Ефект плацебо або що для нас залежності

13 листопада 2022

В незадавні часи, якихось ще років 20 тому, суспільство визначало всього три основні залежності: алкогольна, наркотична та ігроманія.

Ефект плацебо або що для нас залежності

В незадавні часи, якихось ще років 20 тому, суспільство визначало всього три основні залежності: алкогольна, наркотична та ігроманія.
Але разом з ростом кількості досягнень, росте і кількість залежностей.

Виникає питання: як це пов’язано з темою підприємництва? Ми тут про бізнес, а не про гріхи людства. Відповідь дуже проста – на пряму.
Цигарки, алкоголь, важкі наркотики, ігроманія, шопоголізм, соціальні мережі, порно, адреналін та, навіть, трудоголізм – це лише незначна кількість залежностей сьогодення.

Вони дуже близько знайомі кожному підприємцю (хіба підприємці не люди?) і особливе значення вони мають в періоди криз. Як сьогоденні зміни в світі бізнесу, наприклад.

Ризикуючи вигравай

Позбутися них можливо, але чи треба? Розглянемо.

Трудоголізм погано? А як же багатство? Шопоголізм? Наче погано, але якщо змінити фокус уваги, то це така форма антистресс терапії. Ігроманія? Це такий собі спосіб відключити небажану реальність і подати мозку імітацію релаксу. Нікотин? Теж ніби, погана звичка, але в моменти стресу – це точка сили. На перекурах робиться вдох/видох і з лозунгом «Та палай воно все вогнем! Зараз вирішимо!» людина набирається сил та рішучесті.

В мене був на коучінгу клієнт, який стверджував, що кілька разів за життя кидав палити. Але в кризові та переломні моменти, знов брався за цигарки. І завдяки їм, вирулював та брав себе до рук. Якби не перекури, то не зрозуміло, якби все склалося. І він такий не один.

А тепер, як все виглядає на справді.
Є чудова дитяча казка, яка зветься: «Смілива мишка». Казка дитяча, а значення дорослі.

Мишеня дружило з іншими звірятами. Вони всі весело проводили час: лазили по деревах, плавали, каталися на гойдалках та грали у футбол (повноцінним життям це зветься, в дорослому світі). Всі, крім мишки. Її лякало геть усе. Лякало, що можна впасти з дерева, що можна вдаритись гойдалкою або що можна втонути в річці. Усюди була небезпека (кожна людина, на порозі змін в житті, так себе відчуває).

Як їй друзі допомогли впоратись? Одного дня їй подарували «камінець сміливості». З цим камінцем можна нічого не боятись, бо він дарує супер-силу уникати небезпек (матінко! Та це ж цигарки! Курю і думаю, приймаю рішення, набираюся сміливості).

Мишка носила його всюди за собою і звичайно не боялась ані впасти з дерева, ані отримати м’ячем по лобі під час футболу, бо «камінець її завжди врятує» (зробимо перекур і обдумаємо все).

Що робить підприємця успішним
Але в якийсь момент вона пішла купатись і, звичайно, камінець лишився на березі. Помітила вона це вже у воді. І що трапилось? Вона почала тонути. Звичайно. Її ментальний охоронець був не поряд (коли нас позбавляють можливості отримати своєчасно потрібну дозу залежності, ми стаємо вразливі, нервові та втрачаємо можливість тверезо думати. Всі думки про те, де взяти цигарки, інакше кажучи).
Звичайно, в ході сюжету казки, звірі пояснили їй, що сила була не в камінці, а в тому що вона ментально дозволила собі все робити і не боятись.

Для мишки, камінець мав ефект плацебо. Вірячи в силу камінця, вона робила те, що здавалось неможливим.

Плацебо створює очікування, що дозволяють людям використовувати якісь не освідомленні здібності. Пагубні звички дають людям відчуття власної гідності, сили, контролю та безпеки. Ми довіряємо залежностям та не віримо у власні можливості без них.

Коли масштабується бізнес

Врешті-решт, проблема з залежністю в тому, що ми втрачаємо відчуття власної цінності. Ілюзорне вирішення проблем в тандемі з пагубними звичками веде наш мозок в лабіринт, де компасом служить залежність. І якщо компас втрачено, ми розгублено дивимось на черговий глухий кут та відчуваємо нездатність самотужки вийти.
Чудова новина в тому, що це лише плацебо. Всі рішення, здібності та цінні думки завжди були і будуть результатом роботи саме вашого мозку. Залежність лише присвоює все собі, як дрібний злодій.
Погана, в тому що залежність дуже липуча. І щоб її позбутися та повністю відчути свою силу, треба трохи докласти зусиль.

Я щиро вірю у потенціал кожної людини. Я знаю, що всі ми маємо персональні здібності. А також точно знаю, що всі випробування вас посилюють, а погані звички послаблюють. Тож нарощуємо свою силу та йдемо чітко за власним курсом.

Піду покладу цукерку на місце. Заїдання та уникнення складних завдань. Моя залежність.

Автор:  Вікторія Азарова, бізнес-коуч

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки