Грошова допомога ФОП через карантин, одержання оплат в неробочий час і чек РРО

29 листопада 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт від президента № 4429, яким передбачається виплата одноразової допомоги ФОП.

Грошова допомога ФОП через карантин, одержання оплат в неробочий час і чек РРО

Одноразова допомога підприємцям через карантин

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт від президента № 4429, яким передбачається виплата одноразової допомоги ФОП, а також працівникам юросіб, діяльність яких постраждала через припинення роботи у зв’язку з карантином.

Хто може претендувати на одноразову матеріальну допомогу в розмірі 8 тис. грн:

  • застраховані особи (платники ЄСВ) — це підприємці (які не є одночасно найманими працівниками);
  • застраховані особи — наймані працівники;
  • роботодавці-юрособи для виплати допомоги найманим працівникам (пропорційно скороченому робочому часу працівника, але не більше 8 тис. грн). Також передбачається разова компенсація витрат юросіб, понесених на сплату ЄСВ.

Кабмін окремо встановить перелік видів діяльності, які постраждали від карантинних заходів, але віце-прем'єр Михайло Федоров повідомив, що допомогу отримають ФОП і співробітники роботодавців, бізнеси яких належать до 6 категорій. Ось ці категорії КВЕД:

47 — «Роздрібна торгівля (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами)»;

55 — «Тимчасове розміщення»;

56 — «Діяльність із забезпечення стравами та напоями»;

59.14 — «Демонстрація кінофільмів»;

90 — «Діяльність у сфері творчості, мистецтва та розваг»;

93 — «Діяльність у сфері спорту, організації відпочинку».

Один із цих видів діяльності має бути основним (тобто  значитися першим) відповідно до Єдиного держреєстру на 31.10.20 р.

Надається виплата на підставі заяви, яку треба буде подати в електронній формі через Дію. Наразі подробиць немає, адже закон не прийнятий.

Кому з підприємців не нададуть допомоги:

  • якщо зареєстровані ФОП менше трьох місяців;
  • у 2020 р. сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці;
  • підприємницька діяльність за даними Єдиного держреєстру припинена.

А також підприємцям:

  • основний КВЕД яких на 31.10.20 р. не відносився до Переліку (який поки не затверджений);
  • які одночасно є найманими працівниками і ФОП.

Якщо надасте про себе недостовірну інформацію та отримаєте допомогу, ці гроші доведеться повернути в ПФУ в подвійному розмірі. Не повернете добровільно — доведеться це робити на підставі виконавчого документа.

Відстрочка використання РРО для всіх. Президент подав законопроект

У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроєкт № 4439 щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку й скасування норми про кешбек. 

Ліміт доходу, після перевищення якого обов'язково використовувати РРО, пропонують прив'язати до мінімалки. Замість 1 млн грн — 167 мінімальних зарплат.

Обов'язкове використання РРО всіма єдинниками пропонується перенести на 01.01.2022 р.

Крім ФОП, які ведуть діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування, вони зобов’язані використовувати РРО з 01.01.2021 р. Мова йде про:

  • продавців товарів і послуг через інтернет;
  • продавців ювелірних і побутових виробів з дорогоцінний металів і каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. 
  • торговців вживаними речами в магазинах (робота за кодом КВЕД 47.79);
  • продавців технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • ФОП, які продають ліки, медвироби, надають платні послуги в сфері охорони здоров'я.

Пропонується виключити норму про кешбек, за якою, якщо покупцю чек видали з порушенням, наприклад на неповну суму покупки або чек нефіскальний, він міг поскаржитися на продавця й отримати винагороду, якщо скарга підтвердиться. Планувалося, що ця норма вступить в силу з 1 січня 2021 року.

Одержання оплати в неробочий час і чек РРО/ПРРО

Податківці рекомендують при отриманні оплати в неробочий час застосовувати РРО/ПРРО на підставі банківської виписки про надходження грошей не пізніше наступного дня, при цьому дотримуватися хронології здійснення розрахункових операцій. Адже неможливо надати фіскальний чек, якщо покупець оплатив товар або послугу вночі. Про це сказано в ІПК ДПСУ від 27.10.2020 р. № 4437/ІПК/99-00-07-05-01-06.

При цьому податківці не зазначили, як бути, якщо наступний день — вихідний, а не робочий.

Податківці розповіли, як бачать відправлення фіскальних чеків через SMS, Viber, Telegram, WhatsApp

У своєму роз'ясненні в ЗІР податкова розказала, як відправляти електронний фіскальний чек ПРРО електронною поштою, через месенджер або SMS (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24).

На пристрої користувача повинна бути встановлена відповідна програма. Надсилається повідомлення від імені власника SIM-карти, про доставку фіскального чека від покупця надходить SMS-повідомлення.

СПД, щоб переконатися, що покупець отримав фіскальний чек, може направити на наданий покупцем абонентський номер (Viber, Telegram, WhatsApp) і електронну пошту повідомлення з вимогою зворотного інформування. При цьому податківці не уточнюють, що мають на увазі під такою вимогою.

Використання нефіскалізованого РРО після перевищення ліміту в 1 млн грн — порушення

У податківців запитали, чи можна після перевищення ліміту в 1 млн грн використовувати нефіскалізований РРО, і податківці відповіли — ні, це порушення.

Використовувати нефіскалізований РРО/ПРРО підприємець може за своїм бажанням, якщо його дохід за рік не перевищив 1 млн грн, він не торгує технічно складними побутовими товарами, що підлягають ремонту, лікарськими засобами й виробами медпризначення (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.06).

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки