Фермери можуть отримати грант на розвиток акваферми

09 лютого 2024 Стане у пригоді для: Підприємці

Фермери можуть отримати грант на розвиток акваферми

В Україні продовжили дію воєнного стану та загальну мобілізацію ще на 90 днів.

6 лютого Верховна Рада України затвердила два Законопроекти: №10456 від 05.02.24. «Про затвердження Указу Президента України « Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» та №10457 « Про затвердження Указу Президента України « Про продовження строку проведення загальної мобілізації». Законами передбачено продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації з 14 лютого строком на 90 днів, тобто до 13 травня 2024 року. Це вже десяте голосування ВРУ за воєнний стан з початку війни. Про це повідомив у Телеграм-каналі депутат Я. Железняк:

Про це повідомляє також « Голос України» на своєму сайті:

Законопроект №10456

Законопроект №10457

Затверджено нові довідники податкових пільг.

Державна податкова служба України на своєму сайті оприлюднила оновлену версію довідника пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 30.01.2024.:Як оподатковується дохід сумісників

  • Довідник податкових пільг №122/1 , що є втратами доходів бюджету;
  • Довідник інших податкових пільг № 122/2.

У довідниках №122/1 та №122/2 надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, а також початок та кінець дії пільг.

До форми податкової декларації про майновий стан і доходи внесено зміни.

Міністерство фінансів України Наказом №29 від 23.01.24. « Про внесення змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи» внесло зміни до форми податкової декларації про майновий стан і доходи, виправивши технічні помилки:

  • у самій формі декларації, у рядку 16 розділу 5 цифри «19» замінили цифрами «18»;
  • у додатках до декларації:

             у додатку КІК : у графі 1 рядка 03 цифри «01» замінили на «02»; у графі 1 рядка 06

             цифри «03» замінили на «02»;             

  • у додатку Ф3 викладено у новій редакції рядки 15.1 -19 розділу 3.

Наказ №29 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Наказ №29

До 1 березня 2024 року слід подати звіти про КІК за 2023 рік.

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що 1 березня 2024 року спливає термін для подання Звіту про контрольовані іноземні компанії для юридичних осіб ( Звіт про КІК). Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку КІК звітним періодом є календарний рік або інший звітний період КІК, що закінчується протягом календарного року.Доступні кредити за програмою «5-7-9»: як відображати в обліку

Водночас першим звітним роком є 2022 рік, але контролерам КІК встановлено певний перехідний період для підготовки до звітування, який дає можливість юридичним особам, платникам податку на прибуток, подати звіти за 2022 рік одночасно з поданням податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік, а саме - до 1 березня 2024 року за 2022 - 2023 звітні роки в електронній формі. При цьому штрафні санкції та/або пеня не будуть застосовуватися (п. 54 підрозд.10 розділу 20 «Перехідні положення» ПКУ). Обов’язковому декларуванню підлягають доходи КІК не тільки на підставі безпосереднього володіння часткою в КІК, але також при опосередкованому володінні, зокрема через інших осіб, через утворення без статусу юридичної особи, через пов’язаних осіб, та при здійсненні фактичного контролю над юридичною особою.

Податковий кодекс України

Уряд вніс до ВРУ оновлений Законопроект щодо мобілізації.

30 січня у Верховній Раді України зареєстровано Законопроект №10449 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку». Серед новацій Законопроекту:

  • зміна призовного віку з 27 до 25 років;
  • залучення органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних та військових адміністрацій, підприємств, установ і організацій до активної участі у заходах проведення мобілізації, зокрема до оповіщення та забезпечення прибуття громадян, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації, до збірних пунктів та військових частин;
  • уточнення обов’язків громадян України щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, зокрема щодо встановлення обов’язку проходити медичний огляд, постановки на військовий облік за місцем перебування у разі переїзду під час проведення мобілізації, реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, обов’язкової явки до територіальних центрів комплектування (ТЦК) та соціальної підтримки і військових частин після оголошення мобілізації, наявності при собі військово-облікового документа разом із документом, що посвідчує особу тощо. Щодо жінок, допускається служба в армії лише за умови добровільної згоди.

Депутат Я. Железняк у Телеграм-каналі навів найбільш реалістичний графік руху Законопроекту в ВРУ:

За його словами, винесення Законопроекту №10449 на голосування у перше читання - не раніше 7 лютого. Якщо законопроект депутати підтримають 226 та більше голосами у першому читанні, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок.

Законопроект №10449

В Україні працюють над реформою податкової системи.

В Україні хочуть реформувати податкову систему для бізнесу. Про це розповідає «Finance.ua». Йдеться про збільшення ліміту річного доходу для фізичних осіб –підприємців на спрощеній системі оподаткування. Про це повідомив Голова Комітету  з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ Д. Гетманцев. Він пояснив, що систему єдиного податку потрібно оновити, оскільки вона не підтримує бізнес, а навпаки- дає змогу підприємцям ухилятися від оподаткування. Чинні ліміти, затверджені на сьогоднішній день у законодавстві для фізичних осіб - підприємців, необхідно  збільшувати, проте в сукупності з системою єдиного податку. Які саме відбудуться зміни і  коли їх почнуть впроваджувати, Гетманцев не повідомив. Очікується, що за основу буде взято польську систему, а всі будуть переведені на звичайну систему оподаткування протягом трьох років після скасування воєнного стану в Україні. Голова Комітету зазначив, що всі ці умови прописані у Національній стратегії доходів, яку Кабінет Міністрів затвердив наприкінці 2023 року. « Там більший ліміт - 2 млн євро (близько 81,5 млн грн). Але й різні ставки оподаткування: передбачається одна група для платників єдиного податку, а не три. А також різні ставки оподаткування - залежно від здійснюваної діяльності», - розповів депутат. При цьому Міністерство фінансів пропонує скасувати реєстрацію ФОП. Поки що фінального рішення немає, його напрацюють у межах дискусій, однак від загального підходу не відмовляться.

Фермери можуть отримати грант на розвиток акваферми.

В умовах військової агресії рф проти України міжнародні партнери йдуть пліч-о-пліч з Україною, надаючи дієву підтримку для забезпечення продовольчої безпеки, - зазначають у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.ФОП на ЄП та криптовалюта: здійснення розрахунків та надання послуг з обміну

За даними Івано-Франківської обласної військової адміністрації на Прикарпатті в межах проекту «Комплексне, конкурентоспроможне та економічно раціональне створення ланцюжків доданої вартості в сільському, рибному та лісовому господарствах» реалізовують програму розвитку акваферм. Програма реалізується Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за фінансування Європейського Союзу та передбачена для підтримки:

  • фермерських господарств;
  • особистих селянських господарств;
  • фізичних осіб-підприємців;
  • сільськогосподарських кооперативів;
  • товариств з обмеженою відповідальністю;
  • приватних підприємств.

Програма інвестиційної підтримки буде реалізована:

  • малим грантовим вікном для фізичних осіб (до 370 тис. грн);
  • великим грантовим вікном для юридичних осіб (до 925 тис. грн).

Умови участі:

  • аквакультура має бути основним видом економічної діяльності підприємства впродовж останніх трьох років;
  • водна площа не повинна перевищувати 150 га;
  • договір оренди ставка повинен бути чинним не менше 3-х років.

Обов’язковою умовою є співфінансування у межах 20 - 30% залежно від суми гранту.

Грант можна отримати на: обладнання для короткострокового і тривалого зберігання продукції; обладнання для інкубаторів; обладнання для філетування та переробки риби; обладнання для управління водними ресурсами; спеціалізований транспорт; альтанки; техніку для благоустрою території; інше обладнання, пов'язане з риболовлею та відпочинком; сонячні електростанції. Для участі у Програмі заявники мають бути зареєстровані у Державному аграрному реєстрі (ДАР), через платформу якого подається заявка.

Докладніше:

Нове роз’яснення щодо розрахунку компенсації за невикористані відпустки.

Міністерство економіки України оприлюднило нове Роз’яснення щодо порядку обчислення середньої заробітної плати  для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31.12.23.  та після 31.12.23. Відповідне обчислення проводиться згідно з  вимогами до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого Постановою КМУ №100 від 08.02.95. із змінами « Про затвердження Порядку обчислення середньої  заробітної плати», яке 1 лютого з’явилося на сайті Мінекономіки.

Отже, якщо працівник отримує компенсацію за дні відпусток, на які він набув право до 31.12.23., розрахунок середньої заробітної плати здійснюється, зважаючи на виплати, нараховані у 2023 році. Тож розрахунок охоплює місяці, відпрацьовані впродовж 2023 року. Заробітна плата, нарахована працівнику у 2023 році (за фактично відпрацьований час з 1 січня або з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому виплачується компенсація за невикористану відпустку), ділиться на кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Отримана середньоденна заробітна плата множиться на кількість днів відпустки, що підлягають оплаті.

Водночас обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки працівнику за 2024 рік (на які він набув право після 31.12.23.)  проводиться, зважаючи на виплати за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки.  Отже, щодо компенсації за невикористані відпустки, право на які було набуто до 31.12.23. (включно), застосовуємо - новий підхід, а щодо компенсації за відпустки, починаючи з 01.01.24. - старий підхід.Зміни для ФОП у 2024 році: розмір ЄП і ЄСВ, ліміти доходів, відновлення документальних перевірок

Тобто, при звільненні працівника у 2024 році для розрахунку компенсації за невикористані відпустки роботодавець має обчислювати дві середні заробітні плати. Та й саму компенсацію треба ділити на дві частини – компенсацію за відпустки, права на які набуті до 31.12.23. і після цієї дати.

Мінекономіки наводить Приклад розрахунку компенсації на сайті:

Постанова КМУ №100

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки