Розрахунки ФОП через POS-термінал: як включати в дохід

11 лютого 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Дата розрахунків через POS-термінал і дата надходження грошей на підприємницький рахунок різні, гроші можуть надійти на рахунок у строк до трьох банківських днів. Як відобразити в обліку ФОП на спрощеній і загальній системі?

Розрахунки ФОП через POS-термінал: як включати в дохід

Підприємець-єдинник

На спрощеній системі доходом ФОП вважаються гроші, які він отримав готівкою та на рахунок (п. 292.6 ПКУ). 

Дата доходу — це фактична дата надходження грошей у касу готівкою або на рахунок.

Торговий еквайринг: підключення, комісія, абонплата й облік

Інакше кажучи, коли мова йде про розрахунки через POS-термінал, дата надходження грошей на ваш підприємницький рахунок і вважатиметься датою отримання доходу. І вона може відрізнятися від дати безпосереднього продажу.

Запис у книгу обліку доходів ви робите в дату надходження грошей на рахунок. В окремих рядках вписуєте готівкові надходження і надходження на рахунок (листи ГУ ДФС у м. Києві № 1529/Л/26-15-12-02-14 і ДФС № 845/6/99-99-13-01-03-15/ІПК). 

Розглянемо приклад. Читач — ФОП на 2-й групі запитав: покупці оплачували товар платіжними картками через POS-термінал 28–31 грудня 2019 року, а гроші на рахунок надійшли тільки 3 січня 2020 р. Якою датою включати їх до доходу?

До доходу ви включаєте гроші на дату надходження на поточний рахунок. У річну декларацію з ЄП цю суму не включаєте. Задекларуєте її у звітності за 2020 рік.

А ФОП на 3-й групі включають їх у дохід за I квартал.

Що вважається доходом підприємця-єдинника

Тепер розберемося з питанням комісії, яку банк-екваєр стягує з транзакцій, проведених через термінал.

Гроші на рахунок ФОП ви отримуєте за мінусом цієї комісії, а її розмір можете подивитися в банківській виписці.

А от як відобразити суму операції — з урахуванням комісії чи без — податківці єдиної думки не мають, є дві позиції:

  1. Доходом є вся сума, яка надійшла на поточний рахунок, тобто без урахування комісії банку (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.04). Хоча фактично комісія є витратою підприємця, така сума не враховується при визначенні оподатковуваного доходу єдинника.
  2. Включати в дохід треба суму продажу, тобто з урахуванням комісії, незважаючи на те, що банк утримує її до надходження грошей на рахунок. Таку думку податкова висловлює в індивідуальних консультаціях, які потім полюбляє застосовувати до всіх платників, а не лише до тих, кому її надала (ІПК ГФС у м. Києві № 1665/Х/26-15-13-06-12-ІПК, ІПК № 845/6/99-99-13-01-03-15/ІПК і № 831/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК).

На 1–2-й групах не критично, покаже ФОП дохід за виключенням комісії банку чи з її урахуванням (тобто фактичну суму, що надійшла на рахунок).

А от на 3-й групі у разі перевірки податківці можуть закинути вам заниження доходу й донарахувати його заднім числом. Що призведе до необхідності доплатити ЄП.

Оскільки єдиної думки немає, рекомендуємо звернутися по індивідуальне роз'яснення в податкову і діяти, як розпишуть податківці.

Підтверджуйте кожну операцію первинними документами, оформляйте їх на суму покупки.

Первинні документи у підприємця

За неправильне заповнення книги — адмінштраф від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП). 

Підприємець на загальній системі

Хоча питання стосувалося єдинників, якщо раптом цю публікацію читатимуть ФОП-загальносистемники — ось інформація для вас.

Доходи підприємця на загальній системі

На загальній системі оподатковується чистий дохід (виручка мінус документально підтверджені витрати, пов'язані з госпдіяльністю) (п. 177.2 ПКУ). 

Податківці вважають, що при оплаті платіжною карткою ФОП графу 2 книги обліку доходів і витрат заповнює за підсумками дня на підставі інформації у фіскальних чеках, тобто  датою успішної авторизації картки покупця, а не за фактом надходження грошей на підприємницький рахунок (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.08).

Витрати підприємця на загальній системі

Розмір комісії банку-екваєра включаєте до витрат (пп. 177.4.4 ПКУ) і відображаєте в графі 8. Документом, що підтверджує витрати, у цьому разі буде виписка.

Якщо не згодні з такою позицією податківців, можете звернутися за індивідуальною письмовою консультацією.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки