Підприємець-СММник: який КВЕД обрати, група ЄП, звітність

01 січня 2021 Стане у пригоді для: Підприємці

Реєстрація ФОП, підбір видів діяльності, вибір системи оподаткування, ведення діяльності.

Підприємець-СММник: який КВЕД обрати, група ЄП, звітність

Запитання: Займаюся СММ, але наразі без ФОП, планую зареєструватися. Які коди вибрати і яку групу, чи є моменти, які треба врахувати, якщо захочу працювати в іншій країні?

Який КВЕД реєструвати СММнику

Рекомендуємо зареєструвати відразу декілька КВЕДів, вам підійдуть:

  • 62.02 «Консультування з питань інформатизації»;
  • 63.99 «Надання інших інформаційних послуг, н. в. і. у.»;
  • 73.12 «Посередництво в розміщенні реклами в засобах масової інформації»;
  • 73.20 «Дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки»;
  • 82.99 «Надання інших допоміжних комерційних послуг, н. в. і. у».

Бізнес зростатиме, і якщо ви вирішити найняти людей, можете зареєструвати КВЕД 73.11 «Рекламні агентства» та 63.91 «Діяльність інформаційних агентств».

Уже після того як зареєструєте ФОП, ви завжди зможете доповнити список КВЕДів.

Якщо працюватимете на спрощеній системі, майте на увазі, що вам обов'язково потрібно нові коди вносити до реєстру єдинників, тобто отримання підприємницького доходу за незареєстрованими видами діяльності — це порушення, через яке можна вилетіти зі спрощеної системи.

Яку групу ЄП обрати

Вибирайте 3-ю групу єдиного податку — ви зможете надавати послуги будь-яким контрагентам, у тому числі іноземним, отримувати дохід у гривні та валюті.

Підприємець на 3-й групі єдиного податку

Ставка ЄП — 5% від доходу для ФОП без ПДВ і 3% від доходу для платників ПДВ. Платити ЄП слід раз на квартал, подавати звітність теж поквартально.

Ліміт доходу на 3-й групі в 2021 році — 7 002 000 грн  на рік, якщо буде більше — треба буде перейти на загальну систему.

РРО. Єдинники використовують, якщо дохід більше 1 млн 320 тыс. грн, щоправда, ця вимога не стосується вас, якщо будете працювати виключно з безготівковими розрахунками.

Хто зобов'язаний використовувати РРО в 2021 році

Працювати СММником на 2-й групі теж можна, але ваші можливості будуть обмежені, адже надавати послуги ви зможете лише платникам єдиного податку та населенню (пп. 2 п. 291.4 ПКУ). І не зможете працювати з юрособами на ЗСЗагальна система оподаткування та іноземними замовниками.

Реєстрація ФОП

Вам потрібно подати держреєстратору заяву про реєстрацію підприємцем і заяву про застосування спрощеної системи. 

Реєструють ФОП за місцем проживання, тобто, якщо зараз проживаєте в Дніпрі, а зареєстровані в Хмельницькому, реєструвати ФОП маєте в Хмельницькому, подавати звітність і платити податки треба теж туди. Їхати для цього в Хмельницький не обов'язково.

Дистанційно зареєструвати ФОП можна через сервіс «Дія». Попередньо треба одержати ключ ЕЦП у будь-якій податковій або в ПриватБанку, якщо ви клієнт цього банку.

Податкова видає електронний підпис безкоштовно на два роки, Приват — теж безкоштовно, але на рік. Ми рекомендуємо використовувати електронний підпис від ДПС, адже його підтримують усі державні сервіси.

Ключ ЕЦП: отримання, продовження, скасування

Також вам доведеться зареєструвати книгу обліку доходів: норми про скасування обов'язку вести книгу поки не прийняті, тому зареєструвати й вести книгу ви зобов'язані.

Звітність і податки

Якщо зареєструєтеся в другому кварталі 2021 року, то за перше піврічча вам треба буде подати декларацію з ЄПЄдиний податок, навіть якщо не встигнете отримати дохід.

Якщо дохід буде, покажете його в декларації, і треба буде сплатити 5% податку із цієї суми.

Також потрібно буде сплатити ЄСВ — 1320 грн/міс, або 3960 грн в квартал. Подати звіт з ЄСВ за 2021 рік вам слід до 9 лютого 2022 року.

Як платити ЄСВ у 2021 році

Актуальні рахунки для сплати податків і зборів дивіться в кабінеті платника, вкладка «Стан розрахунків з бюджетом».

Ви пишете, що збираєтеся працювати віддалено. Подавати звітність ви зможете онлайн через кабінет платника або один із сервісів, як і платити податки з рахунку.

Оплата на особисту картку

Підприємець не має права приймати оплати від клієнтів на особисту картку фізособи, тому вам треба відкрити підприємницький рахунок, але банки видають картку до рахунку, і гроші, які вам будуть перераховувати на цю картку, відображатимуться на рахунку ФОП.

Але знову ж, якщо ви працюватимете за договором, гроші за послуги вам будуть перераховувати за реквізитами рахунку.

Як працювати з рахунком ФОП

Що стосується оплат із такої картки, не варто використовувати її для оплат особистих покупок або перерахування грошей друзям, родичам, знайомим, щоб ці платежі не виглядали як виплата доходу ФОП або фізособам.

Документи та облік

Уважно поставтеся до складання й зберігання документів, пов’язаних із веденням діяльності. Вони вам знадобляться не лише в разі виникнення спірних ситуацій із замовниками, а й на випадок податкової перевірки.

Книга обліку і первинні документи у ФОП у 2021 році

Документи за угодами підтверджують отримання доходу й суми у вашій звітності.

У вас повинні бути договори, акти надання послуг.

Банківська виписка з підприємницького рахунку стане у пригоді як доказ, що всі свої безготівкові доходи ви відобразили у звітності. За нею можна відстежити, за що, від кого й коли отримали гроші, кому й коли повернули.

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки