Сплата ЄСВ та податків під час закриття підприємницької діяльності

09 січня 2023 Стане у пригоді для: Підприємці

У цій статті поговоримо про правильне формування сплати за податковими зобов'язаннями, що залишилися після фактичного закриття підприємницької діяльності, що стосується однаково і єдиного податку, і спеціальної групи єдиного податку, а також загальної системи оподаткування. Про терміни сплати податків, величину ЄСВ при ліквідації ФОП читайте нижче.

Сплата ЄСВ та податків під час закриття підприємницької діяльності

У попередньому матеріалі йшлося про чітку подачу податкових декларацій при ліквідації ФОПФізична особа — підприємець. Це важливо робити коректно, щоб уникнути штрафів та зайвих питань від податківців. 

Ситуація для загальносистемника


Нагадуємо, що підприємці-загальносистемники зобов'язані робити авансову передоплату з прибуткового податку зі своїх доходів, а також щокварталу зводити дані на підставі фактичного обліку доходів. Терміни сплати для авансових платежів не змінювалися: до 20 квітня – за І квартал, до 20 липня (ІІ квартал), до 20 жовтня (ІІІ квартал).Як ФОП пільговики надають ЄСВ додатки

За IV квартал авансовий платіж не передбачено. Проте остаточний розрахунок щодо прибуткового податку за календарний рік відбувається на основі інформації з річної декларації (пп. 177.5.1, 177.5.3 ПКУ). Доплата податкових зобов'язань з ПДФО має відбуватися протягом 10 календарних днів, які надійдуть за останнім днем ​​строку, встановленого для подання декларації про майновий стан (п. 57.1 ПКУ).

Тепер докладніше зупинимося на питанні, як правило підлягає трансформації в ситуації ліквідації ФОП на ОС оподаткування.

  • Припустимо, що ФОП було знято з реєстрації 13.12.2022 та в період з 1 жовтня по 13 грудня ніяких доходів отримано не було. Тоді слід внести авансовий платіж за III квартал (до 20.10.2022), а після фактичного подання крайньої звітності про майновий стан (не пізніше 20.01.2023) вже жодних доплат не передбачається. Однак може виникнути переплата за підсумками річного періоду.
  • Якщо протягом тимчасових рамок з 1 жовтня по 13 грудня підприємець отримував доходи, які слід оподаткувати, як підприємцю, то ситуація інша.

За таких умов прибутковий податок з доходів за III квартал сплачуватиметься авансом (до 20.10.2022), а ПДФО з доходів за IV кварталу слід сплатити протягом 10 календарних днів, які йдуть за крайнім днем ​​граничного терміну для надсилання декларації за майновим станом . Природно, авансові платежі не перекриють загальну річну суму доходу. Подібний термін сплати зазначають і податківці (БЗ 104.09). Отже, у разі сплата прибуткового податку з жовтневих доходів посідає граничний термін до 30.01.2023 року.Пільги по ЄСВ для підприємців

Ситуація для єдинника


Немає необхідності при закритті підприємництва у поданні заяви про відмову від єдиного податку (БЗ 107.01.09). Для ФОП-єдинника, який знято з реєстрації, відбувається нарахування податкових зобов'язань щодо виплат єдиного податку до останнього дня календарного місяця включно, в якому буде анульовано реєстрацію єдиного податку, що кореспондуватиме рішення податкової інстанції (п. 295.8 ПКУ).Таким чином, ключове значення матиме не місяць ліквідації ФОП, а місяць, у якому це стало відомо податківцям.

Підприємець III групи не виплачує єдиний податок починаючи з кварталу, на який доводиться зняття з реєстрації для ЄП, а для ФОП I та II груп – починаючи з місяця, що йде за місяцем, у якому податківці зняли такого підприємця з ЄН-обліку при отриманні повідомлення про ліквідацію ФОП (БЗ 107.01.09).

Для прикладу, якщо III група була анульована в листопаді 2022 року, то ЄП не сплачується починаючи з I кварталу 2023 року, а якщо I чи II група були зняті з обліку у грудні 2022 року, авансовий платіж слід сплатити востаннє саме за грудень 2022 року. року.

Ситуація для СпецЄПщика


Звітність щодо СпецЄП є щомісячною, і її слід складати без наростаючого підсумку (п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Таким чином, якщо ліквідація платника спецЕН пройшла у грудні 2022 року, достатнім буде подання декларації за грудень (не пізніше 20.01.2023), у якій слід відобразити всі доходи (у розумінні ст. 292 ПКУ), які були отримані платником спецЄП за період з 1 грудня за датою припинення діяльності ФОП. Ці доходи оподатковуються єдиним податком за ставкою 2%, що завершує історію ФОП.

Подання додаткової декларації щодо звичайного ЄП не потрібне. Такий висновок встановлено податківцями (див. БЗ 107.01.06). При цьому абсолютно не важливо, на якій групі ЄП ви були до спецЄП, звітність за той тимчасовий відрізок вже була подана.Як ФОПу правильно обрати групу оподаткування

Винятком буде ситуація, коли ФЛП, що припинив діяльність, перейшов на спецЕН, проте ще не подав звітність за останній період роботи на звичайному ЄП.

  • Прикладом стане ситуація, коли ФОП перейшов на спецЄП 22.11.2022 (IV квартал). Тобто за період з 1 жовтня до 21 листопада ФОП має подати звітність за звичайним ЄП. Строки для подання такої декларації стандартні (БЗ 107.01.07).
  • Інший приклад, перехід на спецЄП із загальної системи оподаткування. У такому разі подається декларація про майновий стан за 2022 рік та зазначаються доходи, отримані до моменту переходу на спецЄП. Оскільки ліквідація ФОП відбувається на загальній системі, застосуванню не підлягає загальний ліквідаційний термін – 20 календарних днів після місяця зняття з реєстрації як ФОП.Тобто ФОП подає декларацію про майновий стан до 1 травня 2023 року (п.п. 177.5.2 ПКУ). Цей термін загальний всім випадків, зокрема під час переходу із загальної системи на спецЄП.

Сплата ЄСВ під час закриття підприємництва для загальносистемників та єдинників


Не слід забувати про те, що за будь-якої форми припинення підприємницької діяльності разом з ліквідаційною звітністю, подається також ліквідаційна ЄСВ-звітність.

ЄСВ буде нараховано до місяця розреєстрації включно.

У місяцях, наступних після ліквідації до закінчення календарного року ЄСВ вже не нараховуватиметься, тобто ліквідаційна звітність за ці місяці заповнювати не потрібно.

ЄСВ загальносистемника під час ліквідації


Для загальносистемника ліквідаційна ЄСВ-звітність є додатком до декларації про майновий стан. У рядку 8 «Тип платника та період перебування (місяць)» додатка ЄСВ 1 слід зазначити тип платника та період існування не враховуйте у контролюючій інстанції як платник ЄСВ. Для заповнення рядка 8 підприємець обирає лип «ФО на загальній системі оподаткування». Навпаки вибраного типу:Що робити, якщо ФОП-пільговик зі сплати ЄСВ помилково задекларував чи заплатив ЄСВ

  • ячейка «С» - перший календарний день місяця (при перебуванні на обліку з початку звітного року) або дата постановки на облік (якщо перебував на обліку протягом звітного року);
  • ячейка «ПО» - дата припинення діяльності ФОП-загальносистемника (БЗ 201.06). 

ЄСВ для єдинника під час ліквідації


Єдинник подає звітність щодо ЄСВ у спеціальному додатку до ЄН-декларації.

У розд.8 слід зазначити період перебування ФОП на єдиному податку у звітному році та в ячейці «С» вказати “01” – перший календарний день місяця; в ячейці «ПО» - дата ліквідації ФОП-єдинника.

Однак рядки та графи в разд.9 слід обов'язково заповнити в розрізі місяців за період, який був зазначений у розд.8:

  • У графі 2 необхідно відобразити самостійно певну величину доходу, яку вироблялося нарахування ЄСВ ( у вигляді щонайменше минзарплаты, але з більш максимальної величини; з урахуванням військового звільнення від сплати);
  • У графі 3 слід виставити "22,00";
  • У графі 4 обчислюється сама сума нарахованого ЄСВ (графа 2 x графу 3; з урахуванням пільги у час).

 

Загальна сума нарахованого ЄСВ для звітного періоду проставляється у рядку «всього» графи 4 (БЗ 107.01.07).

Висновок
У даному матеріалі ви ознайомилися з нюансами сплати обов'язкових платежів та податків під час закриття підприємницької діяльності. Важливо коректно розрахувати всі суми, що підлягають сплаті, і грамотно відобразити їх у звітності.

Тому що кожен підприємець при ліквідації ФОП не хоче мати в подальшому відносини з податківцями, і всі намагаються уникати подібних зустрічей та зайвих розпитувань. Адже неправильно подана чи сплачена цифра може призвести до штрафів та додаткової метушні з документацією. Сподіваємося, матеріал був для вас корисним.

 

 

Вперше швидкі банківські кредити для бізнесу онлайн

Подати заявку

Поставте своє запитання

Усі питання

Будьте завжди в курсі

Підпишіться й щотижня отримуйте на пошту свіжі статті про ведення бізнесу
і дайджест з новинами.

Підбірки