Електронні звіти треба зберігати три роки, звірка з податків

08 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Податківці нагадали, що законодавство не обмежує СПД у праві мати зразу кілька кваліфікованих електронних підписів.

Електронні звіти треба зберігати три роки, звірка з податків

Податківці розповіли про часті порушення при роботі з РРО

За результатами перевірок податківці з'ясували поширені порушення в роботі з РРО та розповіли про них СПД: 

  • непроведення розрахункових операцій через РРО та невидача фіскального чека;
  • неоприбуткування готівки;
  • невідповідність суми готівки й суми, зазначеної в денному звіті.

Зараз за такі порушення штрафують на 1 грн за перше порушення й на 100% вартості проданого товару за наступні.

З 19 квітня 2020 року штраф збільшиться і складатиме:

  • 10% вартості товару за перше порушення;
  • 50% вартості товару за повторне.

Що буде з 1 жовтня 2020 року:

  • за перше порушення штраф 100% вартості проданих із порушеннями товарів (робіт, послуг);
  • а за кожне наступне — 150% зазначеної вартості.

Порушення: продаж товарів, не відображених в обліку товарних запасів за місцем продажу. Фінансова санкція за продаж необлікованих товарів — у розмірі подвійної вартості таких товарів, за цінами реалізації, але не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Санкція не поширюється на єдинників без ПДВ (ст. 20 ЗУ № 265).

Як ФОП використовувати РРО в 2020 році

Скільки зберігати електронну звітність

Податкова нагадала, що електронні форми первинних документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ЄСВ, а також архів файлів звітності, поданої до податкової в електронному вигляді, треба зберігати на електронних носіях. Конкретних вимог до формату немає, податківці лише сказали, що він має «дозволяти здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях».

Як ФОП подавати звітність у податкову: онлайн, поштою, особисто

При цьому має бути можливість відновити електронний документ у тому самому форматі, у якому він був створений, надісланий або отриманий.

Строк зберігання електронних документів такий самий, як і для паперових — 1095 днів, або три роки (п. 44.1 ПКУ) (консультація в ЗІР, підкатегорія 129.03).

Що буде, якщо не сплатити штраф і пеню з ЄСВ

Податківці розповіли, що в законодавстві не передбачена відповідальність за несплату штрафних санкцій і пені з ЄСВ, зазначених у рішенні контролюючого органу.

Але рішення ДПС про нарахування пені і/або застосування штрафів є виконавчим документом. Якщо платник не сплатив зазначені в рішенні суми протягом 10 календарних днів і не оскаржив його в цей строк, воно передається до виконавчої служби.

Строку давності з нарахування, застосування і стягнення недоїмки з ЄСВ, штрафів і пені немає (консультація в ЗІР, підкатегорія 201.09).

Як зробити звірку зі сплати податків

Податківці роз'яснили: якщо ФОП вважає недостовірною інформацію про сплату податків у розділі «Стан розрахунків з бюджетом» кабінету платника, він може надіслати запит у податкову, де перебуває на обліку.

Які можуть бути неточності: задвоєння оплати/нарахування, переплата або недоплата.

Сформувати запит можна в розділі «Листування з ДПС». Зробіть скрин екрана з недостовірною інформацією, прикріпіть документи, що підтверджують сплату податків. Для проведення звірки можна звернутися в податкову особисто. 

У Держпраці похвалилися, що залякані перевірками роботодавці в лютому оформили 399 тис. співробітників

Держпраці поділилася інформацією, що в лютому роботодавці подали повідомлення про прийняття на роботу 399,7 тис. співробітників.

Перевірки Держпраці — 2020: що треба знати ФОП

Таку активність роботодавців у наймі Держпраці пов'язує з інспекційними відвідуваннями СПД, які стартували з початку лютого.  

У СПД може бути кілька електронних підписів

Податківці нагадали: законодавство не обмежує СПД у праві мати зразу кілька кваліфікованих електронних підписів (ЗУ № 2155).

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Це означає, що СПД може отримати декілька КЕПКваліфікований електронний підпис на одну особу, і такі КЕП будуть унікальними. 

Коли невиконання зобов'язань за договором можна списати на коронавірус

Торгово-промислова палата роз'яснила, у яких випадках поширення коронавірусу може бути визнано форс-мажором, через наслідки якого неможливо виконати зобов'язання за договорами.

За словами президента ТПП Геннадія Чижикова, підстава для підтвердження форс-мажорних обставин — наявність однієї чи більше обставин, передбачених законодавством. Серед них — епідемія:

«Необхідно надати докази того, що коронавірус або заходи щодо боротьби з його поширенням є обставинами, які могли стати причиною неможливості виконання зобов'язань» (за договором).

Також він уточнив, що сторона, яка посилається на форс-мажорні обставини, повинна отримати в ТПП країни, де виникли дані обставини, сертифікат або свідоцтво для можливості пред'явити його контрагенту згідно з умовами договору. 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки