Облік, податки і звітність у сільгоспвиробників 4-ї групи ЄП у 2021 році

27 січня 2021

СПД-сільгоспвиробники щороку підтверджують свій статус платника ЄП 4-ї групи, що для цього слід зробити.

Облік, податки і звітність у сільгоспвиробників 4-ї групи ЄП у 2021 році

Щоб стати платником ЄП 4-й групи або підтвердити статус єдинника, потрібно:

  1. Мати у власності/користуванні зареєстровані та правильно оформлені земельні ділянки сільгосппризначення і використовувати їх у госпдіяльності.
  2. Щоб у 2021 році залишатися на спрощеній системі, у юрособи частка сільськогосподарського товаровиробництва за 2020 рік має становити не менше 75%.
  3. ФОП — вести діяльність виключно в рамках фермерського господарства без найманих працівників і з урахуванням умов із пп. «б» п. 4 ст. 291 ПКУ.
  4. Подати в ДПС декларації за наявними сільгоспділянками.

75%-ва частка сільгоспвиробництва і форс-мажорні обставини
 

Умова про 75%-ву частку сільгоспвиробництва — обов'язкова для перебування юросіб на 4-й групі або її вибору, але є винятки.

Якщо в 2020 році зіткнулися з обставинами непереборної сили (форс-мажор), через які постраждали с/г об'єкти: заморозки, посуха, повінь, пожежа тощо, разом із податковою звітністю подайте рішення обласної ради про наявність таких обставин і перелік суб'єктів господарювання, що потерпіли внаслідок таких обставин (пп. 298.8.4 ПКУ).

Тоді вас не позбавлять статусу єдинника за частку сільгоспвиробництва менше 75% у загальному обсязі.

Як отримати або підтвердити статус сільгоспвиробника в 2021 році

СПД-сільгоспвиробники щороку підтверджують свій статус платника ЄП 4-ї групи.

Що для цього потрібно: подати декларацію з ЄП і відомості до неї в податкову за основним місцем реєстрації та розташуванням ділянок.

Відзвітувати про с/г ділянки потрібно і тим, хто набув статусу платника ЄП 4-ї групи:

  • новозареєстрованим сільгоспвиробникам;
  • новоутвореним шляхом злиття/поглинання/перетворення ЮО-сільгоспвиробників;
  • СПД-сільгоспвиробникам, які перейшли протягом минулого року на спрощену систему й обрали 4-ту групу ПЄ або змінили групу і ставку ЄП.

Для переходу на 4-ту групу або щорічного підтвердження статусу не пізніше 20 лютого 2021 року треба подати (пп.пп. 295.9.1, 298.8.1 ПКУ):

Юрособи на 4-й групі:

  • до ДПС за місцем перебування — декларацію з податку та відомості про наявність земельних ділянок на поточний 2021 рік за всією площею земельних ділянок, з яких стягується податок (сільгоспугідь — ріллі, косовиць, пасовищ, багаторічних насаджень), земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків і водосховищ);
  • до ДПС за місцем розташування ділянки — декларацію та відомості за кожною земельною ділянкою;
  • і за місцем перебування, і за місцем розташування ділянок — розрахунок частки сільгосптоваровиробництва.

ФОП не подають окремі декларації за місцем перебування земельних ділянок і розрахунок частки сільгоспвиробництва. Але повинні подати такі документи:

  • Декларацію з ЄП — за місцем реєстрації ФОП, у ній розраховується сума податку виходячи з усієї площі сільгоспугідь і/або земель водного фонду, яка перебуває у власності й користуванні такої особи та з якої сплачується ЄП;
  • Відомості (довідку) про наявність земельних ділянок (додаток до декларації з ЄП) — у податкову за місцем своєї реєстрації.

Строк подання звітності — не пізніше 20 лютого 2021 року.

Звітний період і перехідні моменти реєстрації

Звітний період у 4-ї групи — календарний рік (ст. 294 ПКУ).

Для новостворених ФОП-сільгоспвиробників звітний період починається з дня держреєстрації й триває до 31 грудня, а для сільгоспвиробників, які ліквідуються, — з початку року до дати внесення до реєстру запису про припинення діяльності.

Якщо ФОП протягом року подав заяву про перехід на 4-ту групу спрощеної системи, вперше звітність він подає протягом 20 календарних днів із дня подання заяви про перехід (пп. 298.8.1 ПКУ). А потім — стандартно раз на рік не пізніше 20 лютого звітного року.

Юрособи-сільгосптоваровиробники, створені шляхом злиття, приєднання або перетворення, вперше подати звітність мають протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем утворення.

Куди подавати: у ДПС за місцезнаходженням і за місцем розташування земельних ділянок (пп. 298.8.2 ПКУ). А на наступний рік підтверджують свій статус не пізніше 20 лютого.

Зміна групи ЄП і системи оподаткування у с/г виробників

Якщо в минулому змінювали групу ЄП або систему оподаткування, повторно повернутися на 4-ту групу можна, якщо пройшло два календарні роки (пп. 298.8.8 ПКУ).

Щоправда, ця норма не діє, якщо реєстрація єдинника 4-ї групи анульована за рішенням податкової (консультація в ЗІР, підкатегорія 108.02.01).

А якщо за власним рішенням залишили 4-ту групу раніше 2019 року, з 2021-го ви маєте право на неї повернутися.

Якщо протягом 2021 року надумали змінити групу ЄП з 4-ї на іншу або перейти на ЗС, враховуйте, що перехід можливий тільки з нового кварталу, з умовою, що сплатили ЄП за поточний рік у розмірі 25% річної суми податку за кожен квартал, протягом якого перебували на 4-й групі.

Наприклад, плануєте перехід з 4-ї групи ЄП на загальну систему з II кварталу 2021 року.

Ваші дії: подаєте річну звітність на 2021 рік не пізніше 20 лютого, потім до 22 березня (за 10 днів до початку нового кварталу) — заяву про відмову від спрощеної системи і платите 25% річної суми податку (за один квартал) відповідно до декларації.

Якщо вимушені залишити 4-ту групу через порушення умов перебування на ній, доведеться перейти на 3-ю групу або на загальну систему з нового кварталу. Заплатити 25% річної суми податку за кожен квартал, протягом якого перебували на 4-й групі.

Подати заяву про перехід треба не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому були порушені умови роботи на 4-й групі (пп. 298.8.6 ПКУ).

Звітність і нова форма декларації для 4-ї групи

Звітність з єдиного податку та ЄСВ об'єднали, і вперше її треба подавати за періоди 2021 року (наказ Мінфіну від 09.12.2020 р. № 752).

У новій декларації передбачений додаток № 2, у якому ФОП-фермерам потрібно буде заповнити відомості про нараховані суми доходу та ЄСВ, які раніше вказували у звіті з ЄСВ за формою Д5.

Не забувайте про статистичну звітність: для кожної галузі та форми господарювання (ФОП/ЮО) свій набір статзвітів, рекомендуємо звернутися в місцеві органи Держстату, щоб дізнатися, які звіти треба подавати саме вам, або самостійно перевірити себе за кодом ЄДРПОУ на сайті Укрстату.

Звітність по співробітниках: ЄСВ, ПДФО і ВЗ

З 2021 року щокварталу роботодавці мають подавати за найманими працівниками один Податковий розрахунок, який поєднує в собі відомості з ЄСВ, ПДФО та військового збору (форма затверджена наказом Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773). Раніше це були самостійні звіти Д4 і 1ДФ.

Форма звіту схожа на колишній звіт з ЄСВ, тільки з окремим додатком 4ДФ, у якому заповнюються дані з ПДФО та ВЗ.

Деякі дані у звіті тепер потрібно відображати по-новому:

  • дані з ПДФО та ВЗ у додатку 4ДФ подаються з помісячною розбивкою, а не загальною квартальною сумою, як було раніше. Тепер буде 3 додатки 4ДФ за кожним місяцем у кварталі;
  • військовий збір треба відображати за кожною особою в окремих рядках, як дані з ПДФО.

Уперше нову звітність треба буде подати за I квартал 2021 року, протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу, до 11 травня 2021 року. Подавати щомісячні Д4 із січня 2021 року вже не потрібно.

Сплата інших податків

4-а група ЄП звільнена від сплати земельного податку, рентної плати за спецводокористування і користування надрами для видобутку корисних копалин (пп.пп. 252.1.4–252.1.5 ПКУ).

 Але сільгоспвиробники можуть бути платниками:

  • акцизного податку, якщо реєстрували акцизний склад, наприклад. Тоді вам щомісяця потрібно подавати декларацію з акцизного податку;
  • екологічного податку, якщо ваші господарства — джерело забруднення. Як звітувати: подається квартальна декларація з екологічного податку;
  • транспортного податку, якщо є власні легкові авто вартістю понад 375 мінімальних зарплат кожне (у 2021 році це 2250000 грн) і віком до 5 років — раз на рік декларація з транспортному податку. Цьогоріч потрібно подати декларацію не пізніше 20 лютого на 2021 рік.

Які ділянки відображати у звітності

Об'єкт оподаткування для платників 4-ї групи — це площа сільгоспугідь / земель водного фонду, які перебувають у власності СПД або в користуванні на правах оренди.

Право власності або користування на такі ділянки має бути оформлене й зареєстроване.

Що мається на увазі під зареєстрованою ділянкою. Після того як дані про земельну ділянку включені в державний земельний кадастр і отримана виписка з ДЗКДержавний земельний кадастр, необхідно звернутися в місцевий ЦНАП або до нотаріуса для реєстрації права на земельну ділянку. У ЦНАП можна зареєструвати право власності, оренди, сервітут, суперфіцій, емфітевзис, обтяження на нерухоме майно і таке інше.

Після реєстрації в Держреєстрі прав на нерухоме майно відповідне право виникає, змінюється або припиняється.

Ділянки, на які ви не встигли оформити документи або які не встигли зареєструвати, не можна використовувати в госпдіяльності й включити в об'єкт оподаткування ЄП.

Якщо ви орендодавець і надаєте ділянки в оренду/суборенду:

  • орендарям — СПД на 4-й групі — відображаєте їхню площу у своїй звітності;
  • орендарям — іншим СПД (загальносистемникам або єдинникам не на 4-й групі) — включати у звітність з ЄП такі ділянки не потрібно, а платити з них земельний податок треба за загальними правилами (консультація в ЗІР, підкатегорія 108.02.05).

Якщо ви орендар або суборендар і орендуєте ділянки у єдинника 4-ї групи, у своїй декларації й додатку ці землі не відображаєте (пп. 295.9.6 ПКУ).

Пропонується нова методика нормативної оцінки земель

Ще в листопаді 2020 року Мінекономіки опублікувало проєкт постанови КМУ, у якій пропонує затвердити нову уніфіковану методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок з 2021 року.

За новою Методикою об'єкт нормативної грошової оцінки — це земельні ділянки та землі всіх категорій і форм власності в межах юрисдикції сільської, селищної, міської ради або території об'єднаної територіальної громади (чи їх частини).

За уніфікованим підходом визначати НГОНормативна грошова оцінка земель земельної ділянки потрібно як добуток площі земельної ділянки на норматив капіталізованого рентного доходу за одиницю площі, а також з урахуванням коефіцієнтів, що характеризують земділянки.

Формула для визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки (Цн) матиме такий вигляд:

Цн = Пд × Нрд × Км1 × Км2 × Км3 × Км4 × Кцп × Кмц × Кні

де

Пд — площа земельної ділянки, квадратних метрів;

Нрд — норматив капіталізованого рентного доходу за одиницю площі згідно з додатком 1 до Методики;

Км1 — коефіцієнт, що враховує розташування громади в межах зони впливу великих міст;

Км2 — коефіцієнт, що враховує курортно-рекреаційне значення населених пунктів;

Км3 — коефіцієнт, що враховує розташування громади в межах зон радіаційного забруднення;

Км4 — коефіцієнт, що характеризує зональні фактори місця розташування земельної ділянки;

Кцп — коефіцієнт, що враховує цільове призначення земельної ділянки згідно з відомостями Державного земельного кадастру;

Кмц — коефіцієнт, що враховує особливості використання земельної ділянки в межах категорії земель за основним цільовим призначенням;

Кні — добуток коефіцієнтів індексації нормативної грошової оцінки земель за період від затвердження нормативу капіталізованої рентного доходу до дати проведення оцінки.

Сільгосптехніка і земельні ділянки у формі 20-ОПП

У формі 20-ОПП треба подати в податкову інформацію з необоротних активів (матеріально-технічних ресурсів), які використовуєте в госпдіяльності.

У розділі 3, крім земельних ділянок, треба показати: трактори, сівалки, жниварки, плуги, комбайни, самохідні шасі та машини та ін. транспортні засоби, які використовуєте в роботі, — орендовані й ті, що належать вам.

На що орієнтуватися при заповненні форми:

Кожному об'єкту слід присвоїти тип об'єкта. На сайті ДПС є довідник типів об’єктів. У ньому знайдете цифрове значення вашого об'єкта. Наприклад, під кодом «580» іде «земельна ділянка», а під «703» — «трактор колісний». У довіднику може не виявитися точного найменування об'єкта, тоді вибирайте найбільш близький за змістом і призначенням.

Однотипні об'єкти з різним місцезнаходженням відображайте окремо в графах 6–8. Якщо у вас кілька ділянок або машинно-тракторних станцій за різними адресами, перелічіть їх, не пишіть «земельні ділянки» чи «гаражі».

Об'єкти в різних станах і з різними видами права на об'єкт відображають окремо. Є різниця, якщо об'єкт будується, тимчасово не експлуатується або непридатний до експлуатації, розпишіть ці об'єкти окремими рядками. Так само і з правом на об'єкт: уточніть за кожним — володієте, тимчасово використовуєте об'єкт чи він є вашою власністю.

Об'єкти рухомого і нерухомого майна, які підлягають держреєстрації та мають реєстраційний номер — окремо. Для земельних ділянок своя ідентифікація — кадастровий номер, для транспортних засобів — номер кузова тощо.

Для транспортних засобів місцезнаходженням буде адреса юрособи, адреса гаража або стоянки. ФОП може вказати свою адресу проживання.

Кілька однотипних об'єктів можна об'єднати, крім тих, що підлягають держреєстрації.

Декілька об'єктів, ідентичних за типом, місцезнаходженням, станом, видом права, можна об'єднати в одному рядку під одним з наявних найменувань об'єкта. Наприклад, якщо у вас склад і при ньому невеликий магазин у цій самій будівлі, їх можна вказати укрупнено «Склад». А от якщо на ділянці розташована нерухомість, потрібно окремо вказати дані про ділянку і про будівлю (п. 8.4 Порядку № 1588).

Не можна узагальнювати трактори, комбайни та іншу сільгосптехніку, адже ці транспортні засоби підлягають держреєстрації та мають унікальні реєстраційні номери.

Не застосовуйте принцип укрупнення до земельних ділянок. Кожну власну земельну ділянку, орендовану і таку, що перебуває в користуванні, в 20-ОПП відображайте окремо.

Коректно заповніть дані про ділянки, вкажіть кадастровий номер, код КОАТУУ, область, район, населений пункт і точну адресу. Якщо ділянка без адреси місцезнаходження, у графах 6–8 вкажіть інформацію з реєстраційних документів на об'єкт. Якщо і її немає — область, район, місто, район у місті, селище, село, де розташована ділянка.

Ділянка без кадастрового номера. За нею графу 12 не заповнюєте. Інформацію про таку земельну ділянку доведеться подавати в ДПС у паперовому вигляді, додавши копію документа, що підтверджує реєстрацію земельної ділянки в Державному кадастрі (п. 8.4 Порядку № 1588).

Автор: Олександра Джуріло, фінансовий аналітик

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки