ЦПД з особою з інвалідністю: що з податками та ЄСВ

06 серпня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

ЦПД з особою з інвалідністю: що з податками та ЄСВ

Компанія виплачує дохід за ЦПД (далі Цивільно правовий договір) особі, яка має інвалідність, за надані послуги. Як грамотно розрахувати податки на такий дохід? Чи передбачено пільги щодо ЄСВ щодо такого працівника. Давайте разбираться.

Розглянемо 2 ситуації, коли стороною ЦПД з надання послуг / виконання робіт з компанією виступатиме особа з інвалідністю. Перший випадок, коли

ЦПД укладено просто з фізособою, а другий випадок – коли ЦПД оформлено з ФОП, який має інвалідність.Договори ЦПХ з фізичними особами

ЦПД із звичайною особою з інвалідністю

Правила обкладення ПДФО та ВС винагороди з ЦПД, укладеного з особою, яка має інвалідність чи ні, не залежать від цього статусу. За даними причин утримання ПДФО (п.п. 164.2.2 ПКУ) за ставкою 18% та ПС за ставкою 1,5% (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ) з доходу за ЦПД, який нараховується особі з інвалідністю відбувається за загальними підставами.

Щодо ЄСВ, - тут теж «інвалідний» статус особи, яка надає послуги/ виконує роботи, також не має значення. За цими причинами, компанія (ФОП) при нарахуванні виплати за ЦПД особі з інвалідністю застосовується загальна ставка ЄСВ – 22%. Це корелюється із нормою ч.5 ст.8 Закону №2464.

Проте виняток становлять компанії всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, а саме УТОГ та УТОС. Вони застосовують ставку 5,3% при нарахуванні ЄСВ з ЦПД, незалежно від того, чи володіє особа інвалідністю чи ні, яка виконує роботи/надає послуги з ЦПД (ч. 14 ст. 8 Закону № 2464).

Це правило виконується за наявності осіб з інвалідністю не менше ніж 50% від загальної кількості працюючих та фонду оплати – не менше ніж 25% від суми витрат на оплату праці.

Важливо пам'ятати! Пільгова ставка ЄСВ (8, 41%) СГ застосовуватимуть лише щодо зарплатних доходів співробітників з інвалідністю, а саме тих, з якими оформлені трудові угоди.

ЦПД із ФОП, які мають статус інваліда

У цьому питанні слід зазначити, що факт наявності у ФОП інвалідності не має жодного впливу на проведення оподаткування компанією з ДПД. Проте слід звернути увагу до інші аспекти.

Якщо співробітництво відбувається з ФОП-загальносистемником, то при прийнятті робіт/послуг СГ не утримує з його доходів ПДФО та ЗС. Однак ФОП зобов'язаний пред'явити копію паперу, який доводить його держреєстрацію як ФОП, а саме вилучення або витяг з ЄДР (див. п. 177.8 ПКУ, п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, БЗ 104.12).

Якщо співпрацюємо з ФОП-єдинником, то слід не забувати про те, що дохід, з якого виплачується ЄП, не слід оподатковувати ПДФО та ЗС. Папером, що підтверджує факт перебування ФОП на ЄП та обрані останнім КВЕДи, вважається вилучення з реєстру платників ЄП, копію якого слід пред'являти компаніям та ФОП, з якими СГ має господарські відносини (див. БЗ 107.05). 

За відсутності підтверджень, перерахованих вище, слід утримувати з його доходу за ЦПД ПДФО та ЗС на загальних підставах.Аутсорсинг та аутстафінг: що таке і як працює

Що стосується ЄСВ, його не слід нараховувати за ЦПД, оформленим з ФОП (незалежно від системи оподаткування), відповідно до робіт/послуг, що виконуються за подібною угодою, КВЕД, наведених у ЄДР (п.1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464). Фіскали у БЗ 201.10 вказують на необхідність надання витягу з ЄДР.

За відсутності зареєстрованих КВЕДів, які відповідають роботам/послугам, які були отримані від ФОП, слід нараховувати на суму винагороди за ЦПД ЄСВ за ставкою 22%, як із звичайною фізособою.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки