Чи застосовуються обмеження по розрахункових операціях через термінал

06 жовтня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Чи застосовуються обмеження по розрахункових операціях через термінал

З’явилися  нові довідники податкових пільг.

Державна податкова служба України на своєму сайті оприлюднила оновлену версію довідника пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 28.09.2023.:

  • Довідник податкових пільг №120/1 , що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг №120/2.

У довідниках №120/1 та №120/2 надано перелік пільг з податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.Як спростити життя “спрощенцям” ФОП

Оновлено форми декларації з рентної плати та екологічного податку.

Мінфін наказами: №487 від 07.09.23. « Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з рентної плати» та №488 від 07.09.23. «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» вніс зміни до форм декларації з рентної плати та декларації з екологічного податку. З форм декларацій та додатків до них виключено:

  • рядки щодо визначення суми пені та приміток до них щодо порядку обчислення суми пені;
  • позицію «Ця частина Податкової декларації заповнюється посадовими особами контролюючого органу».

Накази №487 та №488 наберуть чинності з дня офіційного опублікування. 

Інструкцію про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку буде оновлено.

Наказом Мінфіну №18 від 12.01.23. « Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» внесені зміни до НП(С)БО №25 « Спрощена фінансова звітність». Змінами передбачено, що з 17.02.23. юридичні особи 3 групи на ЄП ведуть бухгалтерський облік та складають фінансову звітність за правилами, прийнятими для підприємств відповідно своєму розміру, а не системи оподаткування. Тож вже зараз виникла необхідність внести зміни до Інструкції про застосування Плану рахунків та до Інструкції застосування спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку.

На сайті Мінфіну опубліковано відповідний проект Наказу « Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

В Інструкцію про застосування Плану рахунків внесуть такі зміни:

  • виключено норму, за якою підприємства, що ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до законодавства, можуть застосовувати спрощений План рахунків;
  • доповнено, що для обліку окремих видів запасів, підприємство може застосовувати більш ніж один натуральний вимірник (тонна/літр, штуки/квадратний метр, тощо);
  • конкретизовано призначення рахунку №13 «Знос (амортизація) необоротних активів».

Також будуть внесені зміни до Інструкції застосування спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку:

  • виключено норму щодо застосування цього Плану рахунків підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства;
  • на рахунку №26 «Готова продукція» буде вестися також облік сільськогосподарської продукції;
  • рахунок №96 «Інші витрати» стане рахунком №97;
  • рахунок №13 тепер матиме назву « Знос (амортизація) необоротних активів.  

Проект Наказу розглядається законодавцями.

Наказ №18

НП(С)БО№25

Клієнти ПриватБанку відправлятимуть  SWIFT- перекази за кордон та по Україні за єдиними тарифами.

Приват Банк зробив для своїх клієнтів більш доступною відправку SWIFT-переказів як за кордон, так і по Україні. Відтепер для закордонних та внутрішніх переказів діє єдиний тариф - 0,5% від суми, але не менше ніж 5 UAH і не більше 100 USD +12 USD ( у гривневому еквіваленті за курсом НБУ).

Як повідомив член Правління з питань роздрібного бізнесу Д. Мусієнко, єдиний тариф для SWIFT – переказів по Україні є вдвічі нижчим за раніше діючий, а максимальна сума комісії зменшена у 5 разів. При цьому, Приват Банк не нараховує комісії за надсилання SWIFT- переказів на купівлю товарів для ЗСУ та оплату лікування.ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів

Також Приват Банк зробив більш зручним керування грошовими та SWIFT- переказами через Приват 24. Новий функціонал меню «Перекази» дозволяє у Архіві переказів за пару кліків повторити відправку раніше проведеного переказу, відкоригувати переказ.

Чи застосовуються обмеження по розрахункових операціях через термінал?

Головне управління ДПС у м. Києві повідомляє, що порядок ведення касових операцій у національній валюті України юридичними особами (крім банків) та їх підрозділами незалежно від організаційно- правової форми та форми власності, органами державної влади та органами місцевого самоврядування під час здійснення ними діяльності з виробництва, реалізації, придбання товарів чи іншої господарської діяльності, фізичними особами, які здійснюють підприємницьку діяльність, визначається Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ №148 від 29.12.17. із змінами.

Відповідно до п.6 розділу 2 Положення №148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою - у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) гривень включно;
  • з фізичними особами – у розмірі до 50 000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.

Обмеження, встановлені п.6 розділу 2 цього Положення, стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Згідно ст.1 розділу 1 Закону України №1591-9 від 30.06.21.  із змінами «Про платіжні послуги», електронний платіжний засіб- платіжний інструмент, реалізований на будь-якому носії, що містить в електронній формі дані, необхідні для платіжної операції та/або здійснення інших операцій, визначених договором з емітентом.

Платіжна картка- електронний платіжний засіб у вигляді пластикової чи іншого виду картки. З огляду на вимоги вказаних вище норм законодавства, повідомляємо, що обмеження щодо граничної суми розрахунків готівкою не поширюється на розрахунки, які проводяться із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток).

Постанова Правління НБУ №148

Закон №1591-9

Податківці назвали особливості зберігання пального для генераторів.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує, що Законом України

№2836-9 від 13.12.22. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України»  доповнили ст.18 Закону України №481/95 –ВР від 19.12.95. із змінами «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального». Тому, під час дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування:

  • cуб’єкт господарювання може зберігати до 2000 літрів палива для заправки електрогенератора без дозвільних документів. І це стосується кожного об’єкта, де встановлено генератор;
  • при потребі у зберіганні більше, ніж 2000 літрів пального на кожному з об’єктів, де використовується генератор, необхідно попередньо подати до органу ДПС, декларацію про провадження господарської діяльності із зберігання пального. У декларації, крім інформації про платника податків, має бути вказана загальна місткість резервуарів та ємностей, у яких зберігатимуть пальне та їх місцезнаходження. Декларацію можна подати у довільній формі відповідно до ст.42 ПКУ.

Якщо в період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення чи скасування податківці дізнаються, що суб’єкт господарювання зберігає понад 2000 літрів пального без ліцензії та за відсутності поданої декларації, то  для нього передбачена відповідальність за ст.17 Закону України №481/95-ВР за здійснення зберігання пального без ліцензії.

Нагадаємо, що зберігання пального для електрогенераторів внесені в електронний реєстр суб’єктів господарювання, які мають право зберігати таке пальне без ліцензії. Саме тому, суб’єкти господарювання, об’єм складів яких більше 2000 літрів обліковуються за деклараціями. Суб’єкти господарювання з меншими потребами мають повідомити ДПС про зберігання пального для заправки генератора.

Докладніше:

Закон №2836-9

Закон №481/95-ВР

Податковий кодекс України

Аграрії будуть отримувати компенсації від держави за розмінування землі.

За даними Мінекономіки держава буде компенсувати частину або повний об’єм витрат на розмінування земель стратегічних підприємств та сільськогосподарських земель.

Такий підхід повинен суттєво прискорити очищення земель на тих ділянках, на яких це можливо. На даний час аграрії в Україні вже використовують 120 тис. га розмінованих земель.Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

В Міністерстві розробляється механізм компенсації аграріям та стратегічним підприємствам витрат за розмінування. Пропонується наступний підхід, що якщо аграрна або інша компанія через Prozorro закуповує послугу розмінування, отримує цю послугу та відповідний сертифікат від офіційно ліцензованого оператора, в такому разі держава буде повністю або частково компенсувати витрати. Пілотний конкурс із продажу послуг розмінування вже відбувся на Житомирщині. Держава зекономила 100 тисяч гривень бюджетних коштів.

Зазначається, що в бюджеті на 2024 рік закладено на потреби розмінування 2 млрд грн. Кошти планується спрямувати на підтримку  сільгосппідприємств, які купуватимуть послуги з розмінування через аукціон. Це стимулюватиме розвиток ринку послуг та   пришвидшить розмінування країни.

Мобільний застосунок «Моя податкова» у смартфоні.

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцев повідомив у своєму Телеграм-каналі, що мобільний застосунок «Моя податкова» від ДПС вже доступний користувачам. Застосунок можна завантажити на телефони  на платформі Android чи на IOS. Це простий і зручний інструмент для отримання електронних сервісів податкової служби, сплати податків з використанням платіжних систем.

У розділі «Послуги» можливі:

  • пошук марки акцизного податку;
  • пошук фіскального чека;
  • направлення запиту на отримання відомостей про суми виплачених доходів;
  • подання Податкової декларації про майновий стан і доходи (податкова знижка).

У розділі «Мої дані» застосунку можна отримати інформацію про:

  • адресу реєстрації та фактичне місце проживання;
  • об’єкти оподаткування;
  • обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР);
  • стан розрахунків з бюджетом.

У розділі «Повідомлення» можна переглянути:

  • квитанції;
  • відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків;
  • інформацію з ДРФО про джерела/суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку та військового збору;
  • листи контролюючого органу.

Мобільний застосунок доповнюватиметься новими можливостями відповідно до потреб платників податків.

 Де ППР –податкове повідомлення-рішення.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки