Подаємо нові відомості до Пенсійного фонду з липня: які та коли

17 червня 2024 Стане у пригоді для: Підприємці на ЄП

Подаємо нові відомості до Пенсійного фонду з липня: які та коли

Незважаючи на те, що останнім часом роботодавці зайняті мобілізаційними питаннями, не варто забути й про зміни, які запрацюють вже з липня 2024 року. Йдеться про постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання бронювання військовозобов'язаних під час воєнного стану» від 5 червня 2024 р. № 650 (далі — Постанова № 650). Документ набрав чинності 8 червня поточного року після публікації в газеті «Урядовий кур’єр». 

Яку інформацію подавати?

Відомості, які потрібно подавати до Пенсійного фонду України (далі — ПФУ) з липня 2024 року стосується кадрових змін, що відбулися з працівниками. Йдеться про:

  • прийняття працівника на роботу;
  • переміщення його з одного структурного підрозділу до іншого;
  • переведення на іншу постійну посаду або роботу;
  • звільнення працівника;
  • поновлення на роботі, який раніше виконував цю роботу;
  • тимчасове припинення/відновлення дії трудового договору.

Зважаючи на наведені зміни, відомості про прийняття працівника на роботу, відтепер потрібно повідомляти не лише Державну податкову інспекцію, але й ПФУ.

Надавати відомості про кадрові зміни, необхідно через вебпортал електронних послуг ПФУ в електронній формі з обов'язковим накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.Гнучкий режим робочого часу

Хто подає відомості?

В пункті 3 Постанови № 650 йдеться про нові обов’язки, які покладаються на:

  • органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;
  • підприємства, установи та організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Отже, зміни стосуються не всіх без виключення підприємств, установ та організацій, так як не всі юридичні особи включені до наведеного списку. Не виключено, що згодом для швидкої актуалізації даних, всім роботодавцям доведеться подавати необхідні відомості до ПФУ. Пам’ятаємо, що деяким фізичним особам-підприємцям (далі — ФОП) дозволено використовувати найману працю. Таких ФОПів-роботодавців в наведеному переліку також немає, тому їм теж не потрібно реагувати на зміни, передбачені Постановою № 650. 

Коли подавати відомості?

Відповідальній особі інформацію потрібно подати до Пенсійного фонду України не пізніше ніж протягом наступного дня після події, що відбулася. Приміром, 8 липня працівника переведено на іншу постійну посаду, то відомості потрібно подати не пізніше 9 липня 2024 року.

ПФУ та Міністерство оборони протягом місяця з дня набрання чинності Постанови № 650, мають забезпечити електронну інформаційну взаємодію між реєстром застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних та резервістів щодо працівників підприємств, установ та організацій, віком від 17 до 60 років. Посади працівників мають відображатися у режимі реального часу для оформлення бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час воєнного стану в електронній формі та застосування відомостей зазначених реєстрів відповідно до затвердженого Постановою № 650 порядку.Демобілізований ФОП: що платити, як звітувати?

ПФУ має забезпечити протягом місяця з дня набрання чинності Постанови № 650, технічну можливість надання відомостей про працівників. Надання відомостей до ПФУ надає можливість бачити інформацію про працівників. На сьогодні форми чи зразку бланку, що подаватиметься до ПФУ ще немає, проте надаватиметься прізвище, імя, по батькові працівника, дата та місце його народження, податковий номер. Має зазначатися підстава про переведення, прийняття чи звільнення (кадровий наказ або розпорядження). ПФУ в найближчий час має оприлюднити в один із можливих способів форму документу (електронну форму) для визначених роботодавців.

Автор: Наталія Киріченко,

фахівець з питань трудового законодавства та кадрового діловодства

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки