Повернутий завдаток і дохід єдинника, КЕП для ПРРО

19 вересня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

У податківців запитали, чи можна отримати КЕП для програмного РРО без відвідування окремого пункту реєстрації.

Повернутий завдаток і дохід єдинника, КЕП для ПРРО

Повернутий завдаток не включають до доходу єдинника

Податківці роз'яснили, що сума завдатку, яку платник ЄП за договором надав як підтвердження зобов'язань, не включається до його доходу, якщо цю суму йому повернули. 

І нагадали, що завдаток повертають, якщо зобов'язання припинені до початку виконання або якщо їх взагалі неможливо виконати (п. 3 ст. 571 ЦКУ).

А якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок платежів, які має сплатити боржник, є задатком, то вона вважається авансом.

Підприємці дистанційно отримати КЕП для ПРРО не можуть

У податківців запитали, чи може керівник або посадова особа юрособи й ФОП, які мають поточний КЕП, отримати КЕП для програмного РРО без відвідування окремого пункту реєстрації.

Податківці відповіли, що керівник або посадова особа ЮО — може. Інструкція з дистанційного формування сертифікатів ПРРО для юросіб є на сайті ІДД ДПС у розділі «Отримання електронних довірчих послуг, у тому числі для програмних РРО», підрозділ «Підготовка документів і реєстрація», категорія «Електронна печатка для РРО (ЮО)».

А от ФОП — ні, вони мають звернутися в пункт видачі сертифікатів з реєстраційними документами. Консультація в ЗІР, підкатегорія 301.01.

КЕП: отримання, продовження, скасування

ПРРО запрацював після перезавантаження: чи повідомляти в ДПС про таку ситуацію

Податківці нагадали, що на період виходу з ладу ПРРО проведення розрахункових операцій не здійснюється до усунення несправностей. У податкову потрібно повідомити про несправність ПРРО, надіславши повідомлення за формою № 2 ПРРО.  

При цьому працездатність ПРРО оцінює сам користувач. А якщо робота ПРРО відновлена відразу після перезавантаження, тобто була короткострокова зупинка в роботі, такий ПРРО не вважається несправним. Надсилати в ДПС форму № 2 не потрібно.

Працівник не йде у відпустку і хоче грошову компенсацію: як бути роботодавцю

Держпраці роз'яснила роботодавцям, як діяти, коли працівник відмовляється йти в щорічну відпустку повної тривалості й вимагає грошову компенсацію за невикористану відпустку. 

Рішення про надання чи ненадання відпустки належить до компетенції роботодавця, а отже, він має право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.

А співробітники зобов'язані вчасно й точно виконувати розпорядження роботодавця (ст. 139 КЗпП). За невиконання працівника можна притягнути до дисциплінарної відповідальності.

Водночас ситуації, коли працівник не хоче використовувати щорічну відпустку повної тривалості й вимагає надати грошову компенсацію, враховані в ст. 24 ЗУ «Про відпустки».

За бажанням працівника частину щорічної відпустки можна замінити грошовою компенсацією, однак тривалість фактично використаної працівником частини щорічної відпустки не може бути менше 24 календарних днів (ч. 4 ст. 24 ЗУ «Про відпустки»).

Щорічна відпустка працівника підприємця

Так, якщо людина не хоче йти в щорічну відпустку на 30 календарних днів, їй один раз протягом двох років підряд можна виплатити грошову компенсацію за невикористану частину щорічної відпустки строком 6 календарних днів.

Керівник зобов'язаний видати наказ про надання відпустки таким категоріям працівників відповідно до строків, попередньо погоджених при складанні графіка відпусток.

У законодавстві не передбачений строк давності, після якого працівник втрачає право на щорічні відпустки, також немає заборони використовувати щорічні відпустки, вчасно не надані роботодавцем за попередні роки.

А от при звільненні, незалежно від підстав, співробітнику має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні щорічних відпусток.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки