Штраф за відмову розрахувати покупця через POS-термінал, тестування працівників на COVID-19 та ПДФО

13 вересня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Держспоживслужба розповіла, що стало більше скарг споживачів на обмеження права на розрахунки платіжними картками.  

Штраф за відмову розрахувати покупця через POS-термінал, тестування працівників на COVID-19 та ПДФО

Бізнесу нагадали, як оштрафують за відмову розрахувати покупця через термінал

У Держспоживслужбі навели в приклад випадок, коли покупцю відмовили в праві розрахуватися за послугу через платіжний термінал, він поскаржився в Держспоживслужбу, її фахівці провели позапланову перевірку СПД, скарги підтвердилися, і бізнесмена оштрафували. 

У нагадали про відповідальність за ст. 23 ЗУ «Про захист прав споживачів».

За обмеження права споживача сплатити за покупку електронним платіжним засобом через термінал штраф — 8,5 тис. грн.

ПРРО від податкової не можна інтегрувати з бухгалтерською програмою

ДПС пояснила: безкоштовний програмний РРО від податкової поки не можна інтегрувати з бухгалтерською системою обліку підприємства. Але в принципі це можливо (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.24). 

Програмний РРО: еквайринг, КОРО, вибір рішення

ФОП веде діяльність не за податковою адресою: яку ставку ЄП застосовувати

Податківців запитали, яку ставку ЄП застосовувати на 1–2-й групах, якщо діяльність ФОП веде на території однієї сільської, селищної або міської ради, але не за місцем податкової адреси.

Податківці відповіли, що максимальна ставка:

  • для 1-ї групи — 10% від прожиткового мінімуму;
  • для 2-ї — 20% від мінзарплати.

При цьому платити податки і подавати звітність потрібно в ДПС за податковою адресою (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.04).  

На 1-й групі не можна торгувати в магазинах на ринках

Вкотре ДПС нагадала ФОП 1-ї групи, що на цій групі не можна продавати товари в магазині, розташованому на території ринку. Ви можете займатися роздрібним продажем товарів з торговельних місць на ринках і надавати побутові послуги населенню (п. 291.4 ПКУ). Консультація в ЗІР, підкатегорія 107.01.01. 

Торговельне місце — це площа для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (ваг, лотків тощо) і продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Магазини та об'єкти ресторанного господарства не належать до торговельних місць на ринках.

1-а група єдиного податку

Якщо вдруге за рік стали ФОП

ФОП вдруге протягом року зареєструвався у держреєстратора, при цьому зняти з обліку в ДПС його не встигли.

Податківці зазначають, що, незважаючи на це, податкова ставить його на облік за основним місцем обліку в день отримання відомостей про держреєстрацію ФОП датою внесення його даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером реєстрації повідомлення держреєстратора.

Також ДПС нагадала, що, оскільки такий ФОП не був знятий з обліку, його зобов'язання з остаточного розрахунку з податків за час першої реєстрації не припиняються. Консультація в ЗІР, підкатегорія 116.04.

Роботодавець оплатив тестування працівників на COVID-19: у яких випадках оподатковувати ПДФО

У ДПС запитали, чи оподатковувати ПДФО вартість безкоштовно отриманих послуг платником ПДФО у вигляді оплати роботодавцем тесту на COVID-19.

ДПС роз'яснила: згідно з пп. 165.1.19 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включаються кошти або вартість майна/послуг, наданих як допомога на лікування та медобслуговування, але тільки за умови документального підтвердження витрат, пов'язаних з наданням такої допомоги. 

Якщо умови пп. 165.1.19 ПКУ не дотримані — вартість послуг, безкоштовно наданих співробітникам у вигляді тестування на коронавірус, треба включити в оподатковуваний дохід таких працівників як додаткове благо та оподаткувати ПДФО. Консультація в ЗІР, підкатегорія 116.04.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки