Підприємець хоче платити родичу за роботу: як оформити

10 березня 2020 Стане у пригоді для: Підприємці

Можу я зі свого рахунку ФОП платити гроші за роботу своєму родичу? Як зробити правильно, щоб стаж, податки йшли на пенсію?

Підприємець хоче платити родичу за роботу: як оформити

Підписати договір

На жаль, ви не вказали, які саме роботи для вас виконуватиме родич. Але в будь-якому разі ви не можете просто так перераховувати людині гроші, відносини з нею треба оформити документально: укласти трудовий договір або договір цивільно-правового характеру.

Договори ЦПХ з фізичними особами

Чому це важливо: договір ЦПХДоговір цивільно-правового характеру можуть визнати трудовим, за що будуть санкції, першого разу — попередження, за повторне порушення — штраф.

Якщо умови роботи передбачають, що родич буде зайнятий час від часу — не потрібна його присутність в офісі, магазині, кафе, працює не за графіком з 9 до 18, а коли зручно, — таку співпрацю можна оформити ЦПДЦивільно-правовий договір.

Із продавцями, офіціантами, бариста в кав'ярні треба оформляти трудовий договір.

Оформлення працівників: продавці, офіціанти, менеджери, дизайнери, прибиральники

Переказати гроші за роботу

Виплачувати виконавцю гроші за роботу з підприємницького рахунку законно.

Із виплат за договором ЦПХ сплачують ті самі податки, що й за співробітника за трудовим. Різниця в тому, що за трудовим договором ви платите зарплату два рази на місяць, а за ЦПД оплата прив'язана до строків виконання робіт/послуг, тобто відбувається після підписання акта надання послуг — це може бути раз на місяць або рідше.

А ще зарплата не може бути менше мінімалки, а для сум за договорами ЦПХ таких обмежень немає.

Заплатити податки й збори

Що потрібно знати про податки: виплати за ЦПД оподатковуються ПДФОПодаток на доходи фізичних осіб, ВЗВійськовий збір і ЄСВЄдиний соціальний внесок.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

ПДФО утримуєте одночасно з виплатою грошей виконавцю (пп. 168.1.1 ПКУ). У ці самі строки сплачуєте і ВЗ.

Якщо так станеться, що грошей на виплату немає, а акт виконаних робіт уже підписали, тоді ПДФО можете сплатити протягом 30 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного місяця (пп. 49.18.1, п. 57.1, пп. 168.1.5 ПКУ).

ПДФО утримують за рахунок грошей, які повинні виплатити фізособі. Приміром, за договором ЦПХ ви маєте виплатити родичу 5 тис. грн: утримуєте 18% ПДФО і 1,5% військового збору, на руки родич отримає 4025 грн.

Краще попереджати виконавця, що винагороду він одержить за вирахуванням ПДФО, щоб це не стало для нього сюрпризом. Якщо домовилися про 5 тис. і людина очікує отримати саме цю суму, а за фактом буде інша.

ЄСВ — сплата саме цього внеску дає можливість людині претендувати на отримання лікарняних від Фонду соцстраху, декретних, пенсії в старості — сплачують одночасно з виплатою винагороди виконавцю. 22% від суми. Якщо немає грошей заплатити за роботу людині, ЄСВ платите включно до 19-го числа після місяця підписання документів, а оплату родичу — вже в погоджені з ним строки.

Відзвітувати перед податковою

Податки й збори сплатили — тепер потрібно відзвітувати в податкову, з ЄСВ подаєте звіт за формою Д4, з ПДФО і ВЗ — розрахунок № 1ДФ. За виплати, здійснені в I кварталі, відзвітувати маєте до 11 травня.

Розрахунок № 1ДФ: коли подавати і як заповнити

1ДФ подаєте протягом 40 днів після закінчення кварталу, в якому були виплати.

А от Д4 подається раз на місяць, крайній термін — до 20-го числа місяця, який іде за місяцем виплат. За виплати в лютому звітуєте в березні, за березневі в квітні.

Лікарняні за договором ЦПХ

Людина, яка працює за договором ЦПХ, має право на виплати за листком непрацездатності, а вагітні жінки — на виплату допомоги по вагітності та пологах від Фонду соцстраху (ч. 1 ст. 30 ЗУ № 1105).

Лікарняний для працівника ФОП

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки