З 1 жовтня аграрії зможуть придбати землю на аукціонах

04 жовтня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

З 1 жовтня аграрії зможуть придбати землю на аукціонах

Кабмін вніс зміни до Порядку ведення ЄРПН з 25 вересня.

Кабінет Міністрів України Постановою №1088 від 24.09.24. «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних» вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних (ЄРПН), затвердженого Постановою КМУ №1246 від 29.12.10. із змінами «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних». Зміни внесено з метою приведення Порядку у відповідність до Закону України №3706-9 від 09.05.24. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей експорту окремих видів товарів у період дії воєнного стану». Змінами пропонується доповнити Порядок новими пунктами:

  • операційний день для реєстрації ПН та/або РК, на який припадає граничний строк реєстрації ПН та/або РК, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин;
  • реєстрація ПН та/або РК, поданих для реєстрації у день, на який припадає граничний строк реєстрації ПН та/або РК, та надсилання квитанції здійснюється не пізніше наступного операційного дня з дня подання для реєстрації ПН та/або РК.

Щодо запровадження механізму скасування реєстрації ПН/РК в ЄРПН, у яких відображена операція з вивезення за межі митної території України товарів, до яких застосовано режим експортного забезпечення:

  • реєстрація ПН/РК та надсилання квитанції здійснюється протягом трьох операційних днів з дня їх подання для реєстрації; 
  • реєстрація ПН/РК скасовується через 30 календарних днів з дати реєстрації ПН, протягом яких на відповідні товари не було оформлено митну декларацію.

Постанова КМУ №1088 набула чинності 25.09.24.Якщо директор підприємства є ФОП, чим це загрожує?

Про це повідомив представник КМУ у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі:

Постанова КМУ №1246

Постанова КМУ №1088

Закон України №3706-9

З 1 жовтня всі платники ПДВ мають застосовувати нові форми ПН та РК.

Пресслужба Державної податкової служби України повідомляє, що з 01.10.24. набирає чинності Наказ Міністерства фінансів України №400 від 09.08.24. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», з урахуванням змін, внесених Наказом Міністерства фінансів України №418 від 28.08.24. «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 серпня 2024 року № 400», які опубліковано в «Офіційному віснику України» №82 від 25.09.24. Наказом Мінфіну №400 викладено у новій редакції, зокрема:

  • форму податкової накладної та внесено зміни до Порядку її заповнення, затверджених Наказом Мінфіну №1307 від 31.12.15. із змінами («Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної»);
  • форми податкової звітності з ПДВ та внесено зміни до Порядку їх заповнення і подання, затверджених Наказом Мінфіну №21 від 28.01.16. із змінами («Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість»).

Відповідно до положень пункту 46.6 ст. 46 Податкового кодексу України нові форми декларацій (розрахунків) застосовуються для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тобто, застосування форм, викладених у новій редакції, починається з:

  • 1 жовтня 2024 року - для податкових накладних та розрахунків коригування  кількісних та вартісних показників до податкових накладних, які з вказаного періоду платники направляють на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) (у тому числі і податкові накладні та розрахунки коригування кількісних та вартісних показників до таких накладних, які складені до 1 жовтня 2024 року та не зареєстровані в ЄРПН);
  • 1 листопада 2024 року - для податкової декларації з ПДВ, тобто яка подається починаючи із звітного (податкового) періоду за жовтень 2024 року.

Також, починаючи з 1 листопада 2024 року, за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Наказ Мінфіну №400

Наказ Мінфіну №418

Наказ Мінфіну №1307

Наказ Мінфіну №21

ДПС дізнаються про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном.

Державна податкова служба України повідомила про набрання чинності Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Багатостороння угода CRS) 28 червня 2024 року. У рамках цієї угоди ДПС отримає інформацію про стан банківських рахунків резидентів України за кордоном, а також цілий ряд фінансової інформації про учасників міжнародних груп компаній в розрізі іноземних юрисдикцій щодо сплати податків, обсягів доходів, видів діяльності, чисельності працюючих та багато іншого. Про це повідомила у Телеграм-каналі депутат Н. Южаніна:

«Перший обмін інформацією про фінансові рахунки відповідно до Загального стандарту звітності CRS із країнами-партнерами заплановано не пізніше 30 вересня 2024 року за друге півріччя 2023 року (перший звітний період). У подальшому звітним періодом вважатиметься попередній календарний рік»,- уточнила Н. Южаніна.

Докладніше:

Мінфін внесе зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку.

25.09.24. Міністерство фінансів України оприлюднило проект Наказу «Про внесення змін до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій», яким планує змінити Інструкцію про застосування Плану рахунків.

Законодавці приведуть Інструкцію, затверджену Наказом Мінфіну №291 від 30.11.99. із змінами «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування» у відповідність до чинного законодавства, зокрема, щодо відображення в бухгалтерському обліку господарських операцій з обліку коштів після закриття небанківськими надавачами фінансових послуг платіжних рахунків користувачів, а також господарських операцій, пов’язаних з необоротними активами, утримуваними для розподілу між власниками. Автори пропонують в Інструкції:

  • деталізувати описи рахунків 28 «Товари» і 68 «Розрахунки за іншими операціями»;
  • доповнити рахунок 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» субрахунком 676 «Кошти клієнтів за недіючими рахунками», а також кореспонденцію рахунку 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» за дебетом і кредитом.

У разі затвердження, цей Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Наразі приймаються зауваження та пропозиції до проекту Наказу, які можна надавати протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення на вебсайті Міністерства фінансів України. Про це повідомляє і видавництво «ligazakon» на своєму сайті.

Наказ Мінфіну №291

В Україні стартує програма е-резидентства для іноземців - uResidency.

Вже у вересні в Україні стартував повноцінний запуск програми uResidency -

е- резидентства для іноземців, які хочуть вести бізнес в юрисдикції нашої країни. Реалізація проекту дозволить Україні отримати додаткові надходження від податків е-резидентів та нові можливості для залучення інвестицій. uResidency - це спеціальний статус, що дає право іноземцям зареєструвати бізнес в юрисдикції України, отримувати дохід за межами України та автоматично сплачувати податки в Україні. Для е-резидентів діятимуть спеціальні податкові умови - усього 5% від суми доходу. При цьому сплата податків та формування звітності відбувається автоматично. Щоб отримати статус е-резидента не потрібно відвідувати Україну. Потенційний е-резидент повинен заповнити заяву через мобільний застосунок або на сайті е-резидентства України, відвідати українське консульство для ідентифікації та відкрити банківський рахунок. Згодом процедура ідентифікації буде теж цифровізована й доступна онлайн. На першому етапі очікується долучити близько 1000 е-резидентів. Фокус uResidency - на спеціалістах ІТ-сфери з Азії та Європи. Наразі послуга буде доступна для громадян Словенії, Індії, Пакистану і Таїланду із подальшим розширенням програми на інші країни.

Докладніше:

З 1 жовтня аграрії зможуть придбати землю на аукціонах.

З 1 жовтня стартують перші онлайн-аукціони у межах проекту «Земельний банк», які відкривають можливість прозорої оренди державних земель. Цей проект створює рівні умови для всіх учасників ринку, де кожен має можливість взяти участь в онлайн-аукціонах на справедливих умовах. Його мета - забезпечити нові можливості для розвитку сільського господарства. Кількість оголошених аукціонів з оренди державних земель постійно зростає. Наразі їх вже 65 і охоплюють вони 9 областей України. Найбільша кількість земельних ділянок зосереджена у Вінницькій, Запорізькій та Черкаській областях.Як правильно ФОП орендувати нерухомість та здавати її в оренду: ліміти, податки, заборони

На аукціонах представлені земельні ділянки від невеликих господарств у 2 га до значних масивів у 262 га. Стартова ціна оренди - від 9 тис. грн до 1,14 млн грн.

Докладніше:

Для молодих підприємців доступні гранти до 150 тисяч гривень.

У межах програми «Власна справа» молоді підприємці зможуть отримати грант до 150 тис. грн на відкриття власного бізнесу. Про це, кажуть в Мінекономіки, повідомила Перша віцепрем'єр-міністерка України - Міністерка економіки України Ю. Свириденко під час заходу «Друга річниця грантової програми «Власна справа». Гранти розміром до 150 тис. грн зможуть отримати молоді підприємці віком до 25 років із зобов'язанням зареєструватись ФОП. При цьому створювати робочі місця для них буде не обов'язково.

Проте через три роки такий підприємець зможе ще раз отримати грант від держави - вже за програмою «Власна справа» на загальних умовах у розмірі до 250 тис. грн, якщо створить не менше 2 робочих місць. Кабмін також розширив категорії отримувачів грантів у межах «Власної справи». Тепер їх можуть отримати дружини та чоловіки загиблих воїнів. Такий грант становитиме до 500 тис. грн. Уряд додав до переліку отримувачів грантів виробників вин та підприємців, які працюють на території активних бойових дій. Ще одна новація полягає в тому, що підприємцям  дозволили за грантові кошти брати в оренду водойми та купувати аквакультури для їх розведення.Що вважається доходом підприємця-єдинника

Докладніше:

Як дізнатися про нові рахунки для податків в e-кабінеті: алгоритм-нагадування.

Дізнатися про нові реквізити рахунків для сплати податків, зборів, ЄСВ та інших платежів до бюджету України платник податків може з таких джерел:

  • на офіційному вебпорталі ДПС в рубриці рахунки для сплати платежів;
  • у приватній частині е-кабінету в меню «Стан рахунків з бюджетом» платник податків має доступ до своїх особових рахунків зі сплати податків, зборів та інших платежів. При зверненні до цього меню відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по кожному виду платежу. Робота у приватній частині е-кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід до е-кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua , а також через офіційний вебпортал ДПС;
  • ·у контролюючого органу ДПС за місцем реєстрації або місцем здійснення діяльності.

Докладніше:

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки