Підприємець і пасажирські перевезення

21 березня 2019 Стане у пригоді для: Підприємці

Підприємець хоче зайнятися пасажирськими перевезеннями: який КВЕД зареєструвати, як отримати ліцензію, оформити водіїв, що з компенсацією за перевезення пільговиків.

Підприємець і пасажирські перевезення

ФОП 3-ї групи — хочу зайнятися пасажирськими перевезеннями. Який КВЕД зареєструвати? Як краще працювати з водіями? На що звернути увагу? Таке запитання ми отримали від читача, розібралися в статті.

Хто може займатися перевезеннями

Пасажирськими перевезеннями можуть займатися ФОПФізична особа — підприємець на єдиному податку й на загальній системі.

Єдинник має бути на 2-й або 3-й групах ЄПЄдиний податок. Його доходом вважатиметься вартість проданих квитків.

У загальносистемників — чистий дохід: дохід за перевезення мінус витрати на ремонт, бензин, амортизацію власного транспорту, оренду авто, зарплату водіям.

Доходи підприємця на загальній системі

Який код КВЕД зареєструвати для перевезень

Щоб займатися пасажирськими перевезеннями на міських або селищних маршрутах, треба зареєструвати код КВЕД 49.31 «Пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення».

Якщо бізнес пов'язаний із приватними перевезеннями пасажирів на далекі дистанції, міжобласні, по Україні — реєструйте код 49.39 «Інший пасажирський наземний транспорт».

Ліцензія на перевезення пасажирів

Щоб займатися пасажирськими перевезеннями потрібна ліцензія. Документи на отримання ліцензії подають в Держслужбу з безпеки на транспорті, це:

  1. Заява про отримання ліцензії (Додаток 1 до постанови № 1001).
  2. Відомості про наявність матеріально-технічної бази, що дозволяє виконати перевезення (Додаток 2 до постанови № 1001).
  3. Відомості про транспорт: перерахуйте всі авто, ті, що знаходяться у вашій власності, орендовані, в кредиті або в лізингу, подаєте завірені копії свідоцтва про реєстрацію (Додаток 3 до постанови № 1001). Місце реєстрації ваших автобусів і мікроавтобусів не має значення.
  4. Відомості про кваліфікацію персоналу (водіїв, технічного персоналу, медиків, які проводять огляди). Подаються дипломи, що підтверджують кваліфікацію особи, потрібен її податковий номер. Повідомлення ДФС про прийом на роботу цих працівників. Якщо зі слюсарем або медиком співпрацюєте за договором ЦПХДоговір цивільно-правового характеру, нічого не подаєте (Додаток 5 до постанови № 1001).
  5. Опис в двох примірниках (Додаток 6 до постанови № 1001).

Ще потрібно сплатити держмито на отримання ліцензії — 1921 грн. З липня 2019 року вона коштуватиме 2001 грн, а з грудня 2012 грн.

Держслужба розгляне ваші документи і передасть ліцензійної комісії, а комісія вже прийме  рішення, видавати ліцензію чи ні, протягом 10 днів після отримання документів.

Якщо з'явиться новий транспорт або візьмете на роботу нових водіїв, треба повідомить про це Держслужбу з безпеки на транспорті, повторно отримувати ліцензію не потрібно.

Яку звітність подавати

Підприємці-єдинники. Подають декларацію з єдиного податку й звіт із ЄСВЄдиний соціальний внесок за формою Д5.

Підприємці-загальносистемники. Раз на рік подають декларацію про доходи й звіт із ЄСВ підприємця.

За працівників: раз на місяць звіт Д4, де вказують нарахований і сплачений ЄСВ з їхніх доходів, раз на квартал — розрахунок за формою 1ДФ, у якому показують виплачені працівникам доходи, а також утриманий із цих суми ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб й військовий збір.

Звіт 20-ОПП треба подавати щоразу, коли у вас з'являється нове майно, пов'язане з отриманням доходу. У вашому випадку це транспортний засіб.

Транспортний податок за автобуси й мікроавтобуси платити не треба.

Якщо для приватних пасажирських перевезень використовуєте авто, у яких до 8 пасажирських місць, транспортний податок доведеться платити.

За кожен зареєстрований легковий автомобіль до 5 років, ринкова вартість якого більше 1564875 грн (375 мінзарплат), транспортний податок — 25 тис. грн.

Для розрахунку ринкової вартості використовують дані, які публікує Мінекономрозвитку

Якщо авто зареєстроване протягом року, платити транспортний податок слід за місяці від дня реєстрації. Наприклад, придбали авто в березні: транспортний податок за 2019 рік — 20833,33 грн (25000 грн : 12 міс. × 10 міс.).

Транспортний податок ДПІГосударственная служба Украины по чрезвычайДержавна податкова інспекціяым ситуациям обчислить сама й надішле податкове повідомлення-рішення з сумою, реквізитами для оплати до 1 липня поточного року за адресою прописки власника авто. На сплату податку ви маєте 60 днів з моменту одержання повідомлення.

Самостійно розраховують податок і подають декларацію тільки юрособи.

Конкурс на перевезення

Якщо вирішите займатися міськими пасажирськими перевезеннями, маєте виграти конкурс. В умовах конкурсу місцева влада зазвичай указує маршрут, вимоги до автобусів, кількості місць, віку транспортних засобів, у великих містах одна з вимог до автобуса — обладнання GPS-системою.

Щоб узяти участь у конкурсі, треба подати заявку, решта умов залежить від вимог місцевої влади.

Відшкодування за перевезення пільговиків

Місцева влада зобов'язана компенсувати перевізникам безкоштовне перевезення пасажирів-пільговиків (ст. 29 ЗУ № 2344). А щоб отримати таку компенсацію, перевізник укладає договір із розпорядником — міською чи обласною радою, яка розпоряджається бюджетними коштами. У рамках договору вам треба вести облік поїздок пільговиків.

Перевізники-єдинники не враховують таке відшкодування в доходах — до складу доходу не включаються суми коштів цільового призначення з бюджетів. На цій підставі, на думку податкової, компенсацію витрат (збитків) на проїзд пільговиків, які несуть автоперевізники-єдинники, можна не включати в дохід (ІПКІндивідуальна податкова консультація. ДФСУ від 31.10.2017 р. № 2454/6/99-99-12-02-03-15/ІПК).

Виділення грошей на компенсацію має бути схвалено місцевою радою на поточний рік, а ви повинні виконати умови для їх отримання. У вас мають бути:

  • передбачені витрати за КПКВК 1513035 «Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян» рішенням міськради в розподілі видатків бюджету міста;
  • договір з уповноваженим органом — розпорядником бюджетних коштів: міською, районною чи обласною радою;
  • документи, що підтверджують обсяг пільговиків, яких перевезли безкоштовно (це книги обліку розрахункових операцій, відомості обліку реалізованих разових квитків, звіти про здійснення пасажирських перевезень на маршрутах загального користування в режимі маршрутного таксі, звіти про витрати від пільгових перевезень окремих категорій громадян у режимі маршрутного таксі тощо).

Перевізник — єдинник 2-ї групи теж має право одержати дотації з бюджету, адже він так само не включає до доходу суму компенсації (консультація в ЗІРЗагальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс податкової, підкатегорія 107.01).

Як оформити водіїв

Із водієм потрібно оформити трудовий договір. Його не можна прийняти за договором ЦПХ. Він зобов'язаний дотримуватися графіка роботи й доставляти пасажирів у конкретну точку або населений пункт у чітко обумовлений час.

Як підприємцю оформити працівника

Коли ризикнете й оформите водія за ЦПД, вас оштрафують на 30 мінімалок, у 2019 році це 125190 грн.

Прецеденти є, Держпраці вже штрафувала закарпатського підприємця, який працював за договорами ЦПХ з водіями пасажирських автобусів.

Якщо водій має своє авто, яке ви хочете залучити, на нього треба додатково оформити договір оренди або позички (безоплатного користування).

У такого водія мають бути реєстраційні документи на транспортний засіб. Якщо авто він орендує, крім реєстраційних документів, повинні бути документи, які надають право на користування, засвідчені в установленому порядку.

Як платити водію

Часто водії працюють за графіком. Якщо водій відпрацював робочі години, встановлені графіком на місяць, йому мають нарахувати встановлений оклад або тарифну ставку.

Якщо до графіка потрапляють святкові й неробочі дні (ст. 73 КЗпП), робота в ці дні не оплачується за підвищеною ставкою.

А от час, відпрацьований понад норму, вважається понаднормовим і оплачується в подвійному розмірі (ст. 106 КЗпП).

Наприклад, у водія за графіком змінності норма робочого часу за січень — 168 годин, він відпрацював 172 години — 4 години понаднормових. Його тарифна ставка — 7 тис. грн. Зарплата становить: 7 тис. грн + 7 тис. грн /168 × 4 год. × 2 = 7333,33 грн.

Надбавка за клас. Розмір надбавки ви встановлюєте самостійно й прописуєте в положенні про оплату праці або трудовому договорі з водієм. Який розмір установити, вирішувати вам, але в Генеральній угоді, яку підписують роботодавці й профспілки, рекомендовані такі мінімальні розміри надбавок:

  • водіям I класу — 25% тарифної ставки;
  • водіям II класу — 10% тарифної ставки.

Оклад водія 8 тис. грн, надбавка за І клас — 25% тарифної ставки. У лютому водій безпосередньо на керування автомобілем витратив 120 годин зі 160 за графіком змінності. Зарплата за лютий: 8 тис. грн + 8 тис. грн/160 год. × 120 год. × 25% = 9,5 тис. грн.

Вимоги до водіїв

Документи й знання. Для прийняття на роботу водій повинен вам надати:

  • паспорт;
  • трудову книжку;
  • посвідчення водія категорії D або В (п. 2 Положення № 511);
  • довідку про проходження медогляду — у ній медкомісія підтверджує здатність водія керувати авто відповідної до категорії й указує строк дії;
  • довідку про проходження психіатричного та наркологічного попереднього медогляду.

Категорія. Для пасажирських перевезень можна брати на роботу лише водіїв:

Вимоги прописані у Випуску № 69 Довідника кваліфікаційних характеристик.

Кваліфікація підтверджується випискою із трудової книжки або довідкою з місця роботи з датою наказу про призначення на посаду, моделлю закріпленого транспортного засобу і його номером.

Ще важливо, щоб водій мав навички надання першої медичної допомоги.

Медогляди

Регулярні медогляди водія — ваша сфера відповідальності.

Водії, які перевозять пасажирів, зобов'язані проходити  грунтовний медогляд раз на рік.

Періодичний психіатричний і наркологічний медогляд проводять раз на 2 роки. Водій отримує довідку лікаря-психіатра.

Щозмінний передрейсовий медогляд проводиться перед виїздом у рейс. А щозмінний післярейсовий — якщо у водія виявлено ознаки хвороби протягом зміни.

За правилами передрейсовий медогляд водіїв має право проводити медпрацівник із ліцензією й кваліфікацією лікаря лікувального профілю або молодший фахівець із медичною освітою (медсестра, фельдшер тощо).

Для медоглядів вам треба обладнати медкабінет і вибрати один із варіантів співпраці з медпрацівником:

  • прийняти на роботу;
  • укласти договір із працівником іншого СПД із ліцензією на медпрактику;
  • укласти договір ЦПХ із медпрацівником-ФОП із ліцензією на медпрактику.


Це додаткові витрати бізнесу, важливо їх врахувати.

Робочий час водія

Протягом тижня водій не повинен працювати більше 40 годин. До робочого часу входить час за кермом і:

  • перезміни, простої не з вини водія; 
  • час очікування в місцях посадки й висадки пасажирів;
  • час на медогляди;
  • на усунення технічних несправностей транспорту на маршруті, а ще половина часу, передбаченого завданням на рейс міжміського сполучення, при роботі двох водіїв на ТЗ, обладнаному спальним місцем (Положення Мінтрансу № 340).

Тривалість зміни — не довше 10 годин. Крім випадків, коли можливий тривалий простій і очікування або водій має доїхати до місця відпочинку, тоді робочу зміну продовжують до 12 годин. Правда, це більше стосується перевезень на далекі відстані.

Загалом час керування автобусом не повинен перевищувати 9 годин.

Можна домовитися з працівником і встановити робочий день із розбивкою зміни на дві частини, не більше 4 годин кожна з урахуванням проїзду до стоянки, перерва між частинами зміни — не менше 2 годин без урахування часу для відпочинку й харчування. Час перерви в робочий час не включається.

Час охорони транспортного засобу зараховується водію в розмірі 1/3 робочого часу.

Понаднормові роботи. Не повинні перевищувати 4 години протягом двох днів підряд або 120 годин на рік. До таких перепрацювань водія можна залучати лише у виняткових випадках (ст.ст. 52–53, 61–64 КЗпП).

Час за кермом, у тому числі понаднормові роботи, не повинен перевищувати 48 годин.

Перерви. Схема перерв виглядає так: 4 години роботи, потім мінімум 45 хвилин перерви для відпочинку й перекусу. Його можна замінити перервами по 15 хвилин за зміну. Перерва не включається в робочий час водія.

Перерви встановлює роботодавець, але погоджує із працівниками й прописує час початку й закінчення в правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Відпочинок водія. Щоденний або міжзмінний відпочинок протягом 24 годин від початку робочого дня (зміни) має бути не менше 10 послідовних годин. Відпочивати в автобусі не можна.

На далеких маршрутах, якщо протягом зміни керують два водії, кожен має відпочити не менш ніж 8 послідовних годин, і в нього має бути місце для відпочинку в автобусі. Також щотижня водій повинен відпочивати мінімум 45 послідовних годин.

Документи на рейс. Щоразу, коли водій буде виходити на маршрут, у нього із собою має бути посвідчення водія відповідної категорії, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, копія договору із замовником послуги, інші документи (ст. 39 ЗУ № 2344).

Як вести облік часу. Робочий час кожного водія треба фіксувати в табелі обліку робочого часу й вести відомість обліку робочого часу та відпочинку водія (додаток 2 до Положення № 340); якщо автобус не обладнаний тахографом, водій веде індивідуальну контрольну книжку водія (додаток 3 до Положення № 340).

Крім того, щомісяця наперед потрібно складати графік змінності водіїв і попередньо ознайомити їх із ним.

Уся ця інформація має бути у вас на руках, коли до вас прийдуть із перевіркою.

Хто може перевірити перевізника

Перевіряє автоперевізників Держслужба з безпеки на транспорті.

Що можуть перевірити: ліцензії, технічний стан транспорту, чи проходять водії медогляд, чи дотримуються режиму праці й відпочинку та інші питання, пов'язані із забезпеченням безпеки пасажирських перевезень.

Якщо отримуєте дотації з бюджету за перевезення пільговиків, вас може перевірити Державна аудиторська служба України. Але перш ніж виплатити вам компенсацію, документи, що підтверджують обсяги наданих на пільгових умовах послуг громадянам, перевірять місцеві міські, обласні адміністрації.

Хто може перевірити діяльність підприємця

Нацполіція й Держслужба з безпеки на транспорті також проводять спільні перевірки автоперевізників — перевіряють ліцензії й технічну справність автомобілів.

Як роботодавця вас може перевірити Держпраці, тому обов'язково подбайте, щоб документи з найманих працівників були напоготові.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки