Хто є платниками екологічного податку?

04 серпня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

Хто є платниками екологічного податку?

Воєнний стан та загальну мобілізацію планують продовжити до 15 листопада.

26.07.23. Президентом України  зареєстровано у Верховній Раді два законопроекти: №9532 від 26.07.23. «Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про запровадження строку дії воєнного стану в Україні», який передбачає продовження строку дії воєнного стану в Україні з 05 годин 30 хвилин 18 серпня 2023 року строком на 90 діб, тобто до 15 листопада 2023 року.

№9533 від 26.07.23. « Проект Закону про затвердження Указу Президента України «Про продовження строку проведення загальної мобілізації», яким пропонується продовжити строк проведення загальної мобілізації з 18 серпня 2023 року на 90 діб, тобто до 15 листопада 2023 року.

27.07.23. Верховна Рада України підтримала ці законопроекти за основу та в цілому.Первинні документи ФОП

Як зауважив депутат Я. Железняк, це буде восьме голосування парламенту за воєнний стан з початку повномасштабної війни. Строк дії останнього продовження воєнного стану та мобілізації в Україні був встановлений у цьому році в травні і діє до 18 серпня 2023 року. Про це депутат повідомив у Телеграм-каналі:

Міністерство інфраструктури призупинило запровадження обов’язкового використання  е-ТТН.

Беручи до уваги зворотний зв'язок від бізнесу та звернення представників сфери перевезень автомобільним транспортом, бізнес –асоціацій щодо викликів у переході на обов’язкове використання  е-ТТН, Міністерство інфраструктури ухвалило рішення про відтермінування запровадження обов’язкового використання е-ТТН.

Про це повідомив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації А. Комірний.

«Зважаючи на діючий військовий стан та умови, в яких зараз доводиться працювати, ми розуміємо, що бізнесу та провайдерам ЕДО треба більше часу на технічну підготовку та перелаштування своїх внутрішніх процесів для переходу на використання е-ТТН»,- зазначив А. Комірний.

У поточному році використання е-ТТН здійснюватиметься на добровільних засадах. Інформація щодо обов’язкового запровадження е-ТТН буде відома після узгодження термінів прийняття законопроекту №6534 від 20.01.22. «Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо запровадження товарно-транспортної накладної в електронній формі».

Як ми вже повідомляли, використання е-ТТН мало стати обов’язковим для всіх вантажних перевезень автомобільним транспортом з 1 серпня 2023 року.

«Воєнні» податкові пільги скасовують з 1 серпня: роз’яснення ДПС. 

26 липня Президент В. Зеленський підписав Закон №3219-9 від 30.06.23. « Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», який було прийнято на базі законопроекту №8401. Текст Закону розміщено на сайті ВРУ , і з 1 серпня документ набирає чинності. У зв’язку із змінами, запровадженими Законом №3219-9 , податківці опублікували Інформаційний Лист №4/2023, в якому надали всі роз’яснення.Найпоширеніші помилки ФОП у 2023 році

Головні зміни, запроваджені Законом №3219-9:

  • скасування можливості для ФОП та юридичних осіб бути платником ЄП 3 групи із застосуванням ставки 2% від суми доходу;
  • встановлення умов перехідного періоду, якими визначено порядок переходу на загальну систему оподаткування, або на спрощену систему для платників податків, які втрачають право на використання особливостей оподаткування;
  • скасування можливості для ФОП єдиного податку 1 та 2 груп не оплачувати ЄП  (крім тих, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або ТОТ, станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації);
  • відновлення термінів надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій та розгляду скарг від платників на рішення контролюючих органів;
  • відновлення термінів надання відповідей платниками на запити контролюючих органів;
  • відновлення з 01.08. 2023 року для банків, інших фінансових, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей та контролюючих органів перебігу строків, визначених для надсилання повідомлення про відкриття або закриття рахунка /електронного гаманця платника податків – юридичної особи (резидента і нерезидента), у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до контролюючого органу, в якому обліковується платник податків, та повідомлень про взяття рахунку /електронного гаманця на облік або відмову у взятті контролюючим органом рахунку/електронного гаманця на облік.

Докладніше про всі зміни: Інформаційний Лист № 4/2023       

Закон №3219-9

Податковий кодекс України

ДПС України впроваджено IT - систему для адміністративного та судового оскарження.

Державна податкова служба України впровадила інноваційну IT – систему для адміністративного та судового оскарження. Це рішення допоможе забезпечити більш ефективну та прозору взаємодію між платниками податків та ДПС.

Основні переваги IT –системи адміністративного та судового оскарження:

  • ефективність: інтегрована система дозволить зменшити час розгляду скарг платників податків. Автоматизація бізнес-процесів та зменшення паперового документообігу дозволить скоротити бюджетні витрати та оперативно приймати управлінські рішення;
  • прозорість: уніфікованість процедур разом із цифровими рішеннями дозволяє створити автоматизований контроль за реакцією в системі, що забезпечує запис кожного кроку процесу скарги та його легке відстеження;
  • конфіденційність: система гарантує високий рівень захисту персональних даних та конфіденційності інформації про користувачів;
  •  інтеграція: IT – система легко інтегрується з існуючими інформаційними базами ДПС, що забезпечує безперервний та узгоджений обмін даними.

Ініціатива реалізується за підтримки ЄС та EU4PFM.

З 1 серпня діють оновлені форми податкової накладної та звітності з ПДВ. 

Державна податкова служба України нагадує, що з 1 серпня набрав чинності наказ Міністерства фінансів України №256 від 17.05.23. «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», який опубліковано в «Офіційному віснику України» №65 від 31.07.23.

Наказом №256 внесено зміни до:

  • форми податкової накладної та Порядку її заповнення, затверджених наказом Міністерства фінансів №1307 від 31.12.15. із змінами;
  • форм податкової звітності з податку на додану вартість та Порядку її заповнення і подання, затверджених наказом Міністерства фінансів №21 від 28.01.16. із змінами.
  • Відповідно до п.46.6 ПКУ нові форми декларацій (розрахунків) застосовуються для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Таким чином, застосування форм, з урахуванням змін, внесених наказом №256, починається з:
  • 1 серпня 2023 року для податкових накладних та розрахунків коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної, які з вказаного періоду платники направляють на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • 1 вересня 2023 року для податкової декларації з податку на додану вартість, яка подається починаючи із звітного (податкового) періоду за серпень 2023 року.

Також з 1 вересня 2023 року за оновленою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Наказ Міністерства фінансів №1307

Наказ Міністерства фінансів №21

Податковий кодекс України

Хто є платниками екологічного податку?

Головне управління ДПС в Одеській області інформує, що відповідно до п.240.1 ст.240 ПКУ платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:Як перейти з однієї групи єдиного податку на іншу в Електронному кабінеті

  • ·      викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
  • ·      скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;
  • ·      розміщення відходів (крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях суб’єктів господарювання);
  • ·      утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
  • ·      тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

При цьому розміщення відходів - постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах, на використання яких отримано дозволи уповноважених органів ( п.п.14.1.223 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Податковий кодекс України

Ліцензії на алкоголь, тютюн та пальне можна буде отримати онлайн та автоматично.

20 липня 2023 року Міжвідомча робоча група з дерегуляції прийняла рекомендації із спрощення процедури отримання ліцензій для виробників і продавців алкоголю, тютюну та пального. Про це повідомило Міністерство економіки України.

Запропоновано змінити:

  • спростити та цифровізувати отримання ліцензій на виробництво тютюнових виробів, різних видів спирту та алкогольних напоїв, а також виробництво, оптову, роздрібну торгівлю пальним;
  • автоматично, без розгляду податківцями, видавати ліцензії на оптову та роздрібну торгівлю тютюновими виробами та алкоголем, зберігання пального.

Крім того, вирішено додатково опрацювати доцільність складання актів виконаних робіт для підприємців. Йдеться саме про міжнародні контракти.

Це – перше засідання Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції щодо розгляду регуляторних інструментів, якими опікується Міністерство фінансів. Частину дозволів та ліцензій опрацюють на наступній зустрічі.

Скільки вихідних та робочих днів у серпні 2023 року?

24 серпня ми відзначатимемо День Незалежності України, який є святковим днем.

За ст.73 КЗпП ми мали б мати вихідний день. Але через воєнний стан в країні, відповідно до Закону №2136-9 від 15.03.22. «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», додаткові вихідні дні скасовуються. Отже офіційні вихідні дні у серпні –це субота та неділя. Всього у серпні 8 вихідних днів та 23 робочих дні, а 24 серпня (четвер) буде звичайним робочим днем.

У приватному секторі роботодавець може встановлювати додаткові вихідні, тож можливо зробити 24 серпня дійсно святковим і вихідним днем на підприємстві.

КЗпП

Закон №2136-9

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки