Приймання оплат на підприємницьку картку і РРО

02 червня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

ФОП отримує оплати на карту «ключ до рахунку» і через POS-термінал: чи треба використовувати РРО після перевищення ліміту в 1 млн грн.

Приймання оплат на підприємницьку картку і РРО

Запитання: ФОП займається продажем взуття через інтернет, оплату отримує переказом на картку (покупцям дається номер картки «ключ до рахунку») або через особистий сайт (покупець оплачує на ту ж ключ-карту). Чи є такий спосіб оплати безготівковим розрахунком? Також маю шоурум, де стоїть POS-термінал і оплата потрапляє на рахунок. Виходячи з вищесказаного, чи потрібно дотримуватися доходу 1 млн грн, щоб не застосовувати РРО?

Оплати на картку ФОП, через сайт і POS-термінал

Із запитання зрозуміло, що оплати від клієнтів ви приймаєте трьома способами — переказом на картку, через інтернет- і торговий еквайринг.

Такі способи приймання оплат від покупців дозволені, але після перевищення ліміту в 1 млн грн вам усе одно доведеться використовувати РРО, і ось чому.

Податківці не раз надавали роз'яснення, що не використовувати РРО після перевищення ліміту в 1 млн грн можуть лише ті єдинники, які приймають виключно безготівкові оплати.

Що таке безготівкові оплати в розумінні ДПС:

  1. Гроші з розрахункового рахунку покупця переводяться на поточний рахунок продавця/виконавця. Тобто якщо ви виставляєте рахунок на оплату вручну або через спеціальну програму, а покупець оплачує його без застосування платіжних карток. Приміром, про це йдеться в ІПК від 28.03.2019 р. № 1303/ІПК/26-15-14-09-01-15.
  2. Покупець вносить оплату через банк для зарахування на рахунок ФОП-продавця.

Ви пишете, що приймаєте оплати через сайт на підприємницьку картку. Ми робимо висновок, що у вас підключений інтернет-еквайринг, можливо це LiqРау.

Після перевищення ліміту в 1 млн грн ви зобов'язані будете використовувати РРО.

ФОП на єдиному податку: ліміт в 1 млн грн і РРО

Яка позиція податкової стосовно використання РРО при прийманні оплат через еквайринг? На думку фіскалів, РРО використовувати треба, якщо оплати інтернет-магазин приймає платіжними картками через інтернет-еквайринг Fondy, Wayforpay, LiqРау, Portmone тощо, а покупцеві разом із замовленням обов'язково треба видати фіскальний чек (ІПК № 1368/6/99-99-14-05-01-15/ІПК, № 2449/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Чек РРО в такому випадку роздруковують на підставі банківської виписки з рахунку при відправленні товару покупцеві, не пізніше. У чеку можна вказати форму оплати: «картка», «інтернет-замовлення», «передоплата», «відповідно до замовлення» тощо.

Як приймати оплати в інтернет-магазині

А доставити оплачений товар покупцю можуть будь-яким способом: кур'єром, поштою, транспортною компанією.

Подібна консультація є й за 2020 рік, податкова продовжує стояти на своєму і в індивідуальних консультаціях наполягає: користувачі LiqРау мають застосовувати РРО після перевищення ліміту в 1 млн грн (ІПК ДПС № 1176/ІПК/10-36-05-06-20).

Ви вказали, що в шоурумі у вас установлений POS-термінал, тобто  ви приймаєте оплати картками. І ви не написали, але, швидше за все, приймаєте оплати і готівкою теж. А там, де є розрахунки готівкою, РРО після перевищення ліміту в 1 млн грн вам використовувати треба.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

Підприємець приймає оплати на зарплатну картку

Запитання: Продаю одяг через інтернет, зареєструвала КВЕД 47.91. Але картка, на яку приймаю оплати, у мене особиста (ще з минулої роботи картка була для виплати зарплати, нею і користуюся). Весь дохід від продажів в інтернеті, який надходить на цю картку, я відображаю в книзі обліку. Чи потрібно мені відкривати окремий рахунок для підприємця?

Для ведення підприємницької діяльності треба відкривати окремий рахунок ФОП. А використовувати особисті рахунки, у тому числі карткові, для отримання доходу від госпдіяльності не можна.

Як працювати з рахунком ФОП

Рано чи пізно фінмоніторинг банку зацікавиться, що за рух грошей на особистому рахунку, і може тимчасово заблокувати операції, втім цього може і не статися. 

У разі можливої перевірки податківці можуть вирішити, що доходи, отримані на зарплатну картку, — не від підприємницької діяльності, а доходи фізособи, з яких ви зобов'язані сплатити 18% ПДФО і 1,5% ВЗ. І вам довго доведеться переконувати у зворотному, робити звірки та доводити, що ви відобразили суми в книзі та декларації.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки