Трудові зміни 2024 року: останні новації КЗпП

24 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Трудові зміни 2024 року: останні новації КЗпП

Сьогодні наша країна переживає нелегкі сторінки історії. Незважаючи на повномасштабну російську агресію, у країні продовжують втілюватися в життя реформи та прийматися нові нормативно-правові акти. 15 травня набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України про правонаступництво у трудових відносинах". Пропоную розібрати головні акценти цього нормативно-правового акта.

Введено новітнє поняття «Передача суб'єкта господарювання» саме в розумінні КЗпП, яке визначено як зміна власника компанії, їх реорганізація, виділ, а також зміна власника/користувача майна або його частини, за яким стоїть організована група ресурсів, які застосовують роботодавець (роботодавець – фізична особа) ), зі збереженням КВЕДу, що проводиться відчужувачем. Таким чином, просте зміна фізичної чи юридичної особи, яка контролює підприємство, не впливає на трудові відносини. Статутний капітал. Як з цим працювати?

Але це було раніше. А ось реорганізація та організована група ресурсів – це вже цікаві новели. Простіше кажучи, якщо бізнес буде переведено на нову юридичну особу, яку, наприклад, буде виділено з існуючого, або якщо буде відчужено виробничі потужності підприємства на іншу особу, трудові відносини повинні зберегтися.

Безперечно, тут виникає багато питань і залежатиме від того, як розвиватиметься застосовна практика, але новела цікава.

Цей Закон став наслідком постійно зростаючого акценту на захист працівників підприємств в умовах постійної зміни їхніх власників.Говорячи про захист, мається на увазі створення стабільних та надійних умов праці у процесі передачі підприємства у власність іншій особі. Крім того, Закон також спрямований на захист інтересів працівників підприємств через діалог та узгодження всіх деталей із профспілками.

Отже, серед основних положень ухваленого Закону слід зазначити такі:

  • До термінології було додано такі поняття як «відчужувач», «набувач» та «передача підприємства», а також тлумачення цих термінів.
  • Створення та регламентування процедури правонаступництва у трудових відносинах.
  • У процесі передачі бізнесу всі аспекти трудових відносин працівників та відчужувача (попереднього власника підприємства) переходять до набувача (нового власника підприємства).
  • Усі умови співробітництва та функції органу первинної профспілкової організації зберігаються навіть після передачі бізнесу новому власнику. Відповідно покупець зобов'язаний виконувати ті ж умови, що й були до моменту передачі бізнесу.
  • Більше того, протягом 10 днів з моменту передачі бізнесу новому власнику відчужувач та покупець повинні повідомити обраний орган первинної профспілкової організації про: дату передачі бізнесу; причини такого рішення; правові наслідки цього процесу для співробітників компанії, а також будь-які заходи, що вживаються стосовно співробітників.
  • Після передачі підприємства новому власнику про будь-які зміни в умовах праці для працівників необхідно обов'язково повідомляти протягом наступних двох місяців.• Якщо працівник підприємства був звільнений через зміни умов трудової угоди, вся відповідальність за закінчення трудової угоди з таким працівником покладена на роботодавця.

Розірвання трудового договору

Серед іншого, 25 квітня Верховна Рада України ухвалила законопроект №7731 про внесення змін до Кодексу законів про працю України про встановлення додаткової підстави для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.ФОП 3 група: актуальна інформація для діяльності у 2024 році

Таким чином, згідно з нормативно-правовим актом, який буде анонсований через три місяці з моменту публікації, тепер із працівником може бути розірвано трудовий договір внаслідок підстав:

  • Неналежна поведінка працівника чи невиконання ним встановлених обов'язків для підприємства. Дані положення вказані у частині другій статті 142 КЗпП.
  • За результатом рішення суду після доказу провини у скоєнні злочину проти засад національної безпеки України. Виняток у разі - звільнення від відбування покарання із призначенням випробувального терміну.
  • У новому нормативно-правовому акті передбачено зміни другої частини статті 142 КЗпП. Вони стосуються правил внутрішнього розпорядку поведінки у компанії чи підприємстві. Тобто Закон формально регламентує умови комунікації із працівниками, що передбачає таке:
  1. за наявності на підприємстві інформації з обмеженим доступом, даних, що мають стратегічне значення для оборони країни, її національної та економічної безпеки, або будь-яких даних про об'єкти критичної інфраструктури працівник зобов'язаний підписувати документ про нерозголошення.
  2. праціники зобов'язані надавати повну інформацію про зв'язки з фізичними особами, які на перманентній основі перебувають на території держави-агресора або тимчасово окупованої території України.За задумом законодавця, законопроект No7731 покликаний регламентувати правила поведінки в компаніях, які мають стратегічну важливість для національної чи економічної безпеки України. Окрім того, особливу увагу було приділено об'єктам та операторам критичної інфраструктури, де працівникам приділяється підвищена увага.

Висновок

Як можна зауважити, загалом зміни до КЗпП стосуються актуальних сьогоднішніх проблем. Про важливість захисту трудових відносин у контексті критично важливих компаній годі й казати, адже в нашій країні вже понад два роки повномасштабна війна. Тому реалії диктують зміни, хоча може комусь здатися, що вони запізнилися.

Про взаємини працівників та нових власників підприємств у процесі передачі бізнесу багато говорилося раніше. Прийняття змін до Кодексу законів про працю України має суттєво спростити цей процес та полегшити зміни як для працівників, так і для нових власників. Якщо перші не отримають чітких та надійних умов праці, другі не зможуть отримати дієздатне та повноцінно працююче підприємство.Первинні документи ФОП

Таким чином, зміни виглядають досить привабливо, проте їхня результативність покаже час.

Не можна, звичайно, не згадати про досить широкі зміни у трудових відносинах у контексті військового права, але це цілком окрема тема, яка потребує окремого поглибленого пояснення.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки