Навіщо ФОП розрахункова книжка

13 червня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Розрахункова книжка — це нумеровані квитанції, продавець видає їх під час оформлення покупки, коли працює без касового апарата.

Навіщо ФОП розрахункова книжка

Коли використовують

Розрахункову книжку використовують у парі з КОРОКнига обліку розрахункових операцій. , коли РРОРеєстратор розрахункових операцій (касовий апарат). зламався чи на точці відключили електроенергію, щоб не зупиняти торгівлю й оформляти продажі. Або якщо працюєте без касового апарату, але з КОРО.

Можна не реєструвати КОРО й РКРозрахункова книжка, але тоді в разі поломки РРО не зможете торгувати, допоки не підключите резервний апарат.

Коли ФОП ведуть КОРО

У ряді випадків РРО  можна не використовувати, але треба використовувати РК і КОРО:

  • торгівля продтоварами — стосується єдинників. Це продукти: перероблені й ні, вода в пляшках, безалкоголка, сюди ж входять жувальні гумки й БАДи (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 109.01). Алкоголь теж належить до цієї категорії продуктів, але торгувати ним можна лише з РРО. Це стосується і торгівлі пивом у роздріб у пляшках і бляшанках;
  • пересувна торгівля — автомагазини, хот-доги й кава на колесах тощо;
  • торгівля на ринках і ярмарках. Виняток — торгівля в магазинчиках, кіосках, палатках, павільйонах, із контейнерів, розташованих на ринках.
  • надання турпослуг, проведення екскурсій, якщо розрахунки здійснюєте в приміщенні.

Весь перелік — у Постанові № 1336

ФОП на загальній системі: дотримуйтесь обсягу розрахунків — 500 тис. грн на рік. Коли перевищите ліміт, зобов'язані почати використовувати РРО в місячний строк після перевищення (п. 2 Постанови № 1336).

РРО: кому використовувати і як зареєструвати

Форма РК

РК — це квитанції, пронумеровані та скріплені, щоб не можна було вилучити корінці, не порушивши захист. У кожної квитанції своя серія й номер, без повторів. Використовувати треба форму № РК-1 (наказ Мінфіну № 13). 

Є спрощена форма № РК-2, але використовувати її можна в трьох випадках:

  1. Роздрібна торгівля / послуги на суму до 10 грн, окрім підакцизних товарів.
  2. Продаж квитків тривалого користування в міському транспорті й на приміських маршрутах (мова про проїзні на місяць тощо). Перевізники-єдинники не зобов'язані використовувати РК й КОРО, але на вимогу пасажирів зобов'язані видавати квитки (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.02).
  3. Якщо приймаєте в населення вторсировину й видаєте за це винагороду. Виняток — прийом металобрухту.

Як зареєструвати РК

Книгу з пронумерованими квитанціями реєструють у податковій, де ФОП перебуває на обліку. Подаєте заяву № 1-КОРО.

Заява на реєстрацію (форма № 1-КОРО)

Першу розрахункову книжку реєструєте разом із КОРО, наступні — за окремою заявою. Подати на реєстрацію можна відразу кілька РК.

Що вказати на реєстраційній сторінці: ПІБ підприємця і РНОКПП (додаток 6 до Порядку № 547).

ДФСДержавна фіскальна служба зареєструє книгу протягом 2 робочих днів, можуть відмовити, якщо наробили помилок у заяві.

Уже після реєстрації заповніть рядки реєстраційної сторінки: номер і дату реєстрації, вашу ДФС, серію й номер першого бланка, кількість бланків, номер засобу контролю. До початку використання заповніть реквізити в квитанціях.

Як заповнювати

Розрахункова квитанція — це корінець і відривна частина. Головне правило — дані в обох частинах мають збігатися: повна суму розрахунку, найменування і вартість товару, якщо торгуєте алкоголем і сигаретами, ставка й сума акцизного податку. Якщо ви — платник ПДВПодаток на додану вартість сума податку.

Заповнювати можна вручну або друкарським способом: спочатку корінець, потім відривну частину. Покупець вам гроші — ви йому товар і квитанцію.

Продавець зіпсував квитанцію — в корінці та відривній частині пише «Анульовано» й розписується.

Використовуйте квитанції за порядком, а в день, коли книга закінчиться, на реєстраційній сторінці поставте дату, підсумкову суму розрахунків за квитанціями.

Відображення повернень у РК

Коли покупець повертає товар або просить повернути гроші за послугу, повернення проведіть через РК зі знаком «−».

Якщо сума більше 100 грн, складіть акт про видачу коштів. У ньому вказують дані покупця (паспортні дані, якщо покупець фізособа, чи реквізити СПДСуб'єкт підприємницької діяльності (підприємці та юридичні особи) ), відомості про повернутий товар (послугу), суму, яку повертають, номер розрахункової квитанції, яка підтверджує купівлю товару (отримання послуги).

Як оформити повернення

Коли РРО не працює

На точці немає світла або апарат зламався — дістаєте КОРО й РК, продовжуєте роботу й записуєте суми розрахунків.

Коли касовий апарат запрацює, проведіть через нього всі операції, що були, поки він не працював. І сформуйте Z-звіт.

Готівку, яку зберігаєте на місці розрахунків, внесіть із позначкою «Службове внесення».

А з позначкою «Службова видача» в корінець записуєте готівку, яку СПД вилучає протягом робочого дня (п. 10 наказу Мін'юсту № 547).

Книги на РРО не реєстрували — приймати гроші від клієнтів із неробочим РРО вам заборонено.

Скільки зберігати РК

Зберігати розрахункові книжки треба три роки після дати закінчення, як і КОРО (п. 6 ст. 3 ЗУ «Про РРО»).

Податківці зауважують: якщо в СПД немає бухгалтера, до останньої сторінки КОРО треба підклеїти акти про видачу грошей і про скасування помилково проведених через РРО сум (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.07). Якщо є бухгалтерія — вона зберігає акти три роки.

Перереєстрація або скасування РК

Перереєструвати книжку треба, якщо змінилися паспортні дані чи податковий номер СПД, змінилася адреса точки або назва, виправляєте помилки на реєстраційній сторінці, змінилася сфера використання РРО.

Максимум через 5 робочих днів після змін подайте до податкової РК і заяву № 1-КОРО, поставте позначку навпроти «Перереєстрація» й напишіть причину.

Реєструють зміни протягом двох днів, порядок як при перереєстрації КОРО.

ДФС може скасувати реєстрацію РК, якщо виявить, що порушено цілісність контрольного засобу, або з'ясується, що пломба на вашій РК підроблена чи її номер не збігається з номером у реєстраційній заяві.

Скасування реєстрації КОРО (форма №3-КОРО)

РК втратили або зіпсували — повідомте про це в свою ДФС протягом 2 робочих днів, не пізніше.

Якщо РК або КОРО у вас вкрали, разом із заявою про скасування подайте до податкової документ від поліцейських — це підтвердить, що ви заявили про крадіжку (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.08).

Звітність

Форму № ЗВР-1 про використання КОРО й РК подаєте, якщо:

  • КОРО + РК на господиницю використовуєте при розрахунках. Звітуєте щомісяця. Заповнюєте в розрізі всіх КОРО, які використовували;
  • КОРО + РК на РРО. Подаєте, тільки якщо використовували РК, коли не працював касовий апарат (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.12).

Звіт з КОРО та РК (форма № ЗВР-1)

У складі звіту податківці зобов'язують СПД подати ще й довідку за розрахунковими квитанціями, які використовували (Порядок № 13). Незважаючи на те, що після відновлення роботи РРО дані за продажами через РК вносите в пристрій, а податкова все одно отримає за ними електронний звіт. 

Подаєте звіт до 15-го числа місяця, що настає після звітного. Якщо це вихідний або свято — переноситься на наступний робочий день.

Уточнюючий звіт № ЗВР-1 не передбачений (консультація в ЗІР, підкатегорія 109.12).

Штрафи

Податківці оштрафують, якщо з'ясується, що ви провели розрахунок через РК на неповну суму покупки або взагалі проводили розрахунки без РК. 1 грн — штраф за перше порушення, за кожне наступне — 100% вартості проведених із порушенням продажів (п. 1 ст. 17 ЗУ «Про РРО»).

Не використовуєте РК, хоча за законом повинні, або використовуєте незареєстровану книжку чи порушили порядок використання, не зберігали три роки — штраф 340 грн (20 НМДГ).

Прострочили подання звіту № ЗВР-1 або зовсім не подали — штраф 170 грн (п. 9 ст. 17 ЗУ «Про РРО»). Адмінштраф від 85 до 170 грн (ст. 1551 КпАП). Так само оштрафують за будь-які порушення готівкових розрахунків. За повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки