Доходи підприємця на загальній системі

16 грудня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці на ЗС

Розібралися в нюансах визначення доходу в підприємців загальносистемників: чому це важливо, й які надходження в дохід не включають.

Доходи підприємця на загальній системі

Податковий кодекс говорить нам, що до доходу підприємця на загальній системі включають:

  • виручку, яка надходить на підприємницький рахунок;
  • готівкові гроші, які отримав сам підприємець або його працівник від клієнтів і покупців;
  • негрошову виручку в натуральній формі — приміром, контрагент може заплатити вам не грішми, а продукцією, або ви можете отримати її по бартеру;
  • передоплату, яку отримуєте від клієнтів і покупців;
  • штрафи й пені, що платять ваші контрагенти, коли порушують умови цивільно-правових договорів — не здали вчасно роботу, виконали її неякісно тощо.

Підприємець на загальній системі

Дохід у загальносистемника виникає на дату надходження грошей. Тому, якщо товари передані, послуги надані або роботи виконані, але клієнт не оплатив їх, ви не включаєте їхню вартість у дохід. А якщо оплату за товари або роботи ви отримали раніше, ніж надали результат покупцю, до доходу ви включаєте оплату на дату отримання грошей.

У кожного виду доходів свої особливості. А якщо — хай навіть через незнання — занизите чистий дохід і податківці це виявлять, вам донарахують ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, військовий збір і всі штрафи за несвоєчасну сплату податків, що випливають із порушення.

Що включається в дохід

Аванси й передоплати, які отримали від контрагентів за товари, роботи, послуги. Дарма, що ви ще не передали товар покупцю або не надали послуги — виручку ви вже маєте.

Покупці часто відмовляються від уже оплаченого товару й вимагають повернути аванс. У цьому разі вам потрібно зменшити дохід на суму повернення й указати її в графі 3 книги обліку доходів і витрат.

Бартер і взаємозалік. Це теж дохід, щоправда, негрошовий. Припустимо, ви маєте кафе, а контрагент виготовляє каміни й мангали. Ви надаєте йому приміщення й частування для корпоративу, а він замість оплати грішми виготовляє мангал для вашого літнього майданчика. За вартістю це рівні суми.

Тобто ви не перераховуєте одне одному гроші, а вирішили зарахувати взаємні вимоги. По суті, ви обміняли один товар на інший, а в дохід включаєте його вартість під час взаємозаліку. Такий взаємозалік оформляйте письмово.

Якщо ваш контрагент — єдинник, бартер і взаємозалік із ним не пройде: такі операції заборонені на спрощеній системі.

Дохід посередника. Якщо працюєте за договором доручення, комісії, агентським договором або договором транспортного експедирування, ваш дохід — винагорода, яку отримаєте за таким договором. На ваш рахунок може надійти і транзитна сума, яку треба перерахувати другій стороні договору. У складі доходу ви покажете всю суму виручки за посередницьким договором: і повну вартість проданих товарів, робіт або послуг, і вашу винагороду (див. консультацію в ЗІР, підкатегорія 104.08).

Посередницькі договори в підприємця

До витрат ви включите транзитні гроші, які перерахуєте замовнику посередницьких послуг. А у вас залишиться тільки сума винагороди за ваші послуги — це ваш дохід.

За договором комісії загальносистемник отримав від комітента товар на 25 тис. грн і продав його за 26250 грн. Його комісійна винагорода — 5% від суми, тобто 1250 грн, вони залишаться у ФОПФізична особа — підприємець-посередника в доходах. 25 тис. грн — виручка комітента, посередник перерахує йому ці гроші та відобразить цю суму у витратах.

Вартість товарів/послуг і ваша винагорода мають бути прописані в договорі, зафіксовані у звіті посередника й відображені в акті приймання-передачі послуг.

Доходи й витрати ви покажете також у книзі обліку доходів і витрат, а різниця в сумі винагороди (чистий дохід) потрапить у податкову декларацію.

Якщо для виконання умов договору вам треба залучати сторонніх фахівців, вартість їхніх послуг можете врахувати у витратах, але не забудьте про документи, що підтверджують витрати, — рахунки, накладні тощо (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

Безкоштовне отримання. Якщо отримали товари, роботи або послуги безкоштовно, їхню вартість треба включити в дохід на дату отримання. Вартість отримання — це їхня ринкова ціна (пп. 14.1.71 ПКУ).

Ви можете отримати товар у подарунок, одразу включати його вартість у дохід не потрібно. Але обов'язково це треба зробити на дату його реалізації.

А от безкоштовні послуги (роботи) зараховуються в дохід одразу — на дату отримання (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04). Це дата підписання акта приймання-передачі.

До доходу ви їх включаєте, тільки якщо безкоштовні товари (роботи, послуги) отримали як підприємець і документи на їх одержання оформлені на вас як ФОП. Інакше їхня вартість буде оподатковуватися за правилами, що діють для звичайних фізосіб.

Дохід у валюті. Якщо працюєте з контрагентами-іноземцями й отримуєте від них оплату у валюті, ця сума обов'язково перераховується в гривні за курсом НБУ на дату, коли гроші надійшли на валютний рахунок. Цією ж датою зробіть запис у книзі обліку доходів і витрат.

Валюту можете продати у будь-який час. 

Якщо продасте дорожче — позитивна курсова різниця буде вважатися вашим підприємницьким доходом і має потрапити до вашої податкової декларації (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

Норму щодо обов'язкового продажу 30% валютної виручки скасували 20.06.2019 р.

Прощений борг. Якщо у вас є заборгованість перед контрагентом і він вам її пробачив, вам потрібно включити в дохід суму прощеного боргу й сплатити з неї податки як зі звичайного підприємницького доходу. Наприклад, ви не оплатили куплений товар чи отримали передоплату, а послуги не надали, все це вважається заборгованістю. Пробачили вам цю заборгованість — у вас дохід (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

Комунальні платежі. Якщо здаєте в оренду приміщення й орендар відшкодовує вам витрати на оплату комуналки, інтернету, вивезення сміття в складі орендного платежу, то сума такого відшкодування потрапить у дохід. Але коли оплатите ці послуги, ви зможете включити їх у свої витрати (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.05).

Як здавати й орендувати нерухомість, якщо ти підприємець

Що не включається в дохід

Власні гроші. Ви можете зарахувати на свій підприємницький рахунок власні гроші, щоб сплатити податки, заплатити контрагенту за товар чи оренду. Таке зарахування не включають до складу доходу й не відображають у книзі обліку доходів і витрат, бо це не виручка підприємця (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

«Громадянські» доходи. Гроші, які ви отримуєте як звичайна фізособа і які не мають відношення до підприємництва, до доходу ФОП не включаються.

Яких надходжень це стосується: зарплата підприємця (так, ФОП може працювати за наймом і фрилансити у вільний час), грошові виплати, не пов'язані з роботою, якщо продали машину або отримали спадщину. Не треба включати до доходу ФОП, якщо отримали товари (роботи, послуги) як фізособа.

Усі ці доходи будуть оподатковуватися за загальними правилами для фізосіб: якщо дохід надавав податковий агент, то утримає податки він, якщо ж такого немає, то фізособа сплачує їх за підсумками декларації про доходи.

Помилкове зарахування. Контрагент може перерахувати вам на рахунок гроші помилково або більше, ніж потрібно. Такі суми треба повернути й обов'язково отримати від банку й особи, що перерахувала гроші, письмове пояснення, що вони надійшли на ваш рахунок помилково. Це буде підставою, щоб не включати такі суми в підприємницький дохід (консультація в ЗІР, підкатегорія 104).

Якщо помилково гроші перерахували ви й вам їх повернули, теж подбайте про документи, які обґрунтують помилковість перерахування, якщо не хочете включати повернення своїх же грошей у дохід.

Кредити. Якщо отримали кредит як підприємець і повернули гроші вчасно, включати до доходу ці гроші не треба.

Якщо весь кредит або частину суми не повернули у встановлений у договорі строк, суму неповернення доведеться включити до складу підприємницького доходу й сплатити з неї податки (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

Щоправда, є виняток: якщо кредит за вас погашатиме поручитель-юрособа, то таку суму ви маєте включити у свій дохід (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

Поворотна фіндопомога. Якщо отримали поворотну фіндопомогу, позику й за умовами договору повернули в обумовлений строк, то протягом строку дії договору сума допомоги не включається до складу доходу.

Якщо гроші не повернули, маєте включити їх у дохід і сплатити з них податок (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

Безповоротна фіндопомога. Суму такої допомоги підприємець отримує безповоротно й у дохід не включає. Податківці вважають, що така допомога не має стосунку до підприємницької діяльності, тому оподатковується ПДФО як додаткове благо. А отже, утримати з неї 18% ПДФО і 1,5% ВЗВійськовий збір повинен податковий агент при виплаті (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04).

ПДВ й акциз. Якщо ви платник ПДВПодаток на додану вартість , то суми податку в ціні товарів (робіт, послуг) не включайте в дохід (пп. 177.3.1 ПКУ). Суму акцизу теж у дохід не включайте, якщо ви продаєте в роздріб підакцизні товари.

Банківські відсотки. Мова про будь-які відсотки, які банк перераховує на ваш підприємницький рахунок. Податківці в цьому питанні суперечливі й дають різні роз'яснення.

Одні говорять, що нараховані на залишок коштів на поточному банківському рахунку ФОП відсотки не включаються в дохід, оскільки отримані не від підприємницької діяльності (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.11).

Інші — включили відсотки до виручки (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.04). Хоча відсотки не мають жодного відношення до підприємницької виручки. А виходить, і не повинні включатися в дохід ФОП, але стають доходом фізособи й оподатковуються за загальними для нього правилами.

Ми рекомендуємо отримати індивідуальну консультацію в податковій, щоб бути впевненими, що все робите правильно.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки