Які кадрові документи і де зберігати в період війни

21 квітня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Які кадрові документи і де зберігати в період війни

Які кадрові документи і де зберігати в період війни: відповідь Державної служби з питань праці.

Управління інспекційної діяльності у Запорізькій області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці перелічило, які кадрові документи треба вести під час воєнного стану та де їх зберігати.

Вказано, що роботодавець самостійно визначає порядок роботи кадрових служб на підприємстві, а також перелік  кадрових документів, які будуть вестися на період воєнного стану ( ст. 7  Закону України №2136-9 від 15.03.22. із змінами   «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».)

Серед обов’язкових документів інспектори вказали: штатний розпис, правила внутрішнього розпорядку, табель обліку, накази з кадрових питань, особові картки працівників, трудові книжки та журнал обліку руху трудових книжок, графік відпусток, трудові договори, посадові інструкції.Все про ФОП на 3 групі у 2023 році

Оптимально зробити цифрові копії документів, які доцільно розмістити на декількох носіях у різних регіонах (жорсткі диски комп’ютерів, флеш-накопичувачі, зовнішні  жорсткі диски, картки пам’яті),зберегти в хмарних сховищах (google-диск, файлообмінники, тощо).

Це убезпечить від втрати документів у разі фізичного знищення одного з носіїв. 

Взяти до уваги небанківським надавачам платіжних послуг, емітентам електронних грошей!

ДПС України повідомляє, що з 01.04.23. відповідно до п.69.2 ПКУ небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані надсилати до  контролюючих органів, в яких вони перебувають на обліку, повідомлення про відкриття чи закриття рахунків/електронних гаманців платників податків.

Порядок подання таких повідомлень регулюється Наказом Мінфіну України №721 від 18.08.15. із змінами «Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/ закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів».

Керуючись Порядком, небанківські надавачі платіжних послуг можуть подавати повідомлення про відкриття/закриття рахунків в електронній або паперовій формі, встановленими додатком 1 чи 2.

Емітенти електронних грошей подають повідомлення в паперовій формі згідно додатку 2 (до завершення запровадження форм електронних повідомлень про відкриття/закриття електронних гаманців).

Інформуємо, що згідно з п.69.17 підрозділу 10 розділу 20 ПКУ щодо всіх рахунків/електронних гаманців, відкритих/закритих у період дії воєнного, надзвичайного стану на території України -платники податків, визначені п.69.1 ПКУ, зокрема, небанківські надавачі платіжних послуг/емітенти електронних грошей зобов’язані направити до контролюючих органів повідомлення для отримання від контролюючих органів повідомлення про взяття рахунків/електронних гаманців на облік не пізніше одного місяця з дати припинення або скасування цих станів.

Наказ України №721 

Пільги з оплати на землю, податку на нерухомість й звільнення від звітування біженців: прийнято Закон.

Верховна Рада України 11.04.23. прийняла в цілому законопроект №7632 від 03.08.22. «Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення оплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно».

Закон включає дві важливі норми:

  • щодо врегулювання питання про перелік територій, що звільняються від оплати податку на землю, на нерухомість, 4-групи єдиного податку та мінімального податкового зобов’язання.

Нагадаємо, що ДПС не визнає Перелік територій бойових дій та ТОТ від Мінреінтеграції для податкових пільг.

  • щодо звільнення від обов’язку подання декларації про майновий стан тих фізичних осіб, які отримували виключно пільгові доходи.

Це стосується передусім подання декларації біженцями, які отримували у 2022 році допомогу від іноземних держав.

Як пояснив Голова Комітету ВРУ Д. Гетманцев у своєму Телеграм-каналі:  «Верховна Рада підтримала законопроект №7632.Серед важливих норм, про які окремо, біженці, що отримували допомогу за кордоном від іноземних держав та організацій, звільняються від обов’язку декларування.

Також законом остаточно виправлена колізія щодо переліку окупованих територій. Відповідний перелік, затверджений Мінреінтеграції буде застосовуватись податковою в повному обсязі».ФОП 2 група: зміни у 2023 році, ліміт доходу, податки та звіти

Всі ці зміни мають бути підписані Президентом і опубліковані в офіційних джерелах. Тільки після цього вони почнуть діяти.

Верховна рада України підтримала звільнення від ПДВ та мита ввезення товарів для безпеки та оборони.

10.04.23. Верховна Рада прийняла за основу та в цілому два важливих законопроекти щодо підтримки потреб оборони:

Законопроект №9061 від 24.02.23. «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання/ввезення товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану».

Законопроект №9062 від 24.02.23. «Про внесення змін Митного кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану».

Про це повідомив  Д. Гетманцев у своєму  Телеграм-каналі: «Законопроекти передбачають звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів оборонного призначення, визначених  згідно  п.29 ч.1 ст.1 Закону України № 808-9 від 17.07.20. із змінами «Про оборонні закупівлі».

Закон України №808-9 від 17.07.20. із змінами « Про оборонні закупівлі».

Роз’яснення щодо особливостей заповнення довідки-розрахунку на виплату заробітної плати: ДПС України. 

Пунктом 4 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних  інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого Наказом Мінфіну №291 від 16.09.22. із змінами «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати», визначено, що довідка-розрахунок на виплату заробітної плати складається  платником ЄСВ за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

З метою упередження помилок, що виникають під час складання довідки- розрахунку, ДПС надала роз’яснення  щодо її складання, а також приклади заповнення.

Прес-служба ДПС. 

З 01.05.23. для реєстрації в Єдиному Державному реєстрі потрібно буде подавати нові форми заяв.

Міністерство фінансів України затвердило нові форми для реєстрації в ЄДР. Вони почнуть діяти з 01.05.23.

З метою удосконалення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб –підприємців та громадських формувань Міністерством юстиції України прийнято Наказ №1158/5 від 29.03.23. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України».

Відповідно Наказу форми заяв викладено у новій редакції, які почнуть діяти з 01.05.23. 1 група ФОП 2023: вимоги, ліміти доходу, дозволені види діяльності

Що вважається безнадійним податковим боргом та як здійснюється його списання у період дії воєнного стану в Україні?

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що безнадійним податковим боргом вважається:

  • податковий борг платника податків, визначеного в установленому порядку банкрутом;
  • податковий борг фізичної особи, яка визнана в судовому порядку недієздатною, безвісно відсутньою або оголошена померлою, у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом;
  • податковий борг фізичної особи у разі недостатності майна, на яке може бути звернуто стягнення згідно із законом;
  • податковий борг фізичної особи, яка понад 720 днів перебуває у розшуку;
  • податковий борг платника, стосовно якого минув строк давності, встановлений п.102.4 ст.102 ПКУ;
  • податковий борг платника, що виник внаслідок форс-мажорних обставин.

 

Списання безнадійного податкового боргу здійснюється територіальними податковими

органами згідно з вимогами ст.101 ПКУ та відповідно до Порядку списання безнадійного

податкового боргу платника податків, затвердженого Наказом Мінфіну України №220

від 28.07.22. «Про затвердження Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків».

Докладніше.

Наказ Мінфіну №220 

Програмні продукти «Парус», АТ «Ситроникс» та «1С» заборонили в Україні на 10 років.

Україна офіційно ввела санкції проти низки російських  «ІТ» –компаній.

15.04.23. Указом Президента В. Зеленського №227/2023 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». уведено в дію Рішення РНБО від 15.04.23. «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

До списку під санкції потрапили: «Компания ВК», «Яндекс»,«1С» та Програмні продукти «Парус» і АТ «Ситроникс», які спеціалізуються на автоматизації компаній, як і «1С».

Згідно з документом, обмеження набувають чинності з 15.04.23. і діють протягом 10 років.Також передбачено блокування активів, повне припинення торгових операцій та запобігання виведенню капіталів за межі України.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки