Які території не охоплює військове звільнення від податків та що каже Міністерство фінансів

02 травня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Території активних бойових дій (далі – АБД), на які не розподіляється військове звільнення (далі – ВО): неоднозначна думка Мінфіну.

Які території не охоплює військове звільнення від податків та що каже Міністерство фінансів

Лист Мінфіну від 29.12.2023 No 11230-09-62/37196

Щоб застосувати законодавство про ВО від податків на землю, нерухоме майно, а також екологічний податок, необхідно проаналізувати підрозділ 2 розділу І Переліку № 309*. Підрозділ 3 розд. I Переліку No 309 застосуємо лише в плані надання послуг і не має відмінних рис у плані оподаткування.

На чому ґрунтується звільнення. У період, доки не скасовано ВП, згідно із законом платники податків забезпечені деякими пільгами:

Подібні пільги діють на (І) території, де ведуться АБД та (ІІ) та на тимчасово окуповані території держави.Перекази на карту, які не оподатковуються: найпоширеніші види доходів, які не підлягають оподаткуванню

Існують нюанси у Переліку No 309, який передбачає підстави для звільнення з податків. Для того, щоб визначиться, чи СХ має право на ВО, потрібна регламентація Переліком No 309.

У Податковій службі не раз про це повідомляли та детально роз'яснювали громадянам (БЗ 106.07, 111.05 та 117.06).

Варто не забувати, ще менше року тому Список No 309 був іншим.Ось такий був його зміст до середини липня 2023 року:

у розд. І вказувалися:

  • Території ВБД - підрозділ 1;
  • Території АБД - підрозділ 2;

у розд. ІІ був детальний тимчасово окупованих територій України.
У нас у зв'язку з таким порядком виникає логічний висновок, що в даному Переліку під дію ВП потрапляють території, обумовлені в підрозділі 2 розділу І (території АБД) та розд. ІІ (тимчасово окуповані). Оскільки такий висновок є розумним та зрозумілим.

31.07.2023 Мінреінтеграції (наказом від 13.07.2023 No 199) запровадило коригування до Переліку No 309. І тоді вже розд. І Переліку No 309 ознаменувався черговий підрозділ 3, а в ньому перебуває перелік територій АБД, на яких регламентуються державні електронні інформресурси.

І тут маємо логічно варто запитати, а чи охоплює ВП ті території, які вказуються у підрозділ. 3 розд. І Переліку No 309?

Але у Податковій службі поки що не коментують цей предмет обговорення. Не було зрозуміло, чому так відбувається, поки не було опубліковано листа з позицією на питання, що турбують громадян. Фіскали не горіли бажанням взяти на себе відповідальність.Співробітник не з'являється на роботі: чи можливе звільнення за прогул?

Як це коментують у Міністерстві фінансів? У своєму листі Уряд зазначає, якщо територію включають до зони АБД, де активні державні електронні інформресурси, ту, що вказується в черговому підрозд. 3 розд. І Переліку No 309, то на цю територію зведення військових пільг не є раціональним.

І тут уже Кабмін піднімає цілий перелік аргументів, щоб прояснити ситуацію:

  1. ПКУ (точніше пп. 69.14, 69.16 та 69.22 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) розширює ВО від податків лише на ті території, що є в АБД або на тимчасово окуповані території. Це слід розуміти як те, що не вказано окремих факторів, таких як активність або відсутність державних комп'ютерних інформресурсів на цих територіях;
  2. анонсування у Переліку No 309 території АБД, де активні електронні ресурси, на їхню думку, має на меті надати деякі послуги і тут не йдеться про податки;
  3. дати початку БД, зазначені для територій АБД, де активні електронні ресурси, не відповідають датам старту БД, зафіксованих для територій, де йдуть АБД (підрозд. 2 розд. I Переліку № 309);
  4. з погляду Уряду, до територій АБД, де регламентуються електронні ресурси, внесені ОТГ, які мають відношення до територій ВБД, на які не розподіляється ВО.

Що важливо, адже фіскали по суті, як стверджують у Міністерстві фінансів, не противилися розширенню військових пільг на території АБД, де діють електронні ресурси. Проте Міністерство фінансів не поділяє ліберальну точку зору, а на своїх ресурсах каже фіскалам, що право на пільги мають лише території, наведені в підрозділ. 2 розд. І Переліку No 309, і це виключно території із «чистої» зони АБД. Ну, і на територію АБД, на якій активні комп'ютерні інформресурси (підрозд. 3 розд. І переліку № 309), ВО не охоплює.

Що ми маємо? В Уряді стверджують, що, наприклад, певні прикордонні громади Сумщини, Херсонська громада (вони якраз наведені у підрозд. 3 розд. І Переліку № 309), які постійно перебувають під ворожим вогнем, не отримують.

Що цьому можна протиставити, на нашу думку? Таку думку Уряду в жодному разі не можна приймати. Виходячи з їхніх вказівок, немає можливості скористатися законними пільгами, які вони самі затвердили.

Просто порівняйте:

1.) у ПКУ справді йдеться про те, що ВО охоплює території АБД або тимчасово окуповані, зазначені у Переліку No 309. І, головне, ніде у ПКУ не зазначено, що маються на увазі саме території, які зафіксовані у підрозділ. 2 розд. І.
Основний аргумент у тому, щоб мати пільги - бути впровадженим у перелік територій АБД.  А ось те, що це лише розділ, в якому записані території АБД, або розділ, де наведені території АБД, на яких активні комп'ютерні інформресурси, передумов для пільг немає;Співробітника було відновлено на робочому місці: які будуть проблемні наслідки та ситуації

2.) у Переліку No 309, а також у постанові Кабміну від 06.12.2022 No 1364 (для чого власне у Мінреінтеграції анонсували Перелік No 309) не зазначено, що підрозділ. 3 розд. І ознаменувався лише у зв'язку з наданням конкретних послуг та не йдеться про передумови оподаткування. ПКУ стверджує: коли встановлюються території, які, судячи з Переліку № 309, перебувають у зоні АБД, тільки на них розподіляється ВО. Території, зафіксовані підрозд. 3 розд. І, перебувають у зоні АБД, та й пільги також їх стосуються;

3.) Мінфін проте вирішив зіставити дати скасування АБД, наведені в підрозділ. 2 розд. І Переліку No 309, з датами старту АБД, зафіксованими в підрозд. 3 розд. І Переліку No 309. Ну і природно, що вони не були однаковими.

Та й як їм бути однаковими? Якщо окремі території потрапили під АБД, де функціонують комп'ютерні інформсервіси (підрозд. 3 розд. І), могли раніше не значиться у «чистій» зоні АБД (підрозд. 2 розд. І). Тут варто не забути про вказану вище Херсонську громаду:

  • з 01.03.2022 та до 11.11.2022 громада була тимчасово окупована;
  • З 11.11.2022 по 01.05.2023 вважалася в зоні ВБД;
  • з 01.05.2023 р. перейшла до зони АБД, на яких працюють державні комп'ютерні інфомресурси;

4.) Мінфіну ж упевнений, що окремі території, зазначені у підрозділ. 3 розд. І та занесені до зони АБД, де активні комп'ютерні інформресурси, також вказуються у підрозділ. 1 розд. І, тобто там, де повідомляється про території ВБД.
Не складно порівняти і інформацію з підрозділу. 1 та 3 розд. І Переліку No 309, що підштовхує нас до висновків, і вони такі. Однозначно підрозд. 3 розд. І немає територій, які одноразово обумовлені й у підрозділ. 1 розд. І.

У підрозд. 3 розд. І зазначаються окремі території, що раніше підпадали під зону ВБД, проте їх із документів видалили. А ось після цього з'явилися в зоні АБД, де діють комп'ютерні інформресурси.

Висновок

Якщо підсумувати все раніше викладене, варто висловити нашу думку. Усі території, що впроваджені у підроз. 3 розд. І Переліку No 309, мають право на військові пільги. Але, раптом, у Кабміні й надалі стоятимуть на тій самій позиції, доведеться зіткнутися з підприємцями з територій з підрозділу. 3 розд І Переліку No 309, наприклад, з м. Очаків. 

Адже Очаківська громада зараз у зоні АБД із 24 лютого 2022 року. Спочатку (з 24.02.2022 та до 01.06.2023) вони були просто в зоні АБД (підрозд. 2 розд. І Переліку No 309), а потім (з 01.06.2023 і понині) були переміщені до зони АБД, де активні електронні.

Необхідно уточнити у них, наскільки в плані АБД були зміни, чи поменшало руйнувань, бомб і обстрілів через те, що на їхній території стартували роботу електронні ресурси.Зарплата працівника ФОП у 2024: терміни виплати, оподаткування, платіжні документи

По суті коментарів Мінфіну усі фізособи та СГ Очаківської громади (а також інших громад, де ведуться АБД та які перебувають під вогнем ворога) втрачають ВО від плати за землю, податку на нерухомість, екологічного податку тощо.

Навіть фіскали вже поділяють таку точку зору (див. лист ДПСУ від 01.02.2024 № 574/ІПК/99-00-04-01-04, ІПК та роз'яснення, від 6 лютого 2024 року на сайті ДПСУ).

І в уряді, і в Податковій міркують, що на список територій, зафіксованих підрозділ. 3 розд. І Переліку No 309, не діє ВО щодо плати за землю, податку на нерухомість та екоподаток.

Але водночас регламентація Переліку No 309 не настільки вузька, ніж для фіксації звільнення від сплати даних трьох. Адже у ньому укладено звільнення від сплати сільськогосподарського ЄП та МНО, вивільнення ФОП — єдинників груп 1 та 2 від сплати авансового внеску щодо ЄП, фіксація звільнення від РРО-відповідальності, а також здійснення перевірок.

Тут постає питання: чи передбачаються ці різновиди військових пільг біля, наведені подразд. 3 розд. І Переліку No 309? Але всі відповідальні органи з цього приводу не промовили жодного слова.

На нашу думку, цей фіскальний підхід у ДПСУ з великою ймовірністю продовжать проштовхувати в плані звільнення від внесення сільськогосподарського ЄП та МНО. Оскільки в таких різновидах вивільнення наголос робиться власне на внесення територій до зон АБД.

Ну, а щодо регламентації інших різновидів пільг (внесення авансових внесків ФОП груп 1 і 2, РРО-відповідальності та перевірок) цей же метод, на нашу думку, не вдасться поширити. Оскільки наголос у таких випадках йде на сам підсумок внесення території до такої, де проводяться будь-які бойові дії (і можливі, і активні) чи ймовірна окупація. Як підприємцю оформити працівника

Навіть коли фіскали та Уряд будуть вважати, що подібні пільги не розширюють свою активність на території, де проводяться АБД та діють комп'ютерні інформресурси, а маються на увазі лише території ВБД, то це буде повна дискримінація та порушення головного з основних принципів податкового обліку – рівності усіх платників перед законом (п.п. 4.1.2 ПКУ).

І хай, після такого висновку Мінфіну, як у вище згаданому листі, чекати можна на щось, але велике, що ДПСУ не дадуть ходу розширювати цю парадигму цього листа на всі факти, де податкової нормативки чи Закон про РРО відсилаючи на такий Перелік.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки