ФОП чи ТОВ - що краще у 2023 році

01 травня 2023

Відкриття власної справи – мрія багатьох амбіційних та наполегливих людей, які не бажають працювати на когось, а хочуть реалізовувати свої бізнес-ідеї. Перед починаючими підприємцями, які зважилися на такий крок, постає закономірне питання, яку саме форму власності обрати.

ФОП чи ТОВ - що краще у 2023 році

ФОПФізична особа — підприємець чи ТОВТовариство з обмеженою відповідальністю – що краще обрати для реєстрації бізнесу? Які плюси та мінуси кожного варіанту, а також які обов’язки перед державою передбачає кожна з організаційно-правових форм, розберемося далі в статті.

ФОП і ТОВ – в чому різниця

Насправді, обрання форми реєстрації можна сміливо вважати першим етапом оформлення підприємницької діяльності.

Це питання потребує ґрунтовного вивчення і врахування всіх за та проти. Адже від обраної форми власності бізнесу залежатиме в якому форматі будуть здійснюватися правовідносини між підприємцем та контролюючими органами, а також який рівень відповідальності буде нести власник бізнесу перед державою

Не дивлячись на те, що форм власності українським законодавством передбачено чимало, проте найбільш актуальними для більшості починаючих підприємців є ФОП та ТОВ.

Абревіатурою ФОП визначається фізична особа-підприємець, яка являється суб’єктом підприємницької діяльності. Іншими словами, це людина, яка офіційно може займатися підприємництвом з метою отримання прибутку. Це право закріплене за кожним громадянином Конституцією України.

ФОП веде бізнес від власного імені і одноосібно несе відповідальність за виконання взятих на себе зобов’язань.

ТОВ (товариством з обмеженою відповідальністю) називають організацію, компанію, фірму, засновану однією або кількома особами.

Дана форма власності має статус юридичної особи, що має статутний капітал, який розподілений на частки між усіма засновниками. Розмір частки кожного засновника визначається статутом.

То що краще – ФОП чи ТОВ?

Хоча існує думка, що доки є можливість, краще працювати як ФОП, оскільки це простіше в плані ведення бухгалтерського обліку та звітності. Проте статус ТОВ також має ряд переваг, які варто взяти до уваги.

ФОП як форму реєстрації бізнесу обирають через наступні фактори:

  • Легкість та простота реєстрації. Зареєструвати ФОП може кожний бажаючий навіть в онлайн-режимі.
  • Немає проблем з виводом коштів з рахунку. Весь прибуток (після виконання податкових зобов’язань та здійснення виплат, що йдуть на забезпечення діяльності підприємтва) являється власністю підприємця і ним можна розпоряджатися на свій розсуд.
  • Лояльні вимоги податкової щодо первинної документації. Немає потреби вести 1С та виплачувати собі заробітну плату. Кожний бажаючий може самостійно розібратися з бухгалтерією, видами податків, термінами подання звітності тощо.              

З ТОВ ситуація інша:

  • Кожна оплата, що потрапляє на рахунок компанії, має закриватися актом чи накладною.
  • Вести бухгалтерський облік та формувати звітність належним чином не можливо без спеціального програмного забезпечення, типу 1С.
  • Виведення прибутку підприємцем далеко не таке просте, як при ФОП.

Але не зважаючи на те, що організація діяльності ТОВ значно складніша, ніж ФОП, і потребує залучення професійного бухгалтера, ТОВ також може бути привабливим для засновника бізнесу, адже дана форма власності передбачає наступні плюси, переважно управлінського характеру:

1) Відповідальність. Розмір статутного капіталу визначається засновником (засновниками) на момент реєстрації компанії і прописується в статуті, на підставі якого ТОВ і здійснює свою діяльність. У випаду якоїсь непередбачуваної ситуації, що може призвести до накладення штрафних санкцій, компанія ризикує виключно своїм статутним капіталом. При цьому немає значення яка сума зазначена в статуті, навіть якщо вона невиправдано мала, наприклад 1000 грн.

Крім того, якщо засновник був не один а декілька, розмір фінансової відповідальності буде визначатися розміром частки в статутному капіталі кожної особи.

Якщо ж говорити про ФОП, то він несе повну відповідальність за всі фінансові справи свого підприємства і ризикує своїм особистим майном.

Наприклад, у випадку заборгованості ФОПу перед контрагентом, якщо рішенням суду справа буде закрита не на користь підприємця, це може обернутися арештом його майна, блокуванням рахунків, забороною виїзду за кордон.

2) Трастовість. Так вже заведено в українському суспільстві, що довіра до компаній значно вища, ніж до фізичних осіб-підприємців.

Іноземці також далеко не всі знайомі з такою формою власності, як ФОП, тому теж часто схиляють свій вибір на користь ТОВ.

3) Ліквідація. На відміну від ФОП, позбутися ТОВ законним шляхом можна досить просто. У випадку будь-якої нештатної ситуації і при відсутності бажання чи можливості вирішувати її, підприємець може просто продати компанію підставній особі.

Цей метод широко не обговорюється, проте є досить поширеним вирішенням проблем з ТОВ. Таким чином, похід до нотаріуса і певна сума винагороди (яка залежить від «проблемності» ТОВ) може позбавити власника невдалого бізнесу від головних болів, викликаних тяганиною в судах.

4) Спільний бізнес. Статус ТОВ дозволяє вести спільний бізнес з кількома особами. Засновниками в статуті прописується частка кожного в уставному капіталі, вплив цієї частки та відповідальність. При цьому немає обмеження, що співзасновником компанії може бути лише фізична особа – при бажанні це може бути інша юридична особа.   

5) Назва, торгівельна марка та знак. Дана форма власності передбачає обрання назви компанії, на відміну від ФОП, яке називається лише прізвищем, ім’ям та по батькові підприємця. Насправді право обрати назву своєї організації – досить вагомий аргумент, адже це передбачає можливість розкручувати свій бренд в інфопросторі, рекламувати його та завойовувати прихильність клієнтів (покупців) в довготривалій перспективі.

6) Кількість. Обмежень щодо кількості ТОВ, відкритих однією особою, українським законодавством не передбачено. Тобто, одна людина може відкрити скільки завгодно компаній, діяльність яких може бути як спорідненою, так і суттєво різнитися, а також перебувати на різних системах оподаткування та приносити різний прибуток.

Натомість фізособа може мати лише один ФОП, адже даний статус безпосередньо прив’язаний до самої людини. Для того, щоб відкрити новий ФОП, потрібно перед цим закрити попередній.

ТОП 8 онлайн сервісів для ФОПів
В статті наведені лише найбільш актуальні для починаючих підприємців плюси та мінуси обох форм власності.

Сказати однозначно, що краще – ТОВ чи ФОП – неможливо, адже як переваги так і недоліки кожної форми реєстрації мають виключно суб’єктивний характер для підприємця.

Рекомендуємо перед тим, як відкрити свій бізнес, врахувати всі нюанси майбутньої діяльності і, відштовхуючись від бажаних результатів та потреб, зупинити свій вибір на найбільш відповідній формі власності.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки