Держпродспоживслужба зможе блокувати сайти нечесних продавців

12 травня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Держпродспоживслужба зможе блокувати сайти нечесних продавців

Воєнний стан та загальна мобілізація будуть продовжені ще на 90 діб.

02.05.23. Верховна Рада України прийняла проекти законів від 01.05.23.:

  • №9259 «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».
  • №9260 «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації».

Законопроектами пропонується продовжити строк дії воєнного стану та строк проведення загальної мобілізації в Україні з 05 години 30 хвилин 20 травня 2023 року строком на 90 діб, тобто воєнний стан і загальна мобілізація будуть продовжені до 18 серпня 2023 року. Витрати підприємця на загальній системі

Довідник УКТ ЗЕД буде оновлено.

Верховна Рада України 02.05.23. прийняла законопроект №9184 від 05.04.23.«Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо приведення кодів УКТ ЗЕД у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України».

Законом пропонується привести окремі коди товарів УКТ ЗЕД, зазначені у ст.282, 287 та розділі 21 «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу, у відповідність з Українською класифікацією товарів ЗЕД, затвердженою Законом України №2697-9 від 19.10.22. «Про Митний тариф України».

Митний кодекс України

Закон України №2697-9 

Товари оборонного призначення звільнено від оподаткування податком на додану вартість та мита.

 28.04.23. Президент В. Зеленський підписав закони №3019 та №3020.

Закон №3019-9 від 10.04.23. «Про внесення змін до підрозділу 2 розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання ввезення товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану».

Закон №3020-9 від 10.04.23. «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів для потреб безпеки і оборони у період воєнного стану».

Законами передбачено звільнення від оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України та постачання на митну територію України товарів оборонного призначення, визначених такими відповідно до п.29 ч.1 ст.1 Закону №808-9 від 17.07.20. із змінами «Про оборонні закупівлі».

Крім того, вдосконалено норми для забезпечення можливостей оперативного рішення потреб оборонних структур і для забезпечення їх ефективної діяльності.Як підприємцю завищити свій прибуток

Закони набувають чинності з 3 травня 2023 року. 

Держпродспоживслужба зможе блокувати сайти нечесних продавців.

Комітет з питань економічного розвитку на засіданні 28.04.23. схвалив у другому читанні євроінтеграційний законопроект  №6134 від 05.10.21. «Проект Закону про захист прав споживачів».

Основні положення законопроекту:

  • імплементовані директиви та регламенти ЄС у сфері захисту споживачів;
  • поширено дію закону на сферу харчової продукції в частині економічних прав споживача;
  • визначені права та обов’язки споживачів в електронній торгівлі;
  • передбачено запровадження Єдиного державного веб-порталу для споживачів у сфері електронної комерції;
  • визначено перелік інформації про продукцію та суб’єкта господарювання, яку він повинен надавати при здійсненні електронної торгівлі.

Держпродспоживслужбі надано право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до веб-сайтів суб’єктів господарювання, які використовують нечесну підприємницьку практику та порушують законодавство про захист прав споживачів та інше. 

Штрафи за використання патріотичної та воєнної тематики.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9216 від 18.04.23. «Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за незаконне введення в обіг на ринку України продукції, що містить символіку військового спротиву Українського народу російській збройній агресії».

Законопроект пропонує встановити відповідальність за використанні патріотичної та воєнної тематики: Кримінальний кодекс доповнити ст.299-1, зокрема:Як безкоштовно обміняти долари старого зразка на нові

  • незаконне введення в обіг продукції, що містить символіку військового спротиву Українського народу російській агресії штраф від 1000 до 3000 НМДГ;
  • ті самі дії повторно від 3000 до 8000 НМДГ та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;
  • ті самі дії вчинені службовою особою від 10000 до 15000 НМДГ з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Внести зміни до Законів України:

  • ч.5 ст.16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань» (ВВР), 2003,№31-32 ст.263 із змінами, доповнити забороною з використання у назвах юридичних осіб патріотичної та воєнної тематики;
  • ч.2 ст.5 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» ( ВВР),1994,№7, ст.36 із змінами,  викласти у новій редакції;
  • внести зміни до ст.8 Закону України «Про рекламу» (ВВР),1996,№39,ст.181 із змінами, заборонити рекламувати товари у назві яких використовується символіка патріотичної та воєнної тематики.

Кримінальний кодекс України

Розрахунки картками фізичних осіб з бізнесом не обмежені сумами.

Державна податкова служба нагадує, що обмеження готівкових розрахунків між фізичними особами та ФОП і суб’єктами  господарювання регулює Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ №148 від 29.12.17. із змінами «Про затвердження Положення про ведення касових операції у національній валюті в Україні».

Суб’єкти господарювання можуть проводити розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою – у розмірі до 10 000 (десяти тисяч) гривень включно;
  • з фізичними особами у розмірі до 50 000 (п’ятидесяти тисяч) гривень включно.

Таке обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою платіжного інструменту.

Також фізичні особи мають право здійснювати розрахунки готівкою:

  • із суб’єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами у розмірі 50 000 (п‘ятидесяти тисяч) гривень включно;
  • між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 (п’ятидесяти тисяч) гривень включно.

Платежі на суму, яка перевищує 50 000 гривень, проводять шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення та/або переказу коштів на рахунки.

Так, як п.6 та 7 розділу 2 Положення №148 обмежують тільки готівкові розрахунки, то суб’єкти господарювання мають право розраховуватись у безготівковій формі за допомогою електронних платіжних засобів ( POS- термінал, інтернет-еквайринг) упродовж одного дня за одними або кількома платіжними документами з фізичними особами та ФОП без обмежень суми протягом одного дня.

Громадяни України, які знаходяться в інших країнах понад 183 дні, можуть одночасно мати статус податкового резидента України та країни перебування.

Про позицію ДПС повідомила у своєму Телеграм-каналі депутат Н.Южаніна:

«Позиція ДПС України: Українці, які отримали тимчасовий захист в інших країнах світу та перебувають в цих країнах понад 183 дні, при дотриманні умов, визначених пп.14.1.213, п.14.1. ст.14 ПКУ, залишаються резидентами України. Разом з тим локальне податкове законодавство іншої країни може визнати українців резидентами країни перебування.

Міжнародні двосторонні договори про уникнення подвійного оподаткування передбачають правила розподілу прав оподаткування певних видів доходів між країною-резиденцією платника податків та країною перебування.

Якщо обидві країни вважають особу своїм податковим резидентом згідно з локальним законодавством, а сама особа вважає, що це не відповідає положенням міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, вона може подати заяву про розгляд своєї справи до компетентного органу України або іншої країни, яка буде вирішуватись за процедурою взаємного узгодження.Податки для блогерів у 2023 році

Відповідно до міжнародного договору  буде проведено відповідний тест (на визначення центру життєвих інтересів), за підсумками якого компетентні органи двох країн повинні прийняти рішення, податковим резидентом якої з двох країн буде вважатися зазначена особа».

InfoTAX  набирає більшої популярності у користувачів. 

Прес-служба ДПС України повідомляє:

ДПС вдосконалює сервіси у смартфоні, розширено можливості  InfoTAX:

  • Push повідомлення;
  • облікові дані;
  • стан розрахунків з бюджетом;
  • дані СЕА ПДВ та СЕА РПСЕ;
  • дані ЄРПН, ЄРАН;
  • дані СМКОР;
  • зміна профілю.

Довідково:

  • СЕА РПСЕ- система е-адміністрування реалізації пального та спирту етилового;
  • СМКОР –система моніторингу критеріїв оцінки ризиків.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки