«Е-повернення» - новий сервіс для повернення помилково сплачених коштів

19 липня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

«Е-повернення» - новий сервіс для повернення помилково  сплачених коштів

Кабінет Міністрів ухвалив зміни до ПКУ щодо кешбеку за вітчизняні товари.

9 липня на засіданні Кабінету Міністрів України було схвалено законопроект про внесення змін підрозділу 1 розділу 20 «Перехідні положення» Податкового кодексу України (ПКУ)  щодо оподаткування державної грошової допомоги (кешбеку) в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні».  Про це повідомив представник КМУ у ВРУ Т. Мельничук у Телеграм-каналі:Аутсорсинг та аутстафінг: що таке і як працює

«Проект спрямований на забезпечення реалізації Указу Президента України від 26.01.2024 №31/2024  «Про Всеукраїнську економічну платформу «Зроблено в Україні».

Законопроектом пропонується внести зміни до ПКУ та передбачити, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включаються доходи у вигляді коштів, отриманих в рамках реалізації експериментального проекту щодо надання державної грошової допомоги (кешбеку) покупцям товарів українського виробництва в рамках Всеукраїнської економічної платформи «Зроблено в Україні» на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України»,-повідомив Т. Мельничук.

Указ Президента України №31/2024

Податковий кодекс України

Заповнення податкової декларації з транспортного податку: ДПСУ.

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що для зручності та допомоги платникам при складанні податкової декларації з транспортного податку Державна податкова служба України розробила навчальний відеоролик з питання заповнення податкової декларації з транспортного податку.

Докладніше:

У серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату.

10 липня Держстат повідомив, що інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем 2024 року становила 2,2%, з початку року 4,3%. Отже індекс інфляції за червень 2024 року становить 102,2%. Хоча цей показник і менший за 103%, але він впливає на розрахунок індексу споживчих цін для нарахування індексації.

Так, ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у серпні 2024 року повинні будуть вперше нарахувати індексацію:

  1. Для роботодавців, хто підвищував зарплату до січня 2024 року, базовим місяцем є грудень 2023 року. Враховуючи приріст інфляції: 1,004 × 1,003 × 1,005 × 1,002 × 1,006 × 1,022 = 1,043, можемо стверджувати, що для таких зарплат індексація виникне з серпня 130,20 грн, наростаючим підсумком виходить більше 103%.
  2. Ті, хто підвищив зарплату в січні 2024 року, мають цей місяць за базовий, приріст інфляції: 1,003 × 1,005 × 1,002 × 1,006 × 1,022 = 1,038, тож індексація у серпні складатиме 115,06 грн.
  3. Роботодавці, хто підвищив зарплату в лютому 2024 року, мають цей місяць за базовий, приріст інфляції: 1,005 × 1,002 × 1,006 × 1,022 = 1,035,  індексація в серпні буде 105,98 грн.

Не буде індексації в серпні для тих, хто підвищив оклади у березні 2024 року або пізніше.

Нагадаємо, що включно до липня 2024 року індексація ні у кого не виникала, бо індекси інфляції були незначними.

Докладніше:

Відсутність графіка відпусток розглядається, як «інше порушення вимог законодавства про працю».

Головний державний інспектор Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області провела роз’яснювальну роботу для працівників та підприємців торговельного центру з питань складання графіка відпусток. Закон України «Про відпустки» (№504/96-ВР від 15.11.96. із змінами) поширюється на всіх громадян України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи-підприємця, складання графіка встановлено для всіх роботодавців незалежно від чисельності працівників. Графік відпусток складають на кожен календарний рік не пізніше ніж до 5 січня поточного року. Узгоджений графік відпусток дозволяє організувати планомірне надання щорічних відпусток усім працівникам. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Форма графіка надання відпусток може бути довільна. До графіка відпусток включають такі щорічні відпустки: основна; додаткова за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці; додаткова за особливий характер праці; інші додаткові, передбачені законодавством. У графіку достатньо зазначити місяць і заплановану кількість днів відпустки. А коли саме працівник піде у відпустку, визначається за два тижні до її початку Наказом керівника. Відсутність графіка відпусток розглядається, як «інше порушення вимог законодавства про працю». За такі порушення передбачено фінансові санкції відповідно до ст. 265 Кодексу Законів про працю (КЗпП) у вигляді штрафу у розмірі мінімальної заробітної плати з 1 квітня 2024 року це 8000 грн.

КЗпП України 

Закон України №504/96-ВР

З’явився проект Порядку повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів.

Мінекономіки оприлюднило для обговорення проект Постанови КМУ «Про затвердження Порядку повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів». Проектом Постанови передбачено:

  • Споживач у разі придбання непридатного чи небезпечного харчового продукту не пізніше настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності цього харчового продукту звертається в усній формі до суб’єкта господарювання (СГ) з вимогою замінити цей харчовий продукт на такий самий або аналогічний безпечний харчовий продукт, придатний для споживання, або повернути сплачені кошти (далі - вимога). Споживач разом з вимогою пред’являє розрахунковий документ, передбачений Законом України №265/95-ВР  від 06.07.95. із змінами «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо укладення договору купівлі-продажу.
  • СГ після пред’явлення розрахункового документа невідкладно замінює непридатний або небезпечний харчовий продукт на такий самий або аналогічний безпечний харчовий продукт, придатний для споживання.
  • У разі відмови споживача від договору купівлі-продажу, СГ повертає споживачу кошти за непридатний, небезпечний харчовий продукт у день відмови від договору купівлі-продажу, у разі неможливості повернути кошти у день відмови від договору купівлі-продажу - в інший строк за домовленістю, але не пізніше 7 днів з дня відмови.

Планується, що ця Постанова набере чинності одночасно з набранням чинності Законом України №3153-9 від 10.06.23. «Про захист прав споживачів», але не раніше дня її опублікування.

Закон України №265/95-ВР

Закон України №3153-9

Бізнес зможе отримувати ліцензії та дозволи через портал Дія – Уряд дав старт проекту «єДозвіл».

Підприємці зможуть на порталі Дія подати документи, щоб отримати ліцензію та дозвіл. «Ми очікуємо, що «єДозвіл» спростить роботу підприємців, позитивно вплине на розвиток економіки. На першому етапі проекту для бізнесу будуть доступні п’ять послуг. Поступово їх перелік доповнюватиметься. Завдяки цьому ІТ-інструменту підприємці зможуть онлайн подавати документи, відновлювати чи анулювати ліцензії, відстежувати прогрес в обробці документів, оплачувати надання адмінпослуг, подавати скарги. Перша послуга буде доступною вже наприкінці липня », - зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Ю. Свириденко. Через портал Дія можна буде:Переведення співробітника на іншу посаду

  • подавати заяви про отримання, відновлення, зупинення, анулювання ліцензій, розширення або звуження господарської діяльності;
  • інформувати про зміни в документах та відомостях, які долучалися до заяви;
  • створювати та подавати декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;
  • отримувати інформацію про стан чи результати розгляду електронних документів;
  • сплачувати за надання адмінпослуг;
  • скаржитись на дії органу ліцензування.

Далі перелік послуг розширюватиметься.

Докладніше:

У Міноборони роз’яснили, як накладатимуться штрафи на військовозобов’язаних, які не оновили дані.

Повноваження про накладання штрафів на військовозобов’язаних, які не оновлять свої облікові дані до 17 липня, мають виключно ТЦК та СП. Про це розповів директор Департаменту кадрової політики Міноборони М. Андрусяк. За його словами, факт виявлення правопорушення може здійснити технічний працівник ТЦК та СП. Він може це побачити за інформацією, яка є в ЄДР призовників, військовозобов'язаних та резервістів, яку всі знають як систему «Оберіг». «Виявлення факту цього правопорушення він документально оформлює і передає керівнику ТЦК для складання протоколу», - сказав  Андрусяк.

Відповідаючи на запитання, чи буде оштрафована людина, яка оновила свої дані, але на ВЛК не прийшла, Андрусяк пояснив, що Закон передбачає, що оновлення даних громадянами це окремий вид військового обов'язку. Крім того, в ст. 21 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію (№3543-12 від 21.10.93. із змінами), добавлений ще один обов'язок громадян - це проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби. Тобто, проходження ВЛК вимагається лише після отримання відповідної повістки.

«Таким чином це різні два так званих виконання військового обов'язку. Законодавством передбачено, що за окремі правопорушення повинні накладатися окремі штрафи», - сказав Андрусяк. Він пояснив, що, відповідно до Закону про мобілізацію, громадяни повинні були оновити три основні категорії своїх військово-облікових даних. Це місце проживання, номер телефону та електронну адресу за наявності. Представник Міноборони також пояснив, що, згідно з Законом та іншими нормативно-правовими актами не передбачена процедура автоматичного накладання штрафів.

Згідно з Законом про мобілізацію, громадяни, які не оновлять свої військово-облікові дані до 16 липня, можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із штрафами від 17 000 до 25 000 грн. Оновлення даних стосується чоловіків віком від 18 до 60 років і певної категорії жінок, які визначені Законом. 

Раніше у Державній прикордонній службі України (ДПСУ) повідомили, що з 17 липня наявність військово-облікового документа при перетині кордону стосуватиметься всіх чоловіків у віці від 18 до 60 років.Як оподатковується дохід сумісників

Про це повідомляє і інтернет-видання «Суспільне мовлення».

Закон України №3543-12

«Е-повернення» - новий сервіс для спрощення процедури повернення помилково та/або надміру сплачених коштів.

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що для спрощення процедури повернення помилково та/або надміру сплачених коштів діє сервіс

«Е-повернення». Платники мають змогу в режимі 24/7, дистанційно подати заяву на повернення або перекидку коштів через е- кабінет. Для цього необхідно: 

  • у  головному меню е-кабінету в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» або «Введення звітності» вибрати форму «Заява про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені» (J1302002 - для юридичних осіб або F1302002 - для фізичних осіб) (далі - Заява);
  • після заповнення реквізитів Заяви, необхідно зберегти її, підписати та відправити територіальному органу ДПС на який сплачені кошти. 
  • додатково до заяви платник може подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Повернення помилково та/або надміру сплачених коштів можливо лише протягом 1095 днів від дати їхньої сплати та за умови відсутності у платника податкового боргу.   

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки