприлюднив проєкт наказу «Про затвердження типової форми, за якою здійснюється облік доходів і витрат ФОП і фізособами, які провадять незалежну профдіяльність, та Порядку її ведення». 

Після затвердження типових форм втратить чинність Наказ № 481, яким затверджені форми та Порядок ведення книги обліку доходів і витрат ФОП на загальній системі.

З 01.01.2021 р. ФОП-єдинникам і незалежним професіоналам дозволили вести облік отриманих доходів у довільній формі, у зручному форматі, у паперовому або електронному вигляді.

А ФОП на загальній системі повинні будуть вести облік доходів і витрат у паперовому і/або електронному вигляді, мати підтвердні документи про походження товару. Книга для вас залишається чинною, доки Мінфін не затвердив типові форми для ведення обліку.

Коли типові форми з'являться, можна буде вести облік через кабінет платника.

Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році

У типовій формі врахована наявність обов'язкових відомостей за ст.ст. 177 і 178 ПКУ. Враховано включення до складу витрат амортизаційних відрахувань із веденням їх обліку та відображенням у типовій формі.

На підставі первинних документів за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, потрібно робити записи про отримані доходи й документально підтверджені витрати. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки